Rokle u Rjukanu

Rokle u Rjukanu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40738/rokle-u-rjukanu.jpg 4 19 6

Napínavý román z druhé světové války. Děj se odehrává v Evropě i v Americe a středem děje je v Norsku vlastenci ukryté velké množství těžké vody, nezbytné k výrobě atomové pumy a zápas, který o její vypátrání a ovládnutí svede nacistická a americká výzvědná služba. Vyšlo v Edici Vpřed - 149, ilustroval Ervín Urban.

Přidat komentář

Jerry H
22.03.2024 5 z 5

Velmi čtivé, všechno to i shodou okolností do sebe krásně zapadá i když asi realita byla trochu jinačí.

Racek213
02.02.2024

Ach ano, napinava knížka o bojich i na jinych frontach valky. Dokonce se mi i poštěstilo tu rokli u Rjukanu navštívit.. Nebylo v te době mnoho knih o valkach ostatních Spojenců. No, myslim ze p. akademik Běhounek radu tech bilych mist vyplnil. Pro nás mladé.


mirabl
03.08.2019 3 z 5

Z knihy jsem byl takříkajíc rozmrzelý, dvakrát jsem ji dokonce odložil. Sice jsem to nakonec dočetl, ale závěrečný dojem byl asi takový, že to množství žánrů (dokument, bondovka, špionážní thriller, válečná řežba atd.) samo sebe utlouklo. Vědec a výzkumník Běhounek tady své čtenáře maličko potrápil ... a né všichni mu ty úžasné historky "zbaštili".

DuncanIdaho
27.07.2019 4 z 5

Kniha má dobrý, nijak přehnaný spád. Nemá ani hlavního hrdinu. Těch hrdinů tam je více, a to, myslím, knize prospělo. Kniha se poměrně dobře četla. Zarážející však je, kolik náhod se různým hrdinů událo. Někdy to bylo až neuvěitené.

hrebmi
23.10.2018

Již dávno jako kluk jsem četl knihu Operace Norsk Hydro, patřila k mým oblíbeným. Viděl jsem nedávno seriál Boj o těžkou vodu. Také skrze něj jsem se dozvěděl o této knize. František Běhounek mi není neznámý, v mládí jsem měl jako dobrodružnou knihu úplně nejraději jeho Komando plukovníka Brenta. Napínavě psát Běhounek uměl, to potvrzuje i Rokle u Rjukanu. Dnes, pohledem dospělého vidím i trhliny, občasné nekontinuální přeskakování a místy těžko uvěřitelné historky, ale po dlouhé době jsem se napětím zase těšil každý večer do postele, až se znovu vydám skrze knihu na pláně kolem Rjukanu.

parxel
17.04.2016 4 z 5

O této knize jsem se dozvěděl v podstatě nahoudou z komentáře na ČSFD k seriálu Válka o těžkou vodu. Jak seriál tak kniha popisují události odehrávající se v norské továrně u Rukjanu patřící společnosti Norsk Hydro Company, která jako jediná na celém světě vyráběla v období druhé světové války těžkou vodu pro jaderný program nacistického německa. Zajímavostí je skutenčost, že příběh časově začíná přesně v místě kde končí zmíněný seriál.

Samotná kniha není žádné literární veledílo, ale je napsaná takovým zvláštním netypickým způsobem. První čtvrtinu knihy sledujete příběh jedné hlavní postavy a pak děj postupně přechází z jedné postavy na druhou a k předchozím postavám se již nevrací. Závěrečnou část opět sledujete příběh jedné postavy.

Když bych měl shrnout pocity z této knihy, tak se jedná o velmi slušný špionážní román, který i přes dobu, ve které byl napsán, neztratil na čtivosti. Za mě čtyři hvězdy.