Roucho

Roucho https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43147/mid_roucho-c81-43147.jpg 5 27 5

Hlavní postavou rozsáhlé románové fresky D. Lloyda je římský voják Marcellus, jehož setnina dostala za úkol ukřižovat Ježíše. Po úspěšně splněném úkolu připadne Marcellovi Kristovo Roucho. Marcellus s tímto podivným zavazadlem přijímá od císaře Tiberia nový úkol: jako konfident, má do Říma podávat zprávy o vznikajících křesťanských společenstvech. Ani sám vyzvědač ale nedokáže zůstat vůči novému učení netečný. Strhující děj románu je situován nejen do biblické Palestiny a imperátorského Říma, ale i na další místa středomoří, mísí se v něm postavy smyšlené s těmi historickými, v politickém a náboženském kontextu nechybí ani vroucí milostný příběh. Kniha vyšla poprvé v roce 1942 v USA a YMCA ji rozšiřovala v zajateckých táborech v nacistické říši. Po knize sáhnou nejen všichni milovníci velkých příběhů a historie, ale jistě i čtenáři takových knih jako je Sienkiewiczovo Quo Vadis či Gravesův Já, Claudius.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

The Robe , 1965


více info...

Přidat komentář

archandelka
20.05.2023 4 z 5

Moje pocit z této knihy jsou velmi smíšené, ale uznávám, že když člověk jednou uvidí The Chosen, potom dost věcí vidí optikou těchto obrazů. A zároveň samozřejmě vždycky to svádí tyto příběhy srovnávat s Quo Vadis, což je za mě jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla, a tento román kvalitou ani příběhem na Quo Vadis nedosahuje ani náhodou.
Příběh je vcelku fajn, ale na druhou stranu byl dost roztahaný a místy jsem se fakt nudila a čekala, kdy dostane nějaký zajímavý zvrat. Top postava byl jednoznačně Demetrius, škoda, že jeho prožívání a jeho způsobu vidění věcí nebyl věnovaný takový prostor, jaký byl věnovaný Marcellovi. Skvěle byli vykreslení i jednotliví císařové. Konec byl pro mě dost nečekaný, představovala jsem si od začátku jiný scénář.
Celkově je to velmi fajn oddechovka.

Shardlake
29.08.2020 4 z 5

Pěknou románovou formou přiblíženy okamžiky ukřižování Ježíše Krista a vznik prvních křesťanů.

"Císaři! Přeje-li si říše pokoj, spravedlnost a dobrou vůli mezi lidmi, můj král bude pomáhat říši i císaři. Jestliže však říše i císař budou pokračovat v zotročování a zabíjení, které uvedlo svět do agónie, hrůzy a zoufalství a nezbude-li lidstvu nic než naděje v okovy, hlad a pochopy naší říše, pak můj král nastoupí svou vítěznou cestu světem a veškeré zlo napraví! Ne snad již zítra, pane! Císaři se nedostane štěstí dočkat se nastolení tohoto nového království. Jeho příchod je však jistý!" str. 418-419


madem
20.08.2018 4 z 5

Knihu jsem si půjčila, protože v popisku bylo, že je podobná knize Quo Vadis. Je to příběh vojáka, který ukřižoval Ježíše Krista a po roce se vrací zpět do Jeruzaléma a ptá se, kdo to vlastně byl ten popravený. Potkává učedníky, uzdravené a postupně uvěří. Kniha není tak pozitivní jako Quo Vadis a má uvěřitelnější konec.

limetka2008
03.11.2015 5 z 5

Tahle kniha je pro mne TOP, jeden z nejsilnějších románů o Kristově ukřižování a o obrácení člověka. Prostými slovy, velmi čtivě je zde zpřítomněna velká lidská naděje a Boží láska. Příběh mi doslova vehnal slzy do očí a jeho přečtení bylo pro mne opravdu silným strhujícím zážitkem, ke kterému se ráda v duchu vracím.

braunerova
07.06.2015 2 z 5

Ze začátku se mi kniha líbila, ale pak se historický román zvrhnul do křesťanské literatury. Římská říše je prohnilá, legionáři mají zlomyslný a potměšilý úsměv a zvířecký hlas, Herodes je římský donašeč a Salome je nebezpečná fena. Neustále se probírají různé Kristovy zázraky, mrzáci začínají chodit a lidé se mění k lepšímu. Konec jsem už jen prolistoval. S Gravesem to opravdu, ale opravdu nemá nic společného. Mělo mě varovat, že knihu napsal luteránský pastor.