Romulus - první král

Romulus - první král https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431040/bmid_romulus-prvni-kral-yg1-431040.jpg 4 30 11

Větrem a sluncem ošlehaný muž vyorává v tvrdé zemi brázdu. Málokdo z přítomných si uvědomuje, že právě v ten okamžik vznikají základy věčného města Říma. Za jeho krvavým a bolestivým zrodem ovšem stojí mnohem více. Romulus o tom ví své. Vždyť jeho rukou skonal i jeho bratr. Výčitky ovšem přehluší intriky, kterými se to kolem něj jen hemží..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Romolo , 2019


více info...

Luigi1
Luigi1
02.10.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila.Viděl jsem i filmové zpracování Romulus a Rémus na které tato kniha krásně navazuje moc pěkné Doporučuji

Zuzunda
Zuzunda
14.08.2023 2 z 5

Druhá půlka knihy se hrozně vleče.. ale fakt strašně. Přemýšlela jsem i že to vzdám, ale nakonec jsem to dočetla, ale na konci jsem se fakt musela do čtení nutit. Komu nevadí zdlouhavé popisy vojenských strategií tak bude mít třeba jiný názor, ale já k nim bohužel nepatřím.


Aniday
Aniday
02.07.2023 3 z 5

celý příběh by si zasloužil mnohem víc rozvinout...
mnoho toho bylo zbytečně odbyto, škoda...

6493
6493
24.03.2023 4 z 5

Pro mě velice příjemné čtení! Až mě to překvapilo, od knih, které jsou napsány víc než jedním autorem, většinou žádný zázrak neočekávám. Ale Romulus mě bavil od začátku do konce. Ačkoli je v příběhu hodně fikce, baštila jsem každou větu a jediné, co mi zabránilo dát 5 hvězd, byla místy až přílišná romantizace postav a situací.
Jinak ale parádní jízda!

vlkcz
vlkcz
07.02.2022 3 z 5

Za to, že to je napsáno čtivě, bych možná i čtvrtou hvězdu přihodil. Jinak ale jde o převyprávění legendy o Romulovi a Removi, přičemž místy jsem se nemohl zbavit dojmu, že je vedené snahou o její vylepšení podle dnešní morálky. Ve skutečnosti by většinou váhající a o intriky nestojící král asi dlouho nepřežil.
Takže asi 3,5*

intelektuálka
intelektuálka
13.07.2021 5 z 5

Pahorek Palatin, 21. dubna r. 753 před Kristem ....

Větrem a sluncem ošlehaný muž vyorává v tvrdé zemi brázdu .... Málokdo z přítomných si uvědomuje, že právě v tomto okamžiku vznikají základy světovládného Říma ....

Kvalitně a čtivě zpracované historické téma o dvou bratřích - Romulovi a Removi ....

Romulus chce být moudrým a spravedlivým vládcem :

" Nikdo není neomylný .... nebo tak moudrý, aby se nemusel radit s jinými, stejně moudrými muži ... " A tak vzniká senát.

Přes války a boje o moc dochází ke společnému království - ale opět je vykoupeno krví ....

To bylo pěkné a zajímavé čtení - doporučím.

orinka3
orinka3
19.08.2020 5 z 5

S radostí uděluji plný počet bodů knize, která poutavým způsobem přibližuje dobu založení Říma. O dvojčatech, odkojených vlčicí, jsem slyšela i četla, ale takhle zpracované to vidím poprvé. Je jistě básnickou licencí autorů přidělit Removi horší charakter a poněkud nižší intelekt, ale po takové době se dá jen těžko vypátrat, jak to bylo skutečně. Román se opravdu výborně čte, je napínavý, barvitý a je zde i místo pro city. Podle mě se povedl. Úsloví "již staří Římané" zobecnělo a používá se v případech, kdy je potřeba dokázat, že už tehdy byla civilizace na úrovni a promyšlené řízení společnosti se stalo příkladem následujícím generacím. Antika je období, ze kterého vychází i naše kultura - a díky za ni.

Liteket
Liteket
01.07.2020 5 z 5

Skvěl zpracované téma starověké legendy o založení Říma, nehledě na luxusní obálku. Moc se mi líbilo, že autoři vnesli do legendy o Romulovi a Removi logiku a odchýlili se od fantasy legendy, že chlapce vychoval vlk, resp. vlčice. Román je velmi čtivý, syrový a atraktivní.

Ladiva
Ladiva
13.05.2020 3 z 5

Román sa v prvej polovici dobre rozbieha, detstvo a dospievanie oboch bratov sú vykreslené zaujímavo, ale v druhej polovici to už viazne. Zakladateľ Ríma už ako dospelý muž ma nepresvedčil. Autori sa veľmi sústredili na jeho bojové úspechy a nechali bokom samotnú dejovú líniu kreovania večného mesta. Neviem, čo mohlo Romula motivovať, že konal tak, ako konal, s čím všetkým sa musel boriť keď pod jeho vládou vznikali nielen nové budovy, ale aj základy sociálnej štruktúry nového spoločenstva. Tu bol priestor kde autori nevyužili možnosti, ktoré táto zaujímavá téma ponúkala. U mňa je tento román skôr priemer. Číta sa dobre, neurazí, ale ani nenadchne.

nero 13
nero 13
25.04.2020 5 z 5

Románově zpracovaná legenda o založení Říma je velmi čtivě napsaná a jsem s ní celkem spokojený i když se autoři trochu ve vyprávění od legendy v některých věcech odchýlili, například z Réma udělali docela slušného psychopata, asi aby obhájili proč ho jeho bratr Romulus zabil, zajímavé je že na počátku naší státnosti je taky bratrovražda.
Také legenda o Tarpeie podle které se jmenuje známá Tarpejská skála je zajímavější v původní podobě než jak ji zde Franco Forte a Guido Anselmi pozměnili.

Bobina74
Bobina74
25.03.2020 5 z 5

Velmi čtivý historický román, který vás bude bavit od začátku až do konce. Filmově vyprávěný příběh vás vtáhne do rozmanitého děje, kde nebude o napětí, intriky ani romantiku nouze. Doporučuji! Více v recenzi od Kniha za knihou.

Štítky knihy

mýty a legendy Řím italská literatura

Autoři knihy

Franco Forte
italská, 1962
Guido Anselmi
italská, 1972

Kniha Romulus - první král je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce63x
Chystám se číst36x
Chci si koupit9x