Román pro muže

kniha od:

Román pro muže https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108/roman-pro-muze.jpg 2.7 644

Rafinovaná kompozice, rychlý dějový spád, slovní a situační humor a v neposlední řadě i autorova schopnost empatie jsou už tradiční zárukou čtivosti jeho knih. Tentokrát je k přednostem Vieweghova psaní nutno přičíst i nekompromisní ráznost, s níž v románu otvírá dveře „třinácté komnaty“ mužského světa. Dobovou kulisu románu tvoří autentické výroky bývalých i současných českých politiků a nejvyšších státních činitelů, které z této fiktivní „pánské jízdy“ chtě nechtě dělají trpký příběh nás všech… Román pro muže je dvacátou knihou Michala Viewegha. Možná proto je nejen knihou o ženském zklamání ze světa řízeného přestárlými kluky, ale také bilancující, mnohdy až sebeironickou reflexí úspěšného spisovatelství. ... celý text

Komentáře (91)

Komentáře 91 Recenze 2

mila2411
mila2411
07.11.2023 4 z 5

Mě se to líbilo. Má to nápad, švih, je to hodně k zamyšlení. Klasický, typický Viewegh.

SSTknihy
SSTknihy
23.09.2023 2 z 5

Jako mnohé jiné Vieweghovy knihy, i takhle má zápletku, která vás naláká ke čtení, zajímavé hrdiny, děj rychle dosýpá, je to čtivé, vtipné a místy správně ironické. Jenomže pak z toho začne až příliš čouhat autorovo ego, neomylnost a sebestřednost, což bohužel stáhne celkový dojem dolů.
Filmové zpracování je, stejně jako u jiných Vieweghových adaptací, bezkonkurenčně lepší.

ellypusik
ellypusik
15.08.2023 2 z 5

Přečteno během 24 hodin. Čte se to dobře a občas se čtenář i pobaví nad hláškami, které byly často použity i pak ve filmu. Nicméně film se mi líbil více. Obvykle se to nestává, ale zde mi přišlo, že byl film propracovanější a v knize se naopak autor postavám tolik nevěnoval a celkový popis děje mi přišel dost povrchový. Je to zkrátka průměrné čtení, nezklame ani nepotěší. Nicméně autor určitě není špatný a ještě od něj něco zkusím.

Zuzanak4
Zuzanak4
09.07.2023 5 z 5

Mám pro tohoto autora slabost, i když je už pro mnohé vyčpelý. Myslím si, že stylisticky píše velmi dobře. Přestože jeho romány jaksi ustrnuly a nepřináší žádná nadčasová nebo alespoň současná témata, dají se číst jako oddychová literatura, která člověka neuráží odfláklým stylem. Román pro muže je zajímavá mozaika podivných mužských charakterů.

JancaMia
JancaMia
28.02.2023 2 z 5

Neodolala jsem a knihu koupila ve výprodeji za symbolické 4,-,
trefné čecháčctví jako účastníci zájezdu, výchova dívek v Čechách nebo báječná léta pod psa .

Hakate
Hakate
28.08.2022 2 z 5

Viewegh je další z českých autorů, kteří mě nezaujali a v tomto případě radši sáhnu po filmu. Přečteno několik knih, ale žádná mě bohužel neoslovila.

Kabuky
Kabuky
29.05.2022 5 z 5

No dobře.

Jančislava
Jančislava
23.02.2022 3 z 5

Knihu jsem našla v knihbudce a tak jsem se rozhodla ji zkusit. Je pravda, že se kniha čte rychle, je jednoduše napsaná. Bylo to takové pohodové čtení, které už není potřeba opakovat.

Vivetkav
Vivetkav
04.08.2021

Pohodovka u které jsem se pobavila.. nic jsem ale neočekávala

AndulinaU
AndulinaU
09.06.2021 2 z 5

Jako první jsem viděla film, takže jsem si představovala postavy z filmu. Štvaly mě tam části s Vieweghem, ty tam pro mě byly naprosto zbytečný a ani ty úvody u kapitol mě nějak nenadchly. Knížka průměrná, ale na zabavení cesty metrem to stačilo... Takový překombinovaný děj, ale díky Cirylovi, kterýho hrál Donutil, tak to bylo taky o trochu lepší, když jsem si ho představovala

jprst
jprst
14.01.2021 2 z 5

Další autorova kniha, která v jeho případě jen potvrzuje, že kvalitu své tvorby kvantitou nedožene - další dost podprůměrná záležitost.

Matthew_22
Matthew_22
04.11.2020 4 z 5

Já mám tyhle pohodovky od Viewegha rád.

knihojed
knihojed
17.10.2020 1 z 5

Pro mě jenom další důkaz toho, jak pan Viewegh klesá a klesá ...

Afilada
Afilada
07.10.2020 3 z 5

Viewegh umí výborně psát, ale je to bohužel postupně slabší a slabší. Začínají mu chybět témata.

lencin
lencin
03.09.2020 3 z 5

Tři sourozenci středního věku se společně s mladou striptérkou ocitnou na společném lyžařském výletě, který jen náhodoz neskončí vraždou.
Kniha o ženském zklamání ze světa řízeného přestárlými kluky. Bilancující a sebeironické.
(2008)

Monika1717
Monika1717
24.06.2020 odpad!

To byla blbost. Nudná a zdlouhavá. O ničem.

Han-nah
Han-nah
14.06.2020 1 z 5

Ještě, že jsem viděla před čtením filmové zpracování a představila jsem si herce, jinak bych knihu ani nedočetla.

TajemnýSmrad
TajemnýSmrad
04.05.2020 2 z 5

Co na to říct... Bavil mě závěr, za něj dvě hvězdy, jinak jsem dlouho četl a dlouho četl a ono se nic nedělo a ono se nic nedělo...

Lutzka
Lutzka
11.04.2020 1 z 5

Tak to bylo hodně špatné. Už dlouho bojuji s tím, že Viewegh se stává nečitelný (míněno nedá se to číst). Vhodné leda na zabití času do vlaku a následnému použití na založení ohně. Přečteno jen proto, že v době koronavirové byla nabízena e-kniha zdarma.

Taralcielle
Taralcielle
27.08.2019 4 z 5

Ale jo. Je to prostě Viewegh. Od doby, co jsem viděla i film, nesmazatelně spojeno s panem Donutilem.
Místy jsem byla trochu rozpačitá a bylo tam na mě až moc vulgárních výrazů.

vladislav6610
vladislav6610
16.03.2019 4 z 5

Po čem muži touží, o čem přemýšlejí a jací vlastně jsme. A tak trochu o tom,jak se píše román.

ronave
ronave
12.02.2019 2 z 5

Kniha je čtivá, poutavá a vyvíjí se podle mužských představ a myšlenek. Najdeme zde i nádech erotiky.
Celkově bych řekla, že je to slabší dílo.

Nicolka77
Nicolka77
20.12.2018 2 z 5

Pro mě osobně film o trošičku lepší než knížka. Ale je to asi proto, že mi vadilo jak autor vlastně do celého deje sam zasahoval..to jak vyprávěl že je v aule studentů a tak..nesedelo mi to do deje knihy

annettka1098
annettka1098
14.12.2018 4 z 5

Knize jsem se vyhýbala, protoźe jsem vidéla v kinech film a nelíbil se mi. Protoźe ale jedna z hlavních postav nese mé jméno, hodila se mi kniha do výzvy. A překvapila mne, protože se mi líbila. Ze začtátku mi trochu vasilo utíká od děje k autorovi, ale autor tím krásně ukázal, jak jeho tvorba vzniká. Velmi to oceňuji. Byl to velmi zajímavý zážitek!

Zuzaniee
Zuzaniee
05.12.2018 1 z 5

Film me bavil vic nez kniha.Kniha me zklamala.

aginecka
aginecka
24.10.2018 3 z 5

Nebýt čtenářské výzvy, nečtu. Vtipné to není, ale oceňuju, že to má spád. Tzv. ugly truth.

SilvieSisinka
SilvieSisinka
02.10.2018 5 z 5

Kniha mě bavila více jak film.Tři sourozenci středního věku.Soudce,novinář,televizní publicistka.Jeden sourozenec se dozvídá o jeho vážné smrtelné nemoci.Domluví si společné lyžování jako rozloučení s bratrem.Navíc jako bonus dostává k ubytování v hotelu,lyžování i krásnou mladou striptérku.Kniha otvírá dveře "třinácté komnaty"mužského světa.Humor této knihy byl opravdu skvělý.

Aleh
Aleh
12.07.2018 4 z 5

Tři sourozenci, tři životy a tři osudy, jejichž vzájemné propletení bylo zvláště po smrti rodičů silnější než u jiných sourozenců. Pohled do mužského světa a podrobné vykreslení charakterů jednotlivých aktérů knihy. Autor si nebral servítky a zvláště nejstaršího Cyrila při popisu jeho povahy opravdu nešetřil. Nakonec se však ukáže, že mít peníze, velký vliv, známosti a moc ovlivňovat druhé lidi snad není jen to, co světem vládne. Chtělo by se mi napsat, že mě to nebavilo tak jako Román proženy. Ale bavilo. Jen téma bylo smutné, bylo ze života. A po přečtení i zhlédnutí filmové verze příběhu zůstala spousta otázek a přemýšlení o smyslu života.

CHezunka
CHezunka
02.07.2018 2 z 5

Tato kniha byla pro mě velkým zklamáním a zároveň první zkušenost s tímto spisovatelem. Byla přehnaně sprostá. Když se začlo mluvit o zfilmování , nevěřila jsem, ale je to snad poprvé, co mohu říct, že film je milionkrat lepší než kniha.

AdamGranet
AdamGranet
01.05.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem přečetl až po shlédnutí, dnes již kultovního stejnojmenného filmu. Což nepochybně udělalo mnoho dalších čtenářů, z toho plyne horší hodnocení zde a dílo nelze objektivně posoudit. A to z důvodu dokonalého ztvárnění hlavní postavy Miroslavem Donutilem a díky nesmírně šťastnému obsazení všech ostatních postav ve filmu. Je to mimořádně zdařilé zachycení lidských povah. Michal Viewegh patří právem k nejčtenějším autorům.