Ronja, dcera loupežníka

Ronja, dcera loupežníka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108304/ronja-dcera-loupeznika-108304.jpg 5 791 118

Ronja se narodila za bouřlivé noci, která byla tak děsuplná, že napůl rozťala prastarý hrad, v němž vládl její otec bandě loupežníků. Odtrženou část hradu ihned obsadil na smrt znepřátelený rod lupiče Borky. A co čert nechtěl, Ronja našla svého nejlepšího kamaráda právě v synovi Borky, Birkovi. Co všechno nebezpečného i hezkého z toho vzešlo, se dozvíte v tomto příběhu, jenž se odehrává v divokém lese a lukách se skřítky, větrnicemi, smíchem i nadějí, že se Ronje i Birkovi snad podaří smířit odedávna znesvářené klany.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Příběhy

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Ronja Rövardotter , 1981


více info...

Přidat komentář

Doubravka1975
09.02.2024 5 z 5

Ronja je perfektní a skvělá. Moc pěkný příběh

ddkk
27.12.2023 5 z 5

S Ronjou jsme trochu bojovali, ale nakonec se povedlo její příběh dočíst, napsat o něm do čtenářského deníku a ještě přidat povedenou ilustraci v podobě portrétu titulní hrdinky...hezký příběh plný dobrodružství, který se vnukům moc líbil.


fis.rena
04.10.2023 3 z 5

K Ronje a Birkovi jsem se vrátila po hodně letech díky dceřině nynější povinné četbě a můžu říct,že mé nadšení bylo stejně nijaké jako v dětství,když to byla má povinná četba. Dceři jsem musela hodný kus dočíst,aby se z toho,jejími slovy,už konečně vysekala :D u nás Astrid celkově neboduje,bohužel.

GaleW
05.09.2023 5 z 5

Já i celá moje rodina milujeme knížky Astrid Lindgrenové, je v nich všechno, dobrodružství, opravdové přátelství, krásné popisy přírody, děti hltají každou kapitolu, nemůžou se dočkat, co bude dál. Veliký díky za tuto spisovatelku.

sgjoli
23.04.2023 3 z 5

Ronju jsem si chtěla přečíst už hodně dlouho, ale nakonec jsem se k ní dostala až nyní v dospělosti. Nevím, jak moc by mi kniha sedla, když bych četla jako dítě, nicméně nyní jsem zůstala na půl cesty. Nápadem určitě skvělé, rukopis Astrid Lindgrenové z toho je určitě patrný. Přesto jsem se bohužel na několika místech přistihla, že se občas nutím a nemůžu se na několika místech začíst. Což je zvláštní, protože celkový dojem po dočtení jsem měla vlastně spíš pozitivní než negativní.
Nakonec tedy 3 hvězdy. Nápad velmi dobrý, pár zajímavých myšlenek a jako bonus vydání, co jsem měla půjčené z knihovny, bylo doplněno o krásné ilustrace. Ale jako čtenářka odkojená Dětmi z Bullerbynu jsem možná přeci jen čekala o trochu víc.

Leona333
14.03.2023 5 z 5

Po knížce Děti z Bullerbynu, má druhá - obrovská, dětská srdcovka. Jako malá jsem si ji četla dokola a dokola. Furt a znova ; )
Ronja byla má hrdinka a průkazné alibi, pro většinu rán, kdy jsem jakožto malé pískle, vyskočila z postele, prolítla koupelnou a smykem se vyhýbala babičce, která měla potřebu učesat mou dlouhou, kudrnatou, nepoddajnou hřívu. Vzdorovitě jsem jí pokaždé řekla; že se Ronja taky česat nemusí - nepotřebuje, protože má na starosti mnohem důležitější věci... ; )
Tenhle můj dětský - čtecí klenot, je tak nějak jinak upravený Shakespeare, kde se "hlavní postavy - rody nejmenují Kapuleti a Montekové..." ; ) Astrid Lindgrenová, zde pro děti vytvořila nádherný, kouzelný příběh se šťastným a optimistickým koncem... ; )

simca9342
23.02.2023 5 z 5

"Z pravěku"
Četla jsem jako dítě.. Pěkný a zfilmovaný příběh z dávných času, kdy holky nechodily do školy a musely pomáhat doma a nejenom to..Bránily hrad a hlavně pomáhaly svým rodičům, co mohly.

musivila
01.12.2022 5 z 5

Jako dítě jsem moc milovala film, hlavně skřítky čumbrnky: „Pro pro pročpak to to děláš, ty ty potvůrko po po podivná?“
A nyní, když jsem po letech četla se synem příběh Ronji, jsem si knihu naplno užila. Je to moc krásný příběh o neskutečné síle přátelství a lásky. Plný emocí, až jsem kolikrát měla stažené hrdlo a jindy jsem záviděla Ronje její svobodu a vychutnávala s ní krásy přírody a tajemství lesa. Doporučuji.

Arcticus
23.11.2022 5 z 5

Ako dieťa som zbožňoval príbehy Emila z Lönnebergy, na Ronju som natrafil náhodou až teraz v dospelosti a prečítal v rámci čítania pred spaním svojmu malému synovi. Obidvom sa nám knižka veľmi páčila. Sám som prekvapený, ako dokáže zaujať aj dospelého čitateľa. Dokonca aj dej nie je, ako to u mnohých detských knižiek býva, tak jedoznačne predvídateľný.

Any26
17.11.2022 5 z 5

Astrid Lindgrenová jako klasika. Ronja, dcera loupežníka jako srdcovka.
Tuhle knížku opravdu miluji! --- Ronja a Birk ... nerozlučná dvojka

LillyM.
14.10.2022 5 z 5

Co se Ronji týče, je to snad má nejoblíbenější pohádka od této autorky. Na téhle knize jsem doslova a do písmene vyrůstala. Krásné ilustrace a milý úsměvný děj... Ať si říká kdo chce co chce ale na Ronju nebudu nikdy dost stará:)

vmatusko
16.09.2022 5 z 5

Krásny príbeh, keď raz budem mať deti, určite im to budem čítať. Je to oddychové - rýchle čítanie.

Vlaďkaa4
12.08.2022 5 z 5

Četla jsem hlavně kvůli výzvě a uvědomila si, že ji skoro zám nazpaměť. Jo jo mladší mozek si holt toho více pamatuje.

L.K.
14.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha! Milovala jsem ji jako dítě, pak ji měly moc rády mé dvě dcery a teď jsem ji přečetla (během putování obytňákem po Švédsku) čtyřletému synovi. Některé kapitoly chtěl číst stále dokola a tak jsem měla možnost do hloubky pochopit jejich strukturu. Astrid Lidgren je geniální autorka s dokonalým citem pro dětskou duši. Její svět je pokaždé čistý a vřelý, přestože jsou její knihy velmi rozmanité.

Lajka2012
06.07.2022 5 z 5

Krásná knížka.
Nemohu nic vytknout.
Nádherný, fascinující příběh.
Dávám PĚT HVĚZDIČEK!

marketa3815
29.06.2022 5 z 5

Naším dítětem milovaná knížka. U mě došlo k zajímavému posunu, jako dítě jsem knížku neměla ráda, možná i kvůli mizerným ilustracím, jako dospělé se mi líbí moc. Knížka o přátelství a zrodu lásky, o tvrdém, ale šťastném životě uprostřed přírody, okořeněná magickými bytostmi. Přesto trvám na tom, že ilustrace tohoto vydání jsou nepovedené.

ještěrka38
11.06.2022 4 z 5

Ronja je prostě moje dětství.. Miluju ten film. Astrid Lindgenová byla úžasná spisovatelka..

Atlantis
11.05.2022 3 z 5

Je mi úplně jasné, že se mnou bude většina lidí nesouhlasit, ale mě osobně Ronja dost nebavila. Krásné popisy přírody, důraz na svobodu, to je vše hezké. Oceňuji, že se opět Lindgrenová nebojí drsnějších témat, zejména smrti. Ale tady asi s pozitivy končím. Naprosto mne iritovala samotná Ronja a vlastně všechny postavy by potřebovaly pořádně proplesknout. A té vaty! Ano, Mattis se zlobí. A zase. A znova. A ještě jednu stránku. Ne, tohle číst nechci a i moje dcera při předčítání těžce zívala.

MarNe
03.05.2022 5 z 5

Knížka mého dětství, po které jsem s chutí sáhla v rámci čtenářské výzvy. I po letech jsem s Ronjou naplno prožívala objevování hradních zákoutí, krás lesa a jeho rozličných obyvatel. Ale také lásku k rodičům, přírodě i Birkovi. Kromě napětí nechybí i psychologické prokreslení postav.
Dobrodružný příběh nejen pro malé čtenáře. Mohu vřele doporučit jako četbu před spaním.

ZuzullaM
01.05.2022 3 z 5

Veľmi pekná knižka. Napínavá až do konca.