Roky v Bílém domě

Roky v Bílém domě https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36232/bmid_roky-v-bilem-dome-92O-36232.jpg 4 12 5

Kissingerovy paměti série

1. díl >

Světoznámý politik a diplomat Henry Kissinger popisuje v této knize první čtyři roky (1969–1973), které strávil v Bílém domě po boku prezidenta Nixona jakožto jeho poradce pro otázky národní bezpečnosti. Kissinger, jenž se rychle vypracoval v Nixonova nejvlivnějšího spolupracovníka v oblasti zahraniční politiky, líčí v tomto svazku, který je prvním dílem jeho monumentální ságy o americké vrcholné politice 60. a 70. let, mimořádné události té doby – svou tajnou cestu do Číny, indicko-pákistánskou válku a historické summity v Pekingu a Moskvě – které natrvalo změnily svět a připravily cestu pro revoluční změny na konci let osmdesátých. Roky v Bílém domě jsou fascinujícím dílem, jež je současně hluboké i objasňující, a znamenají velký přínos k historii. Jejich autorem je muž, který byl jedním z hlavních protagonistů událostí moderních dějin.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

White House Years , 1979


více info...

Přidat komentář

Ladinek
07.11.2023 3 z 5

Intenzivní sebechvála narcistického intelektuála prokládaná postřehy typu "již před válkou jsem o tom hovořil s naším okresním hejtmanem". Náhled do myšlenkových pochodů člověka, který chtěl vytvořit protiváhu Rusku a místo toho stvořil monstrum.

rickiwolf
30.08.2023

Kniha splnila mé očekávání, poněvadž zde autor popsal veškerý podíl Bílého domu na běhu světových dějin během prvního období prezidenta R. Nixona ve funkci. Jde o rozsáhlou studii zabývající se jeho působením při světových událostech, v nichž byly zainteresovány nějakým způsobem i Spojené státy. Jsme seznámeni s mnohými dokumenty, které jsou zde citovány.


M.H.
31.10.2020 5 z 5

Rozsiahla kniha (1400 strán sa skutočne len tak nevidí) v ktorej profesor Kissinger (alebo doktor Kissinger ako ho mnoho svetových politikov oslovovalo) vysvetľuje ako sa dostal k najvyššej úrovni US politiky, prečo a ako konal a aké metódy k tomu používal - teda svoju koncepciu zahraničnej politiky.

Zameriava sa na roky prvého funkčného obdobia R. Nixona (1969-1973), teda jeho pôsobenie na pozícii poradcu pre národnú bezpečnosť (National Security Advisor). Na zahraničnopolitické udalosti veľmi bohatý čas. Obdobie, kedy aktívne pôsobili postavy ako de Gaulle, Mao Ce-tung, Čou En-laj, Willy Brandt, Bruno Kreisky, v sovietskej politike Kosygin, Brežňev, Dobrynin či Gromyko. Zároveň roky nepokojov na Blízkom východe, indicko-pakistanská kríza a najmä dlhotrvajúca a pre americkú spoločnosť rozdeľujúca vojna vo Vietname. V úvode píše „Když jsme psal túto práci, snažil jsem se spoléhat na svou paměť jen minimálně. Mohl jsem vycházet z bohatých materiálů a z deníku, který jsem si po čast tohoto období vedl.“, takže obsahuje množstvo citácií z úradných dokumentov, memoránd a podobne. Časť materálov odtajnil a dovolil publikovať Z. Brzezinski. Pre budúcnosť (a historikov) by mal existovať aj anotovaný výtlačok s Kissingerovými dokumentami.

Určite by bol zaujímavý aj pohľad čínskej či sovietskej (Dobryninove pamäti: In Confidence, ako bolo už predo mnou spomenuté či Gromykove: Памятное) strany.

Ak by takýto dokument zanechali po sebe podobne erudovaní účastníci povojnovej (v zmysle po 2. svetovej) vysokej politiky bolo by to pre politickú a historickú debatu obrovským obohatením. Žiaľ, až tak ideálne to nie je. O to lepšie je, že jeden z nich tak urobil.

Feanor
05.08.2016 4 z 5

Beriem ako vysvetlenie a ospravedlnenie Kissingerovho pôsobenia v Bielom dome. Každopádne je to zaujímavá kniha a priviedla ma k rovnako zaujímavému pohľadu druhej strany - k pamätiam sovietského veľvyslanca Dobrynina.

ondra2
26.05.2015 5 z 5

Velice hutný popis dění v zahraniční politice USA v prvním volebním období Richarda Nixona z pohledu Henryho Kissingera, zajímavý i z hlediska vykreslení vzájemných vztahů mezi nimi. Do jisté míry autor ze svého pohledu popisuje i okolnosti, byť velmi okrajově, vedoucí k aféře Watergate plynoucí z osobních vlastností R. Nixona a jeho snah nevyužívat struktury ministerstev a řešit si vše podstatné z Bílého domu vlastními cestami. Z pochopitelného důvodu je těžiště knihy věnováno snahám o ukončení války ve Vietnamu a průběhu tajných jednání na pozadí navázání styků s Čínou a konáním vrcholných schůzek i se SSSR. Lze jen doporučit, je třeba počítat s dostatkem času na přečtení:-)


Po delší době a opětném přečtení nelze než potvrdit můj tehdejší názor na kvalitu knihy. Čtení je samozřejmě s ohledem na hutnost výkladu zdlouhavější, ale vyplatí se, i vzhledem k popisu zákulisních tahanic, zejména ve vztahu k Vietnamu. S ohledem na aktuální situaci na Ukrajině nelze než souhlasit s tvrzením autora, které nicméně použil právě ve vztahu k vietnamské válce, že když už se člověk do něčeho pustí, měl by být ochoten to dotáhnout do konce. Prakticky stejně jako tehdy SSSR v souvislosti s tlaky na Blízkém východě nebo snahami při jednání o SALT by bylo možné hodnotit dnešní Rusko, které při snaze dosáhnout svých cílů není schopno realisticky zhodnotit situaci, a výsledkem je oslabení jeho pozice. Ať již tehdy u Arabů obecně a Egypťanů zvláště, tak i nyní při podcenění ochoty evropských států podpořit Ukrajinu a zabránit tak ruskému blitzkriegu. Starého psa novým kouskům nenaučíš