Hodina anatomie

Hodina anatomie https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89612/mid_hodina-anatomie-hmu-89612.jpg 4 51 4

Nathan Zuckerman série

< 3. díl >

Hlavní postava románu a autorovo alter ego, spisovatel Nathan Zuckerman, je ve čtyřiceti letech zaskočen záhadnou bolestí, která se šíří od šíje a ramen do páteře, ochromuje mu tělo a deformuje duši tak, že už není schopen napsat ani řádku. Zuckerman, pro něhož psaní bylo jediným smyslem života, střídá jednoho lékaře za druhým, problémy se však zhoršují a jeho trauma se stupňuje. Pomalu se začíná přiklánět k názoru, že si ho přivodil sám vlastními knihami. Zaskočen hroutícím se životem se rozhodne, že unikne ke studiu medicíny, mezitím ale se jeho závislost na sedativech rozšiřuje o vodku a marihuanu… Hodina anatomie je třetí částí tetralogie líčící Zuckermanův (a tedy i Rothův) přerod v úspěšného spisovatele. Ostatní části již česky vyšly pod názvy Elév, Zuckerman zbavený pout a Pražské orgie. Volně na ně navazuje román Druhý život, který už rovněž vyšel česky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Anatomy Lesson , 1983


více info...

Přidat komentář

wimpzk
31.12.2020 5 z 5

Nathan Zuckerman opět v akci. Po pár desítkách stran si říkám, že asi knihu odložím, přeci nebudu číst knihu, v níž je neustále hypochondricky líčeno fyzické strádání hlavní postavy (Nathana) a jinak se tam téměř nic neděje. Ale chyba lávky, úvod knihy klame tělem, příběh se rychle rozvine a hořkosladce odvíjí dále po své tragikomické ose a čtenář se rozhodně nenudí a to i přesto, že se opět opakují stará známá témata: židovství, úděl spisovatele, sex, sex, sex. Ale je to jiné než v předchozích knihách, i když tak podobné. Inu, jen skutečný mistr pera se dokáže opakovat a přitom být stále nový a ještě navíc zábavný.

ziriant
17.02.2019 3 z 5

Tak tohle byla vážně depresivní kniha. Depresivní knihy mám ráda, ale depresivní tím způsobem, který ve čtenáři vyvolává pocit krásy a kouzelna. Tohle bylo pouze depresivní. Navíc pan spisovatel mě vážně štve. Od takových lidí ruce pryč. Přesto to bylo jistým způsobem zajímavé.


BáraLind.
14.07.2017 2 z 5

Pro mě to byla nuda. Spisovatel, které má příliš velké ego a nedokáže se tak nějak smířit sám se sebou. Na pozadí se i rozrývaly docela zajímavé problémy Ameriky i každého jednotlivce, ale styl psaní mi nějak nesedl.

Crimble
22.05.2017 5 z 5

I když Roth již poněkolikáté na podobné téma, stále neodolatelně zábavná studie pochybujícího spisovatele.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Philip Roth
americká, 1933 - 2018
2006  75%Portnoyův komplex
2009  89%Lidská skvrna
2009  86%Americká idyla
2014  67%Pražské orgie
2006  87%Spiknutí proti Americe

Kniha Hodina anatomie je v

Přečtených61x
Knihotéce46x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x