Romance pro křídlovku

Romance pro křídlovku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266470/bmid_romance-pro-kridlovku-266470.jpg 4 977 118

Text divadelní adaptace básnické poemy publikovaný v rámci programu ND ke stejnojmenné inscenaci, premiérované ve Stavovském divadle 27. a 28. listopadu 1997. Program obsahuje spoustu dalších zajímavých příspěvků k autorovi i inscenaci samotné. Autoři adaptace jsou: Ivo Krobot a Josef Kovalčuk.

Přidat komentář
mataaskorice
mataaskorice
24.01.2024 5 z 5

Text Hrubínovy Romance je nádherný, uchopitelný, velmi barvitý, živý, plný citů a nálad a zároveň působí tak trochu jako malířské plátno, plné zelené a zlaté (louka, janovce, listí, kopřivy, okolíky kopru). V textu autor skáče v čase, výpovědi jsou vždy datovány, nejsou ale přesně ohraničeny, časy se prolínají. Občas autor naznačuje dění budoucí, jindy se vrací do minulosti. V knížečce zaujmou protiklady jako sprostá, až štítivě protivná Tonka, která hrdinovi nabízí občasné nevalné potěšení a Terina, ke které hrdina hoří citem, která představuje čistou, upřímnou lásku, vyniká tu protipól života a smrti (dědeček, Terina versus autor), někdy velmi teskně a přitom nepateticky znázorněný (ve stínu jejich prsů nikdy dítě nebude pít), kontrast mladí a stáří,chladu a tepla, světla a stínu. Rivalita Viktora a hrdiny je po letech setřena, v důsledku společné ztráty došlo k smíření, sdílenému truchlení. Pravda, do poezie zabrousím jen občas, do té starší zvlášť, ale tohle je tak křehký a něžný text, že má smysl se k němu čas od času jen tak pro náladu vracet.

Pablo70
Pablo70
02.12.2023 5 z 5

Byli jsme tenkrát ještě kluci, ale už kluci v pubertě, a když jsme povinně navštívili filmovou projekci Romance, vysmívali jsme se: Domů, pane Berka, domů. To bylo pořekadlo umírajícího dědečka, stalo se naším oblíbeným úslovím. Tenkrát bylo stáří v nedohlednu a nechápali jsme ani zbla. Avšak zaujala nás nahá Tonka v řece, vidět nahé ženské tělo není jen tak! Křídlovku jsme i četli. ...až si divoká Tonka odskočí z panského... moje babička se mnou také chodila sbírat klásky na panské. Říkal jsem si, jestlipak chodila i na kolotoče, ale o tom mi nikdy nepovídala. I když jsem byl z města, venkovskou atmosféru jsem dobře znal – jezdil jsem k ní na prázdniny. Miloval jsem to!
Díky, pane Hrubíne za tuto knihu. Můžeme si v ní číst stále dokola a sytit se tím příběhem, který je nám tak blízký a důvěrný.


tami1
tami1
07.11.2023 4 z 5

Sbírka básní, která vezme za srdce.

Vztah mladého muže k dívce, který se vyvine v letní romanci a během pár dní se změní v lásku. Mladá láska už bohužel nezestárne, smrt ji ukončí. Mě se nejvíc líbil vztah mladíka a jeho dědečka. V té poeziji je tolik laskavosti a citu.

Zapomenutá píseň

Do šera kláves sněží bílý jas
křehounká ruka brouzdá v závějích
tón měkký růže navečera střás
ševelem křídel plují do snů mých
tak pomalu tak něžně taje sníh
ve Vaší písni: Kdo dřív zmlkne z nás?

Proč tak najednou v duši smutek ztich?
Vyčichly květy zvadající v splín?
Co chtěl tichý vzdech kláves studených?
Tančících lian co chtěl jemný stín
co chtěl tichý zpěv ve tmě u květin
zpěv zmírající který z oken dých?

Zemlja
Zemlja
03.09.2023 5 z 5

Povinná četba na gymplu. Krásná kniha s atmosférou, o mládí i stáří, o lásce různé, o probouzení sexuality, a určitě i o mnohém dalším. Záleží na čtenáři.

Clumsy
Clumsy
12.07.2023 5 z 5

Nevěřila jsem chvále, a neuvěřila bych, že tomu dám plné hodnocení, dokud jsem nepřečetla. Líbí se mi, jak pan Hrubín po celou dobu používá repetici, člověku se tak slova opakovaně zarývají pod kůži i zůstávají na ní jako pyl, poprašek, a on je hltá a klouže očima po řádcích se zvědavostí, jaké zvraty a jaká přeházení přijdou tentokrát a k jakému dojde vyvrcholení. "Život je dar nad mé síly." Františku Hrubínovi se vlastně duchem klaním už od dětství.

ZaOndra
ZaOndra
15.06.2023 1 z 5

2 body z 10
Kniha se mi velmi obtížně četla. Vybral jsem si ji, abych si přečetl i něco z poezie. Bohužel jsem si nevybral knihu příliš šťastně, vše ale samozřejmě záleží na individuálních preferencích. Náhodné rýmy, pro mě dosti složitý jazyk se zmateným slovosledem a podivné výrazy mi můj čtenářský požitek určitě znepříjemňovaly. Musím uznat, že se mi ale velice líbil nápad psát dílo ve stylu deníku každá kapitola je psaná ich formou a začíná datem, kdy byla napsána.
Knihu bych doporučil všem, kteří si rádi počtou poezii, nebo chtějí vyzkoušet něco jiného než klasickou četby.

Kabuky
Kabuky
19.05.2023 5 z 5

Klasika povinné četby na SŠ.

Morana107
Morana107
18.02.2023 4 z 5

Tolik moudrosti!
Dvě struny, přiblížily se jedna k druhé, vydaly tón a pokračovaly dál po vlastní dráze života...
Příběh dvou milenců, který je vyprávěn téměř opile zmámeným prožitkem. Všechno uvnitř duše radostí exploduje a rozprskne se do vesmíru. Horké letní noci, koncert cvrčků, vůně sena, kopřiv, kopru, vody v rybníce... tak živé vjemy, tak příjemné a zostřené mládím a životem.
Františkovo nadšení postupně klesá, za zrcadlem životem tepajícího mládí, které hledá jen svou druhou strunu, je svět, kterým žije dědeček. Svět minulosti, vzpomínek, neboštíků. Možná že už byl jednou nohou na místě, kam se jednou odebereme všichni. Jak František stárne, začíná vzpomínat. Dar života byl nad jeho síly, jsme smrtelní a přitom toužíme po nesmrtelném, abychom si z něj malou hrst vypůjčili a jednou je ji bude třeba vrátit.

Vendula897
Vendula897
16.02.2023 5 z 5

Jak rozdílné vidění má čtenář, dostane-li se mu tato kniha do rukou v 15-ti letech a jak rozdílné , pokud již nějak začínáte bilancovat.
Verše , které vás možná v pozdějším věku ještě více dostanou na kolena než v mládí, neboť ... život nepostojí, přesto že byl jen můj....

Ella161
Ella161
08.02.2023 2 z 5

Přečteno v rámci maturitní četby. Poezii nemám ráda, moc mě to nebavilo. Ovšem musím podotknout, že jsem vše krásně pochopila a četlo se to rychle, k maturitě ideální.

ZÓNA
ZÓNA
11.01.2023 5 z 5

Základ básnické interpretace slov.
Lhostejna rýmům běží Hrubínova slova vpřed.
Opakující se a zesilující motivy příběhu. Bolest, naděje a smutek.
V básni vyvrhl Hrubín ze svého srdce nepřeberné množství citu. Jeho žalmy nad ztrátou milované dívky jdou až za obzor zapadajícího slunce a končí v hlubinách nepoznaného světa.
Skloubením motivů dospívání a dospělosti, lásky a smrti, vytvořil František Hrubín dojemnou směs lidského bytí, ve kterém musíme, chtíc nechtíc, existovat.
Několik rýmovaných pasáží je naprosto dokonalých, obživnou uprostřed oceánu přímých veršů a vět.
Básnickému skvostu z pera pana Hrubína nelze nic vytknout. Nadčasová sbírka se dá číst stále dokola a já věřím, že i po sté zjistíte, že být očarován láskou je největší dar, který nám byl Bohem (ať již šlo o kohokoliv) svěřen. Navazuje na ni úcta a smrt.
V Romanci pro křídlovku je vše zastoupeno s citlivostí, jakou nám bylo svěřeno.
"Už dnes je mne víc..."

andrii24
andrii24
06.01.2023 5 z 5

Kolotoč citu, růži do dekoltu. Milencům "z nedělní školy." Cukrovou vatu. Lásce. Ku/s/ taktu.

kopeceli
kopeceli
01.01.2023 5 z 5

Taková krása! Slova skládaná do veršů jako perly do náhrdelníku.
Verše vytvářejí křehký příběh lásky a smrti, které tak často jdou ruku v ruce, protože jen obě dohromady vypovídají o životě.
Hrubín se tímto dílem dotkl hvězd a stal se nesmrtelným…

Kackap
Kackap
20.11.2022 5 z 5

Myslím, že Romance pro křídlovku si nezaslouží tak nízké hodnocení, jako má teď. Asi je to důsledek povinné četby k maturitě. Já jsem se k ní naštěstí dostala až o několik let později, v době, kdy začínám poezii pomaličku přicházet na chuť a mohla jsem si ji díky tomu přečíst ryze dobrovolně a vychutnat plnými doušky.

Magdalena5
Magdalena5
03.11.2022 5 z 5

Od mládí miluju film Romance pro křídlovku s Jaromírem Hanzlíkem a Zuzkou Cigánovou, nádherný, křehký, laskavý i smutný. Viděla jsem jej mnohokrát a s léty na něm nalézám a oceňuji vždy něco nového, dalšího, co s mým věkem rezonuje. Už několik desetiletí se mi líbí ztvárnění péče mladého kluka o postiženého dědečka, noční procházky, konverzace s dávno mrtvými příbuznými a sousedy, konečně i postarání se o zemřelého. Tato tabu tak citlivě a normálně ztvárněná, to se ve filmové tvorbě nevidí. Krve z obrazovky teče plno, ale přirozený odchod člověka je pro nás zapovězený.

anezka1711
anezka1711
23.09.2022 4 z 5

Z povinné četby se tato kniha stala dobrovolnou, kterou bych si mile ráda přečetla znova

Anna 13
Anna 13
10.09.2022 4 z 5

Jedna z povinné četby, u které mi srdce zaplesalo láskou ke psanému slovu... U které jsem si stýskala na nedostatek času na čtení.

Pozoruhodná kompozice, hříšně krásný jazyk...

Kéž bych si ji mohla přečíst jen tak... Bez toho, aniž bych se ji poté musela učit a strachovat se, že ji budu u maturity vykládat. Bez donucení a potřeby cokoliv z Hrubínových veršů rozebírat.

Číst tyto autory, až se nám je bude chtít objevit... Sáhnout po nich z vlastní iniciativy. To by se mi líbilo.

Hakate
Hakate
28.08.2022 2 z 5

Další z knih, která mě doprovázela v rámci příprav k maturitě. Tato kniha mě vůbec nebavila. Poezie mi nevadí, ale tato kniha se mi hůře četla.

Thackery14
Thackery14
31.07.2022 5 z 5

Krásná poezie️

JointlieKat94
JointlieKat94
30.06.2022

Asi neumím číst mezi řádky, nebo byla jen špatná doba na toto dílo, které je mnou nepochopeno..

Snad jednou pochopím.