Román o věrném přátelství Amise a Amila

Román o věrném přátelství Amise a Amila https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391373/bmid_roman-o-vernem-pratelstvi-amise-a-a-MdV-391373.jpg 4 81 10

12. vydání Už titul Zeyerovy knihy napovídá, že půjde o vyprávění, děje a situace, postavy i celkový kolorit, který patří dávné minulosti. A skutečně: látka čerpá ze starofrancouzského eposu z 12. století. Zeyer pro svou knihu využil i nordické pohádky a křesťanské legendy stejně jako motivy i formální postupy z pohádek.

Přidat komentář

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasika

Legens
07.04.2022 5 z 5

Krásná velká romantická pohádka pro dospělé. Po přečtení jsem si uvědomil jednu myšlenku, kterou pronesl tuším Alfred Hitchcock: "Nemám rád realismus. Představte si ženu, která celý den drhne schody. Večer jde do kina a co tam uvidí? Ženu drhnoucí schody."
Zeyerův román nás nádherně přenese od reality drhnutí schodů do pohádkového světa. Stojí za to se tomu poddat.


Montague
19.08.2019 5 z 5

Rytířský román se vším co k němu patří, avšak rozhodně ne naivní. Hlavní hrdinové jsou příkladem pravé mužnosti a ušlechtilosti. Děj složený z různých vyprávění v minulosti a velké množství postav může být pro někoho těžce stravitelným.

tsal
02.12.2016 4 z 5

Ke knize jsem se dostala jen díky své knižní povrchnosti. Když jsem totiž v antikvariátu narazila na rozměrnější vydání z roku 1917 s nádhernými ilustracemi pana Scheinera, nemohla jsem odolat a knihu koupila, byť bez úmyslu ji kdy přečíst. Člověk míní…

Teď však k obsahu knihy samé. Příběh Amise a Amila se rytířský epos s esencí romantismu, který se z pohledu dnešního čtenáře zcela jistě jeví jako příliš naivní, pohádkový a nadnesený. Všichni jsou krásní, chování obou hlavních hrdinů zženštilé, jazyk příliš poetický a příběh předvídatelný. To je však kouzlo žánru a vy na něj buď přistoupíte, nebo knihu po pár stranách odložíte.
I přes nevelký rozsah se mi text četl pomalu. Sloh se jednak odvíjí ve starší verzi češtiny, než na jakou jsme dnes zvyklí, a jeho protkanost lyrikou a poetickými obraty nutí k pomalému klouzání po slovech než k překotnému běhu po větách. Jak však lépe popsat několik různých milostných příběhů, v nichž se rytíř snaží překonat přirozená i nadpřirozená nebezpečenství, aby získal lásku svého srdce? Pro mě osobně bylo nejzajímavějším motivem opakujícím se v průběhu celé knihy snoubení křesťanské středověké tradice s původní pohanskou. Svatí a Boží síla zasahují do děje stejně tak často jako staří bohové nebo magie, čímž nám ožívá na legendy a mystiku jedinečně bohatý svět.
Z příběhů a postav samých mi pak k srdci nejvíce přirostla Thorgerda. Bude trvat dlouho, než najdu komplexnější a zajímavější ženskou hrdinku než ji.

Metcheque
12.03.2016 5 z 5

Ačkoli jsem tuto Zeyerovu klasiku četl před takřka deseti lety, i s odstupem času si vzpomínám na to lyrické hlazení spojené s dokonalým metaforickým jazykem. Během četby Románu o věrném přátelství Amise a Amila cítíte zvláštní nostalgii po pohádkách z nejranějšího dětství, která ve vás doznívá ještě dlouho po dočtení.

Přitom - jak by se mohlo zdát - vůbec nejde o patos. Těžko popsat slovy - lze jen doporučit.

Adelajda_4
14.11.2013 1 z 5

Kniha mě moc neuchvátila. Přišla mi moc idealistická, až moc....

Blue
15.07.2013 5 z 5

Kdysi by mě ani ve snu nenapadlo, že někdy sáhnu po Zeyerovi. Mrtvý klasik. No, a vidíte, sáhnul jsem. Když už člověk není tlačen do četby školními osnovami a má úplnou volnost, po čem sáhne, je pohled na literaturu trochu jiný. Amis a Amil, to je nesmírně hutný příběh napsaný krásně starobylým, ale přesto i dnes plně čitelným jazykem, který dokáže pohltit. Sáhněte po něm také.

vejik
25.03.2013 4 z 5

Příběh z dávných časů čestných rytířů a bezmezného, upřímného přátelství mě pohltil. Až na některé vložené příběhy, které podle mého názoru občas až zbytečně moc zpomalovaly děj (mohly být napsány stručněji), se mi kniha líbila.

hromes
22.11.2012 4 z 5

Román mi přišel až příliš, ale opravdu příliš idealistický, ale jestli má splnit funkci úniku z reality, proč ne ? Hezky se četl a i já jsem se v průběhu jeho čtení zcela ponořil do příběhů dávných rytířských časů o hrdinské cti, lásce a postavách, prožívajících pouze vysoké city.

Mel
17.02.2011

Nějak mě to nenadchlo.. takové moc naivní, asi nemám na to tu správnou náladu.. a na takové rytíře už nevěřím..

Kniha Román o věrném přátelství Amise a Amila je v

Právě čtených1x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce85x
Chystám se číst35x
Chci si koupit7x