Romance o Ječmínkovi I/II

Romance o Ječmínkovi I/II https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137979/bmid_romance-o-jecminkovi-i-ii-ESg-137979.jpg 4 4 2

Přidat komentář

maryzka
21.06.2023 3 z 5

Sice se mi ta kniha četla velmi těžko- lepší se mi četlo Palečkův úsměv. Asi proto, že podle pověstí se narodil v ječmeni na Hané a tam probíhali jiné dějiny. Proto se objeví až bude v Čechách nejhůř. Nejhůř v Čechách bylo za 30.leté války. Proto Ječmínek musel dělat to co považoval za vhodné. Sloužil zimnímu králi, pak musel do emigrace a potloukat se po cizích službách, ale vždy vzpomínal , myslel a jednal ve jménu své vlasti, kterou si nosil v srdci Čechy a rodná Haná- Chropyně. Mimochodem stojí rozhodně za výlet.

Damato
05.10.2018 5 z 5

Jedna z prvních knih, kterou jsem po Starých pověstech českých musela doma povinně pro tatínka přečíst, abych věděla odkud pocházím a byla hrdá na to odkud pocházím. Tenkrát jsem se ksichtila a tvářila se jako" to je nomožná , tahle rodina....", dnes jsem ráda, že jsem se naučila naši historii vnímat a být na to, že jsem zrovna z tohoto kouta země patřičně hrdá. I když dnes , konkrétně dnes , když začínají další z voleb, které zas nic nepřinesou, protože to mají koalice na radnicích dávno rozhodnuté- a neříkejte, že ne - bych strčila hlavu do písku a chtěla se probudit za 50-100 let, třeba už slova korupce, prospěchářství, honba za prospěchem sebe sama, budou ve slovníku cizích slov.


Štítky knihy

česká literatura

Kniha Romance o Ječmínkovi I/II je v

Přečtených4x
Knihotéce12x
Chystám se číst1x