Rostlinné omamné drogy

Rostlinné omamné drogy https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61319/rostlinne-omamne-drogy-61319.jpg 5 5 2

Publikace obdobného charakteru existují ve všech vyspělých státech světa a mají především informativní charakter. Úvodní kapitola je věnována otázce toxikomanie, tj. drogám a jejich charakteristice i vzniku drogové závislosti. Další je zaměřena na problematiku rostlinných drog u nás i ve světě. Podstatnou část tvoří deset významných rostlinných drog (konopí, mák, koka, kat, betel, kawa-kawa, peyotl, harmala durman, halucinogenní houby), u kterých je zachycena historie, původ a rozšíření, botanická charakteristika, chemická a farmaceutická část a možnosti zneužití. Publikace je určena širokému okruhu čtenářů, tj. jak laické veřejnosti, která by tak měla získat základní informace, tak i odborným pracovníkům, kteří s rostlinnými drogami a jejich užíváním přicházejí v rámci plnění pracovních povinností do styku.... celý text

Přidat komentář

Žlutotemenný
23.08.2021 5 z 5

Fíha, tohle je síla. Člověk má úplně chuť si něco připravit. Má to sice "informativní" cgarakter, ale někdy jdou tvůrci do hloubky. Možná by to na někoho mohlo působit jako návot, ale je to spíš varování, aby se tomu člověk vyhnul.

Jordanka9
27.03.2021 5 z 5

Kniha profesora Pavla Valíčka a spoluautorů J.Arcimovičové, V.Horáka a M. Vaněčka neztrácí ani po 20 létech od vydání na atraktivitě. Osloví laika, studenta i pokročilého botanika, chemika, farmakognosta a etnobotanika. Zárukou odborné kvality jsou i jména recenzentů Miloše Potužáka a Václava Zeleného.
Černobílé ilustrace autora a prof. Ladislava Kokošky, který se podobně jako Pavel Valíček intenzívně věnuje výzkumu léčivých rostlin ( působí na Fakultě tropického zemědělství ČZU v Praze ) mají vynikající výpověď a rukopis ( malbopis) každého je zcela odlišný a rozpoznatelný ( obrázků autorů, kreseb ze starých herbářů, mapek rozšíření rostlin a vyobrazení chemických vzorců obsahových látek je celkem 105 ).
V příloze nechybí ani barevné fotografie rostlin, zajištěných drog, klasických poživačů drog. Zaujala mě světová mapa produkce a distribuce rostlinných drog ( kokain, heroin,konopí) s uvedením 8 center praní špinavých peněz ( těch je v dnes určitě mnohem více?!)
Kniha má 6 kapitol :
1. Historie omamných drog
2. Droga a toxikomanie ( kromě autora policejní rada Vaněček )
3. Problematika rostlinných drog
( Vaněček )
4. Hlavni rostlinné drogy - zde uvedeno 12 drog - vždy ve schématu: historie, popis a rozšíření, chemická část, farmakologická část, způsoby užití.
5. Měně známé rostlinné drogy ( Arcimovičová, Valíček ) - uvedeno 60 rostlin- latinské názvy druhů, latinské a české nazvy čeledí, zajímavé informace, někdy ilustrace.
6.kapitolu Boj proti drogové závislosti opět zpracoval pan policejní rada.
V závěru uvedený seznam drogových koordinátorů samozřejmě vyžaduje aktualizaci.
Samozřejmě nechybí seznam použité literatury, věcný (abecedně),jmenný ( alfabeticky) uspořádané rejstříky, jak je dobrým zvykem klasiků odborné literatury (žádná na koleni z originálu- často též nevalné úrovně- přeložená rychlokvaška !)
Doporučuji, tak jako i další knihy vsech uvedených autorů.
A dovětek- předmluvu nenapsal nikdo jiný než Ing. Vratislav Grégr, zástupce ředitele Národní ústředny
Interpolu Praha..