Roseanna

Roseanna https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41547/bmid_roseanna-lqV-41547.jpg 4 153 31

Detektiv Martin Beck pátrá po sadistickém vrahovi americké turistky. První ze seriálu deseti detektivních románů švédské manželské a autorské dvojice, který je kromě kvalitní napínavé četby i realistickou společensko-kritickou studií. Postava detektiva Becka je protagonistou všech deseti příběhů edice „10 románů o zločinu“. Ze švédského originálu „Roseanna“, vydaného nakladatelstvím P.A. Norstedt och Söners Förlag, Stockholm 1965, přeložil a ediční poznámku napsal František Fröhlich. Vydání druhé.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Roseanna , 1965


více info...

Přidat komentář

ninano
07.08.2023 5 z 5

Výborná starší detektivka, stojí i dnes za přečtení.

Leona333
03.07.2023 4 z 5

Skandinávské národy - autoři..., tu melancholii, depresi, skepsi + značnou dávku šedi v krvi, prostě mají.
Kdyby se v této starší detektivce nepoužívala klasická pevná linka a vesměs se vše neposílalo - neuchovávalo v písemné, papírové formě..., tak je jedno z jaké doby je tahle krimi psaná. Každopádně pokrok nezastavíš. Jak v brutálnosti vražd, tak i ve vyšetřovacích metodách...
Ale i tak se za mě jedná, o velice kvalitní kriminální příběh, kde o vzrušení a perné chvilky, místy není nouze.
Startovací jednička se k celé následující sérii..., této spisovatelské dvojici povedla.


Víla
15.01.2023 5 z 5

Realistická i napínavá.

Canniosh
02.10.2022 3 z 5

Líbilo se mi prostředí severských zemí, navíc v 60. letech minulého století, to samo o sobě je zárukou vytvoření dostatečně depresivní atmosféry na to, aby jakýkoliv příběh měl zajímavý start. A i děj byl zajímavý, sice takový pomalý, vyšetřování se táhlo, Beck se víceméně jen vezl na zjištění ostatních, a pointa mi nijak v hlavě nezůstala. Ale jinak proč ne, oproti jiným akčním kriminálkám a thrillerům je to příjemné melodramatické zpomalení. Byly to příjemně strávené dvě odpoledne u čtení, určitě dám této autorské dvojici další šanci u dalších knih.

mol378
18.09.2022 4 z 5

Líbilo se mi to. Musela jsem si zvyknout na pozvolna plynoucí děj, ponurou atmosféru s trochou nudy, čekání na jakýkoli posun zaviněné absencí tehdy neznámých moderních technologií, věčně upršený severský podzim, uzavřeného vyšetřovatele s depresivnim osobním životem. U čtení mě drželo podivně nenápadným způsobem gradované napětí houstnoucí jako listopadová podvečerní tma. Mrtvola nalezená v letním dni, ale ledové vodě, zdánlivě bezvýchodné šedivé klopotné pátrání po všech možných detailech činu, pozdně podzimní závěr temný a docela strašidelný. Úplně se na mě ta blátivá vlhká studená atmosféra lepí _ mokro v botách, vlhké zplihlé vlasy, ledový nos, poslední kapesník v balíčku, kossssa! Ani mi nevadí, že zpracování příběhu nedalo možnost hádat pachatele. I tak toho bylo dost a nádavkem trocha husí kůže...
P.S. Výrok o společensko-kritické sondě v anotaci je blábol. Kde, prosím vás?

ArwenAragorn
17.08.2022 5 z 5

81%

Vzala nohy na ramena a hnala se pryč hlava nehlava. Bylo mu jasné, že už je dávno na nějaké lodi a jede někam, kde na ni nebude moci. A to, co si předtím jen domýšlel, věděl nyní s naprostou jistotou.
Z někoho nebo z něčeho měla smrtelný strach - a on musí zjistit proč.
_______________________________________________________________________________________

V pořadí 1. kniha autorské dvojice a skutečně bezvadná. Ono se tam zas tak moc neděje, vyšetřuje se vražda americké turistky, ale mně detektivka přišla hodně napínavá. K přečtení ji doporučím.

Nermal
25.06.2022 5 z 5

Doporučuji si přečíst znalcům severské detektivky, aby poznali, jak vypadala severská detektivka sedmdesátých let dvacátého století. V době bezmobilní a bezinternetové. Všech deset příběhů je spojeno postavami Martina Becka a jeho kolegů.
Podle knih natočili Švédové skvělý cyklus detektivek, které byly k vidění na německých televizních okruzích. Škoda že je ČST nekoupila.

Mindy
01.06.2022 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se díky této knížečce ocitla v šedesátých letech - v době bez mobilů a internetu. Švédská a americká policie spolupracovala tak, že policista poslal ze Švédska poštou dopis a za deset dnů dostal z USA odpověď. A taky si posílali telegramy. A volali z telefonní budky. Dostala jsem se do takové nostalgické nálady.

darbujan8924
24.05.2021 5 z 5

Za mě parádička, odpočinková, nenáročná četba, detektivka... na Martinu Beckovi jsem vyrůstal. Po X letech jsem knížky oprášil a znovu se do nich pustil.
A udělal jsem dobře

baji42
02.05.2021 4 z 5

Ve své době velice populární detektivky od této švédské dvojice. V současné době je tempo i styl přece jen trochu pomalejší, ale přesto jde o kvalitní literaturu. Roseanna patří k těm lepším, i tak mi při druhé četbě po létech vadil trochu rozpačitý a jakoby nedotažený konec.

martin2819
29.03.2021 2 z 5

Nemohl jsem se začíst, potom mne to strhlo, ale nakonec mi přišel konec těžkopádný, jasný rok 1964, a jiný styl psaní.

RoBertino27
15.03.2021 4 z 5

Dlouho předlouho mi v Románech o zločinu chyběla právě úvodní Roseanna. Nijak nepodkopala vysoký standard netradiční autorské dvojice a kritický náhled na švédskou společnosti. Mohu přiznat, že se těším, až si zase po nějaké době celou sérii znovu přečtu a tentokrát už ji budu mít komplet.

konicekbily
15.02.2021 5 z 5

První kniha o detektivovi Martinu Beckovi a jeho spolupracovnících. Za "mých starých časů" mnoho "severských detektivek" k mání nebylo, vlastně nebyly žádné severské detektivky. Proto jsme je četli a přímo hltali. Knihy této řady nelze hodnotit porovnáváním se současnými thrillery, ale porovnáním s prostředím, pro které, a ve kterém byly napsány. A protože nyní znám již hodně knih ze současné severské knihy, mohu prohlásit, že se mnozí nynější spisovatelé možná inspirovali touto dvojicí švédských manželů.

rafan65
16.01.2021 4 z 5

Již před mnoha lety jsem četl některé knihy z této série. Již tehdy jsem byl docela spokojený. Nyní jsem se opět k této sérii vrátil a chci jí přečíst celou. Tento první díl série není špatný ale něco tomu chybělo. Tak snad další díl bude trochu lepší.

1amu
23.07.2020 4 z 5

Roseana byla tou první ze série a domnívám se, že šlo o zdařilý start. Samozřejmě je úsměvný rozdíl, pokud někdo čte o M.Beckovi a jeho partě nyní . Pamatuji na dobu, kdy jsem si koupil z edice 3x tuto knihu. Nevím to jistě, ale myslím si, že tito autoři otevřeli ze široka bránu tomu, čemu se dnes říká "Severská, nebo skandinávská detektivka", kde preferuji jednoznačně Švédsko v čele s mým oblíbeným Henningem Mankellem.
Roseanu řadím mezi ty lepší ze série, ale jsem rád, že doma je mám všechny a občas se k nim vracím. A spojovatelky v telefonních ústřednách mi nevadí. Pouze policajty ze Stockholmu lituji, že neměli možnost třeba "mejlovat".

Corso
23.07.2020 3 z 5

Faktom je ze pri citani som tuto kriminalku nevedel spociatku zaradit ani do nejakeho konkretneho casoveho obdobia, kym sa akysi datum neobjavi v texte :) Oscilovalo mi to nejak od Maigreta po nasho Kalasa. Chlapi veselo fajcia fajky, na dopisy sa caka tyzdne, telefony vam prepaja stado spojovateliek, na lodiach su parne stroje. Samotny dej je pomaly, nikam sa nenahli, vysetrovanie vam pride tak nejak ze nik nevie co s tym. Fokus rozpravaca zamerany vyhradne na Martina Becka, cely cas ho sledujete. Nijake skoky medzi 8 dejovymi linkami, nijake moderne akcne postupy. Proste veci tu niekedy lezia mesiace na stole a nic sa s tym neda robit. V podstateeee.... je to dost vynimocne ponatie. Ak citate detektivky, po case sa vam prejedia A) genialni detektivi ktori vytiahnu pachatela doslova zo vzduchu a za B) detektivi ktori maju kopec osobnych problemov a doondeny zivot.
Atmosferou fakt pripomina skor Maigreta. Takym menej fotogenickym sposobom. V inej dobe, i nej krajine... severska detektivka este nebola pojmom. Viem si predstavit ze za starych cias sa na duo MS a PW v knihkupectvach cakalo, a boli v kazdej edicii vydavajucej detektivky zastupeni aspon par knihami z tejto serie. Mne sa to citalo dobre. Ono sa to neskor rozbehne do takej standardnej vysetrovacky. Az na ten zaver... kto nechce spoiler, nech dalej uz necita. Mate zavrete oci? Dobre. Koniec mi prisiel pritiahnuty za vlasy. Policia nastazi "pascu" na podozriveho ako z nejakej cliftonovky. Nemaju nijake dokazy len podozrenie a tak skusia podozriveho proste vyprovokovat k dalsiemu zlocinu. No, neviem ci by takyto postup bol legitimny. Samozrejme to vyusti do napinaveho zaveru a volavka skoro pride o zivot, ale len skoro a podozriveho skutocne pristihnu. Jeho motivacia je tiez taka nejaka nelogicka ale zrazu sa zlomi a prizna sa. Vcelku pokulhavajuce na moj vkus. Hodnotenie... kludne si dam dalsiu zo serie ale ak to nebude lepsieeee.... lamem hul :)

kap66
01.06.2020 4 z 5

Ne že by se mi v reálu stýskalo po době, kdy všichni, i policisté, byli závislí v dálkové komunikaci na pevné lince, v dopravě na vlaku, a pokud chtěli z USA nějaký důkazní materiál, zabalili ho Američani pěkně do balíku a poslali poštou! Tady jsem si to ale ráda připomněla. Hodiny jsou tu spíš dny, dny jsou měsíce. A můj oblíbený švédský spisovatelský pár se rozhodl neohýbat realitu kvůli literatuře, ale obtisknout ji věrně i do tempa děje: zjišťuje se totožnost mrtvé a trvá to dlouho, tak o tom čtete taky pěknou dobu. Pak ale švédští vyšetřovatelé dostanou onen zmíněný balíček - s filmem, na kterém hledají Roseannu - a já chci děj ještě zpomalit, jak je to zajímavé.
Martin Beck tu ještě není úplně ten z Nočního autobusu a jeho dialogy s kolegy mi ještě necukaly koutky, ale stejně mě to bavilo číst. Není to četba pro mladé, kteří chtějí sprintovat. Je to pro nás, kteří vyznáváme spíš indiánský běh - chvíli jdeme, chvíli si lehce klušeme; do konce se dobereme taky, a užijeme si to.

pepa4081
19.05.2020 5 z 5

Deset románů o zločinu je jedna z mých nejoblíbenějších detektivních sérií, nevím pokolikáté už přečtená.
Jedna – Roseanna.
Poznáme většinu hlavních postav série, především Martina Becka. Policie musí vyřešit vraždu mladé ženy, ale nejdřív musí zjistit, kdo vlastně byla. Srdečně doporučuji.
Vrcholně uspokojivé.

Endy17
10.05.2020 3 z 5

Studentské nadšení z Románů o zločinu švédské autorské (a partnerské) dvojice je víc než třicetiletou historií a při mém návratu ke kdysi oblíbené literatuře už jsem tak okouzlený nebyl.

Greenfingers
29.04.2020 5 z 5

Dvojice švédských autorů byla u nás populární již v době hluboké totality (tedy alespoň milovníkům dobré detektivky). Knihy byl v té době relativně levné a když vyšly, stály se na ně fronty před knihkupectvími.
Roseanna je jednou z těch zmiňovaných dobrých detektivek. Myslím , že si ji v nejbližší době znovu přečtu. Doporučuji k vaší pozornosti.

Štítky knihy

severská krimi švédské detektivky

Autoři knihy

Maj Sjöwall
švédská, 1935 - 2020
Per Wahlöö
švédská, 1926 - 1975

Kniha Roseanna je v

Právě čtených1x
Přečtených210x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených8x
Knihotéce141x
Chystám se číst34x
Chci si koupit5x