Kavárna v Kodani
Romantické útěky série
1. díl >
Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se… Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.... celý text
Originální název: The Little Café in Copenhagen, 2018
Komentáře knihy Kavárna v Kodani
Ke knize jsem se dostala díky knižní štafetě od @petululinka.
Teda to byla jízda! Hned mám chuť letět do Kodaně, užít si tam svoje dobrodružství :-) a navštívit kavárnu Evy. Teď se na kavárny a restaurace budu dívat úplně jinýma očima. Knihu jsem začala číst v pátek večer a dočetla v neděli u snídaně. Pozor, budete mít u ní pořád chuť něco jíst a pít :-) a přestavovat svůj byt. Krásně čtivě napsaný romantický příběh s malou zápletkou, že se od něj nedá odtrhnout a rádi se k němu vracíte.
(SPOILER)
Anotace knihy ve mě vzbudila mylný dojem, že se jedná o ženský psychologický román. Že hlavní hrdinka bude přehodnocovat život a že její příběh bude popsán dobře, zajímavě a do hloubky. Také hodnocení zde na databázi mě zmátlo.
Namísto očekávání se mi dostalo velice, velice jednoduché červené knihovny. Ani o kapku víc. Ano, hlavní hrdinka Kate nám tu absolvuje jakýsi přerod z kariérou posedlé píáristky směrem k superhappy kavárnici. Uz z toho je cítit, že to nebude asi nic moc hlubokého. A nebylo. Kdybych čekala červenou knihovnu určenou pro naivní šestnáctileté dívky a měla ráda podobný typ literatury, hodnotila bych více hvězdami.
Děj vás ničím nepřekvapí, Všechno, co se děje, už dvacet stránek předem čekáte. Text vás ničím neobohatí, takhle kniha vám prostě nic nedá. Snad jen pokud jste byli v Kodani, tak si některé popisy míst spojíte s osobní vzpomínkou, což byl i můj případ. Obliba autorky (nebo překladatelky) ve slově pitoresktní je otravná. Hlavní hrdinka od té doby, co potká Bena, prožívá neustále nějaké chvění mezi nohama. Chová se jako hloupá holka a nenašla jsem k ní moc sympatií. Třístránkový popis jejich prvního sexu jsem shledala dosti trapným.
Jako čtení do letadla nebo na pláž, kde chcete zabít čas knihou, na kterou nepotřebujete mozek, je tohle určitě fajn.
Dětinské, místy hloupé. Vadila mi i přílišná snaha, aby hlavní postava působila, že se soustředí jen na svou kariéru (která mi tak z knihy vůbec nepřipadala, ale z obálky jsem se dozvěděla, že má být úspěšná) a že si nesmí dovolit zamilovat se, myslet na jeho rty apod. Celkově na mě kniha působí, jako by ji psala náctiletá slečna, mám pocit, že je kniha napsána docela křečovitě, působí na mě nepřirozeně. Půl hvězdičky za zmínku několika míst v Kodani, na která ráda vzpomínám. Hrad ve Skotsku jsem nějak přelouskala, ale Domek v Irsku jsem ani nedočetla. Víckrát už autorčiny knihy asi zkoušet nebudu.
Romantický příběh, který byl místama dost naivní a některé dialogy a situace až trochu hloupé. Ale!
Romantická linka fungovala celkem dobře. Chemie mezi postavami byla od začátku dobrá a když k tomu přidáte dokonale popsané prostředí Dánska tak to všechno dohromady vlastně fungovalo.
Kniha je za mě určena k odpočinku pod dekou a s dobrým teplým nápojem.
Co musím opravdu vyzdvihnout je ta čtivost. Knihu jsem přelouskala za dva večery.
Takže vlastně solidní, průměrná kniha :)
Když před lety začalo hygge pronikat do zdejšího mainstreamu, myslela jsem si podobně jako ústřední hrdina, že jde pouze o módní vlnu. Po přečtení Kavárny v Kodani si říkám, že na tom možná přeci jen něco je. Oddechová romantika Julie Caplinové zahřeje, pohladí a navodí příjemnou atmosféru. Ano, děj je předvídatelný, ale dobře napsaný, stránky ubíhají jedna za druhou a v rámci žánru patří román k tomu lepšímu. Postavy, včetně těch vedlejších, mají svou osobnost, nechybí jim vtip a čtenář má možnost je dostatečně poznat. Je to zkrátka milé čtení.
Ale tak to byl moc krásný romantický cestopis. Každý by se měl zhyggysovat. Svědčí to zdraví. Asi.
"Na chybách je fajn, že se dají napravit."
Moc příjemné odlehčené čtení. Není to jen o romantice, jak by se mohlo na první pohled zdát - je to dost i o poznávání Kodaně, vaření/pečení a taky se dozvíte něco o hygge a šťastných Dánech obecně. Takže romantika a k tomu něco navíc. Určitě budu v sérii pokračovat.
Krásná romantická kniha. Příběh byl velice krásně zpracovaný. Taková odpočinková kniha.
Potřebovala jsem něco jednoduchého, nenáročného a ideálně v češtině k úklidu, takže jsem projela telefon a koukala, co mám za neposlechnuté audioknihy. Moje volba padla na tuhle knihu a rozhodně nelituji. Knihu výborně namluvila Veronika Lazorčáková.
Jelikož už jsem nějaké romantické útěky četla, věděla jsem, co mám očekávat, a přesně to jsem dostala. Jednoduchý, ale velmi příjemný příběh, který mě pohladil po duši. Příběh je předvídatelný, ale rozhodně to nevadí.
Kniha mi sedla přesně do nálady. Potřebovala jsem vypnout, nechat se někam přenést a nenechat mozek přemýšlet – a Kavárna v Kodani to splnila do puntíku. Připadala jsem si, jako bych se opravdu na chvíli ocitla v útulné kavárně s měkkým světlem, skořicovým šnekem a šálkem silné kávy v ruce.
Jak tomu u této série bývá zvykem, určitě budete potřebovat něco k jídlu, jelikož vám to doopravdy udělá chutě všemi zmíněnými pokrmy. Popisy míst jsou super, že jsem měla pocit, že jsem přímo v Kodani.
Strašně moc mě bavila parta novinářů, která byla v Kodani, a následně jsem si strašně moc užila, jak drželi s Kate a naopak byli proti všem, kteří Kate podceňovali. Nejlepší postava byla jednoznačně Eva, byla to doopravdy dobrosrdečná maminka, která chtěla každému pomoci, a to co nejlépe dovedla.
Slunce, hygge, láska, přátelství… a taky malá připomínka toho, že někdy potřebujeme změnit prostředí, abychom našli sami sebe.
Opravdu jsem si knihu velmi užila, a pokud byste chtěli příjemný romantický příběh na léto, tak mohu jen doporučit.
4/5
Normálně ta kniha je neuvěřitelná..Romantické čtení mi nic neříká ale takhle kniha je tak dobře napsaná,že mne pohltila a přečetl jsem ji téměř na jeden zátah.
Kniha mě naprosto pohltila. Po dlouhé době, co jsem četla spíš detektivky a fantasy, jsem sáhla po tomto románu, a teď vím, že jsem rozhodně neudělala chybu. Děj byl krásně plynulý s lehkými zápletkami a všechny hlavní postavy jsem si zamilovala. Mohu vřele doporučit a již se chystám na další díl z populární série Romantické útěky.
S kamarádkou jsme vyrazily na menší cestovatelský výlet po severních zemích, konkrétně Švédsko, Norsko, Dánsko (insta: lucka_rada_cestuje). V Dánsku byla našim cílem Kodaň, tak jsem se rozhodla poslechnout si tuto knihu, protože jsem o ní slyšela, že je tam Kodaň hezky popsána.
Kniha kromě města popisuje příběh Kate, která pracuje v PR. Když jí její přítel sebere nápad a díky němu je povýšen, rozhodne se všem dokázat, že to povýšení mělo být její. Povede se jí domluvit zakázku o kterou firma hodně bojuje. Má to však jeden háček. Kate musí sehnat šest lidi, kteří s ní pojedou do Kodaně a nápad firmy ohodnotí a předají veřejnosti. Kate se podaří získat všechny až na jednoho novináře. Behem jedné firemní akce před odjezdem je jí představen vedoucí oddělení společnosti ve které tento novinář pracuje a ona si mu postěžuje. On ji slíbí, že to zařídí a cely večer ji obtěžuje. Ona se mu snaží utéct a schová se ve vyšším patře, kde se dívá na dění dole, když ji osloví sympatický muž a flirtuje s ní. Při odjezdu do Kodaně zjistí, že tento muž je onen novinář. Když on zjistí kdo je ta osoba, která zajistila, že musí odjet, rozhodne se celý pobyt Kate znepříjemnit. Jenže potom ji začne poznávat.
Kniha je taková příjemná oddechovka, hezký namluvená.
Za mě je to kniha, která se v autobuse příjemné poslouchala, ale za pár měsíců už popravdě nebudu vědět o čem kniha byla nebo znát jména hlavních postav. Takže pokud máte rádi romantiku či hledáte nějakou oddechovku, knihu Vám určitě můžu doporučit. Určitě nebudete zklamaní.
AUDIOKNIHA: Začátek série, na který jsem se dlouho chystala. Musím říct, že jsem byla potěšena. Není to totiž jen romantická kniha pro ženy, zároveň se aspoň trošku snaží představit čtenářům Dánsko, jeho památky a životní styl. Jestli bude takováhle každá kniha, tak si rozhodně sérii přečtu celou. Ještě víc mě to také utvrdilo v tom, že bych někdy chtěla tuto zemi navštívit a přečíst si nějakou knihu o hygge... tak snad časem. Příběh samotný je navíc příjemnou oddechovkou. Takže za mě jo, tohle bylo fajn.
Potřebovala jsem vypnout a sáhla po téhle romantické oddechovce s tím, že si prostě „vymeju mozek“ a k mému překvapení to nebylo ani trochu stupidní! Naopak, příběh byl milý, citlivý a hrozně příjemný. Nechyběly emoce, vnitřní konflikty ani zajímavé vztahy mezi postavami. Hlavní hrdinka Kate, marketingová specialistka, odjíždí do Kodaně na pracovní cestu a kromě inspirace k nové kampani tam najde mnohem víc, než čekala – včetně krásného Bena a trochu chaosu v sobě samotné.
Kniha mě natolik naladila, že teď vážně přemýšlím, že se do Dánska a nejlépe rovnou do Kodaně opravdu vydám. A samozřejmě si dám kanelsnegl v nějaké stylové kavárně!
Určitě sáhnu i po dalších dílech z této série – Romantické útěky mě příjemně překvapily a nabídly přesně to, co jsem potřebovala: laskavý příběh, odpočinek i motivaci.
Sice jsem se k první knížce téhle "ságy" dostala až teď, ale to ničemu nevadí. Knížka se mi jako vždy líbila. Kodaň působí skvělě, styl hygge mám také ráda. Postavy v příběhu se mi líbili všechny. Nemám co vytknout :-). Za mě super.
Knihy od Julie Caplin jsou pro mě takové guilty pleasure. Nečtu je chronologicky, tak jsem se k první v řadě dostala až teď. Autorka používá stále stejnou šablonu příběhu, takže jsem při čtení už skoro vždycky čekala, co bude následovat (nechybí ani “obligátní” erotická scéna, v tomto případě mi při jejím čtení bylo opravdu trapně). Navíc je v českém překladu na mnoha místech znát, že se jedná o překlad a zřejmě vlivem doslovného překladu z angličtiny zní některé pasáže dost kostrbatě. Za Kodaň a hygge přidávám hvězdičku navíc.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Julie Caplin také napsal(a)
| 2018 | Kavárna v Kodani |
| 2020 | Hotýlek na Islandu |
| 2021 | Chata ve Švýcarsku |
| 2019 | Cukrárna v Paříži |
| 2019 | Pekárna v Brooklynu |

93 %
78 %
Kavárna v Kodani
Milé a oddechové čtení. Děj je sice tak předvídatelný a dopředu jasný, že kniha nebude potřebovat téměř žádnou další vaši kapacitu, ale odpočinek zaručí dokonale!