Romantická řeč květin

Romantická řeč květin https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154233/bmid_romanticka-rec-kvetin-3ud-154233.jpg 4 8 4

Půvabná kniha o kráse, romantice a tajném jazyce květin Umění květomluvy se rozvíjelo hlavně v minulosti, ale to není důvod, proč bychom na tento zábavný, svůdný a rafinovaný způsob „konverzace“ měli zapomenout. Reprodukce nádherných akvarelů viktoriánské malířky Fanny Robinsonové nám pootevřou dvířka do starých časů, kdy kavalíři chodili s kytičkou v klopě a dívky se učily důmyslné řeči květin, aby mohly posílat tajné vzkazy svým ctitelům. A co všechno v naší rozkvetlé knížce naleznete? Nejrůznější zábavné zajímavosti např. z historie či botaniky Obsáhlý „slovník květomluvy“ Romantické básně a citáty o květinách i o lásce... celý text

Literatura naučná Zahrada
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Romantic Language of Flowers , 2011


více info...

Přidat komentář

kaczka79
15.06.2023 5 z 5

Krásná kniha s květomluvou, citáty i zajímavosti z historie, doplněné nádhernými ilustracemi rostlin. Doporučuji pro všechny romantické duše. Jen bych měla malou výtku - k takovému skvostu, by se více hodila "honosnější" pevná vazba, namísto brožovaného výtisku.

tami1
28.04.2021 5 z 5

Autorkám se povedlo skloubit několik mých vášní. Nádherné ilustrace, obsáhlý slovník květomluvy a spousta zábavných zajímavostí je doplněna básněmi a citáty. Pestrobarevná říše květin je od nepaměti plná skrytých významů.


Však zradíte-li nás, kdo umíráme,
nebudem spát, byť vlčích máků nachových
plápolá moře v polích flanderských.
...
V polích flanderských vlčí máky dují
na hrobech mezi kříži, jež řada za řadou
naše místo značí. A modrou oblohou
skřivánci v letu statečně prozpěvují,
téměř přehlušeni palbou dělovou.
J. A. McCrae


magnolia
15.11.2014 4 z 5

Na květomluvu moc nedám, ale knížka je to pěkná, s barevnými kresbami - pro romantiky i zahradnice. Jsou v ní informace k různým kvetoucím rostlinám, básničky (někdy i přímo o nich) a citáty, které nejsou tak známé. Vhodný dárek a ještě za sníženou cenu, pro toho o kom víte, že mu udělá radost.

Safienka
27.05.2013 5 z 5

„Všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět.“
Henri Mattise

Květomluva - řeč, která je zahalena krásou a tajemstvím. Rozličnost barev a vůní udává stejně jako tato kniha širokou rozmanitost nálad.
Málokdo ví o květomluvě v dnešní době tolik, aby by ji používal. Přesto je to jazyk krásný, voňavý a hlavně tajemný. V historii se s ním seznamujeme už ve starověkých harémech. Přesto svůj rozkvět zaznamenal až za vlády královny Viktorie. Dokáži si představit, jak uchvátil celý svět. Řeč, jenž nám umožňuje diskrétně vyjádřit nejen své pocity, emoce, ale i touhy či rozmary.

Společenská pravidla byla kdysi velice striktní a proto se květinám dávalo tolik nadějí. V dnešní době, kdy existuje spousta sdělovacích prostředků, již nemáme tolik elánu, abychom vkládali slova do řeči květin. Tato publikace nám dává velké množství zajímavých informací, které se zdaleka nemohou vyrovnat tomu, jak se s kyticemi tehdy nakládalo a co se v nich dalo všechno přečíst.

Roli hráli i zdánlivé maličkosti jako to, zda jsou květy sklopené nebo vzpřímené. Některé významy byly tak precizní, že kupříkladu pozvání na schůzku zvadlými růžemi znamenalo hodinovou schůzku, zatímco kytice otočníku s omamnou vanilkovou vůní již dvě hodiny. Všechno mělo přesný význam – kytice, na které byla uvázaná stužka napravo, symbolizovala obdarovaného, zatímco stužka napravo toho, kdo kytici daroval. A nakonec…pokud byla stužka uvázaná směrem dolů, obsah celé výpovědi byl zcela opačný. (zdroj: www.online-kvetiny.cz)

Hned na první pohled vás dílo dvou zahraničních autorek osloví. Mohli bychom ho hledat jak v oddělení zahrady, tak v poezii, odborných textech, ale i v symbolech či výtvarném umění. Krásné ilustrace, které vznikly díky Fann Robinsonové doplňují všechny stránky a udávají jim nádech originality. Stejně tak jako básně či zajímavé texty od známých osobností, které jsou připojeny ke každé květině. Kromě historických údajů zde můžeme nalézt latinský názvy a výběr zajímavostí.

Dílo, které nám umožnilo zavzpomínat a mně vyhledat vícero informací, je příjemným společníkem. Kniha, ke které se ještě několikrát vrátím, je psána velice čtivě. Přestože neobsahuje veškeré možné květiny, pár zajímavých informací zde určitě najdete.
Kniha by se dala rozebrat z více pohledů, přesto bych Vám doporučila, abyste se o její kvalitě přesvědčili sami – stojí to za to.

A v stíny skrytý
jsem kvítek zhléd:
jak oko zářil,
jak nebe květ.
Já shýb se pro něj,
on šeptem dých:
„Kdybys mne utrh,
Já uvad bych!“
Johann Wolfgang Goethe

Štítky knihy

láska rostliny, flóra

Autoři knihy

Gill Davies
britská

Kniha Romantická řeč květin je v

Přečtených11x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x