Římská krev

Římská krev https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13604/rimska-krev-13604.jpg 4 25 3

Roma Sub Rosa série

1. díl >

Detektivní román z antického Říma, v němž Marcus Tullius řeší případ vraždy v bohaté patricijské rodině. Děj se odehrává za panování diktátora Sully, v 1. stol. př.n.l., kdy rodina zavražděného statkáře požádá mladého obhájce Cicerona o vypátrání vraha. Cicero si najímá schopného mladého muže, který se s jeho mladým sluhou vydává po stopách mrtvého statkáře i jeho syna, nařčeného z úkladné vraždy, i po rodinných majetkových machinacích. Cicero pak na základě zjištěných faktů ve své obhajobě zachrání nevinné, poukáže na pravé vrahy i na jejich mocenské ambice. Autorovi, který ve své prvotině vycházel z dochovaného zbytku slavného Ciceronova projevu, se podařilo spojit historický a detektivní žánr v jeden celek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Roman Blood , 1990


více info...

braunerova
braunerova
27.10.2020 5 z 5

Saylor na základě skutečné události, obhajoby Sexta Roscia tehdy začínajícím právníkem Cicerem, postavil výborný historický román, ve kterém detektivní příběh hraje jen vedlejší roli. Mimochodem oproti tomu, co je uvedené v recenzi, samotný Cicero nic nevyšetřuje, od toho je tu soukromé očko Gordianus Hledač. Atmosféru starého Říma, politickou situaci i historické osobnosti umí autor popsat věrně a velmi reálně. Ať už je to mladý Cicero, jeho otrok a vynálezce těsnopisu Tiro nebo diktátor Sulla zvaný Šťastlivec, který jednoho dne pověsí diktátorství na hřebík, na Foru rozpustí svou osobní stráž a odejde do důchodu.

Navštívil jsem Forum Romanum loni v srpnu. Bylo strašlivé vedro a já cítil ty rozpálené kameny pod mýma nohama úplně stejně jako Gordianus.

"Forum zelo prázdnotou. Dlažební kameny se leskly horkem. Rozpálený chodník mě přes tenké podrážky bot pálil do chodidel ... Tetelící se vrstvy horkého vzduchu posouvaly vrcholek Palatinu do nezřetelných, nekonečných dálek."

Nomia
Nomia
02.03.2018 4 z 5

Římská krev je výborný detektivní příběh trochu netradičně zasazený do antického Říma. Nejen, že samotná zápletka ohledně hledání vraha je zajímavá a do poslední chvíle napínavá, ale i celá atmosféra Říma na počtáku letopočtu je zachycena brilantně.

Je evidentní, že antické reálie nejsou Saylorovi cizí a má obrovský přehled. Podařilo se mu vytvořit sestavu charismatických a zajímavých postav, asi nepříliš překvapivě je nejpoutavější postavou samotný Cicacero. Dokonale je také popsán každodenní život v Říme, samotné město i se svými tajemnými zákoutími.

Výborný román, kde Řím ožívá skoro před očima, realistické barvité popisy, poutavá zápletka a velmi dobrý závěr, který dokazuje, že věci opravdu nejsou jen černobílé.


trudoš
trudoš
25.04.2015 3 z 5

Příjemná historická detektivka, na můj vkus jen možná zbytečně dlouhá. Prostředí i postavy jsou vykreslené bezvadně, především pak právník Cicero je opravdu povedená figura, kombinující detektivní schopnosti Sherlocka Holmese se znalostmi právnických kliček alá Perry Mason. Jenže přes všechnu historickou hodnověrnost jsem se nějak nedokázal do příběhu dostat. Prostě jen další propletenec intrik ve starověkém Římě. Přitom zápletka je vystavěná chytře, ale nějak tomu celkově chybí pověstný šmrnc, jenž by příběh a hrdiny alespoň nějak zatraktivnil. Jsem holt víc na zábavu (Lindsey Davisová, David Wishart) než na autenticitu (John Maddox Roberts, Steven Saylor). Což je samozřejmě můj problém, ne autorův. Zaujala mě ale například Ciceronova obhajoba klienta, která vychází z dochovaného zápisu. V tomhle ohledu oceňuji autorovu schopnost vyhrát si s detaily.

Autorovy další knížky

Steven Saylor
americká, 1956
1999  85%Římská msta
2003  74%Mlhavá věštba
1998  80%Římská krev
2018  82%Caesarův trůn
2006  78%Hříšné město

Kniha Římská krev je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce29x
Chystám se číst12x