Román o Sisi

Román o Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19241/bmid_roman-o-sisi-c0O-19241.jpg 4 21 3

V apartmá nádherného paláce Hofburgu ve Vídni, jež obývá jako dvorní dáma císařovny Alžběty, si hraběnka Alexandra Schönburgová do svého deníčku podrobně zaznamenává osobní zážitky a události, jichž je svědkem na rakouském dvoře. Mladá žena, původem z Bavorska, která strávila dětství a část mládí ve Francii, vstoupila do služeb rodiny bavorského vévody Maxe a jeho manželky Ludoviky jako učitelka francouzštiny jejich dětí. Osmnáctiletá vdova se stává přítelkyní mladičké princezny Sisi, která se nevídaným řízením osudu provdala za císaře Františka Josefa. Životní příběh dvou žen, jež spojuje velmi důvěrný vztah, bude od té doby úzce provázán. Téměř půl století bude žít Alexandra ve stínu nejkrásnější, ale i nejtajemnější evropské panovnice a po jejím boku se stane očitým svědkem milostných dobrodružství, intrik a tragických okamžiků habsburské rodiny, odnepaměti pronásledované nemilosrdným prokletím ztělesňovaným pověstnou "bílou paní". Šťastné spojení pronikavého smyslu pro historickou dokumentaci s talentem úspěšného romanopisce nechává v této knize ožít desítkám známých postav z doby, kdy byl v sázce osud Evropy. Ve své fascinující fresce vykresluje André Besson portrét podivuhodně moderní, hrdé a nezávislé vlastnické ženy, která se nikdy nenechala přimět ke konformismu a o jejíž pověstné kráse se píše dodnes.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Roman de Sissi , 2005


více info...

Noisette73
Noisette73
13.11.2020 2 z 5

No, na Sissi už názor nezměním a docela mě to mrzí, ale to není předmětem mého nízkého hodnocení, nicméně četlo se to špatně, bylo to kostrbatě napsané a dosti jednostranně podané.
Ke knížce se vracet nehodlám.

martas006
martas006
06.02.2017 4 z 5

Souhlasím s ladyfromskye, že po historické stránce se román brát nedá, je to vyloženě vymyšlený příběh o Sisi a autor měl asi vymyslet jiný název knihy, protože potenciální čtenáře mate. Čekají, že se o Sisi dozvědí něco nového a zajímavého a ono je to nakonec celé vymyšlené. Ale i tak se mi román moc líbil, byl to pěkný příběh, i když fiktivní.


ladyfromskye
ladyfromskye
17.04.2016 odpad!

Tak toto tedy ne. U knih Oldřišky Ciprové jsem poznamenala, že mám ráda, když si autor tak trochu pohraje s historií. Musím se opravit. Mám to ráda, ale pouze v případě, že neexistuje dostatek pramenů, ze kterých by vyplynulo, jaká je to lež. A že text Románu o Sisi byl jednou velikou lží složenou z tisíce malých či větších lží...
Román André Bessona je pro mě jednou z nejhorších knih, jejíž čtení bylo pro mě vysloveně mukou. Přesto jsem se nevzdala a dočetla ho až do konce. Nutno podotknout, že se mi to podařilo až na druhý pokus. A ačkoliv to zní absurdně, cítím se teď, krátce po zavření knihy, jako hrdinka. Celkové hodnocení je jasné: tuto knížku rozhodně nedoporučuji, vůbec neměla vzniknout.

Štítky knihy

Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898

Autorovy knížky

André Besson
francouzská, 1927
2007  70%Román o Sisi

Kniha Román o Sisi je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x