Rokytka: Putování k pramenům

Rokytka: Putování k pramenům https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148969/bmid_rokytka-65be6a4203ea7.png 4 2 2

V této knize se vydáme podél toku malé pražské říčky Rokytky od ústí v Libni k pramenům v Tehově a Tehovci a budeme poznávat její osudy. Bohatě ilustrovaný průvodce po těch památkách a přírodních krásách i rezervacích Libně, Vysočan, Hloubětína, Hrdlořez, Kyjí, Chval, Dolních Počernic, Běchovic, Kolodějí, Královic a Nedvězí v městských částech Praha 8, 9 a 10 a v Říčanech, Světici a Tehově v bývalém okrese Praha-východ, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti říčky Rokytka. U některých lokalit jsou uvedeny i jejich stručné dějiny či etymologie jejich názvů. Kromě barevných fotografií přírodních krás a památek jsou zde i snímky historických map z roku 1830. Publikace je doplněna přehledem literatury a souhrnným jmenným a místopisným rejstříkem.... celý text

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
03.02.2024 2 z 5

S nejmladší dcerou postupně obcházíme říčku Rokytku, její prvňáčkovský výukový projekt. Knížku jsem vypůjčila, jestli bychom v ní nenašly něco pro nás užitečného. Bohužel se tu vlastivěda mísí s takovou porcí esoteriky, která už je pro mě daleko za hranicí snesitelnosti, takže jsem některé části úplně přeskakovala. Ani fotky se tak docela nehodí k prohlížení (převládají pro autora zajímavé detaily). Zklamaně vracím do knihovny, tohle je pro úplně jiný typ čtenáře.

Ale dvěma věcmi mě kniha přece jen obohatila. Jednak informací, že Praha 9 dává úklid Rokytky jako alternativní trest. A dále srovnáním, jak se za těch 17 let od vydání okolí říčky proměnilo - tam, kde autor musel po silnici, je dnes travnatá cestička v polích, poldr u Hostavic je krásně upravený a v Běchovicích se budují nové přírodní biotopy, Löwitův mlýn funguje (výborné koláčky a knihovna i v neděli), nemluvě o spoustě hřišťátek a odpočívadel po cestě.

Blíženec
02.01.2023 5 z 5

Krásná procházka podél říčky Rokytky. Začíná na jejím splynutí s Vltavou a pouť končí na jejím zrození u pramenů. Příjemně a poutavě popsaná cesta podél vody. Plno zajímavostí s okolí o stavbách, lidech a vodě samotné. Rokytku mám osobně moc rád. A těší mně, že se její okolí mění k lepšímu.