Rok ztraceného hřebce

Rok ztraceného hřebce https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426055/rok-ztraceneho-hrebcenG1zf5-QGL-.jpg 4 22 9

V čase masopustu se stírají hranice mezi světy. Může se stát cokoliv. Některé šťastlivce mine neúprosný osud jen o vlásek. O mrazivé masopustní noci léta Páně 1365 tak málem přijde panna o panenství, netvor o srdce, klisna o hříbě, nehodný mnich o svobodu a mladý magik o život. Jiní to štěstí nemají. Když se mu téže noci ztratí vzácný flanderský hřebec, pro chudého zemana Martina ze Skály to znamená veliké potíže. Podaří se mu najít plemeníka pro stádo klisen, ženichy pro pět krásných dcer a vlastní duši, ukrytou na dně poháru s vínem? Napínavá historická freska s prvky magie nás zavádí do dob vlády Karla IV. – do času rytířů i lapků, královen i poběhlic, mužů pravé víry i vyznavačů dávných bůžků z lesa, kam hlas kostelních zvonů nedolehne.... celý text

Přidat komentář

Ív688
27.11.2023

Moc krásný příběh , už se těším na nejnovější knihu, zatím vše co jsem od autorky četla se mi velice líbilo

Careza
25.01.2023 5 z 5

Pro mě prostě úžasné , jiní už ji popsali lépe. Spisovatelce díky.


Galadwen
24.08.2022 4 z 5

Povídkový román zasazený do 60. let 14. století a odehrávající se na zapadlé moravské tvrzi v průběhu jednoho roku, v podstatě historická fantasy. Nadpřirozené a fantastické prvky jsou v ději naprosto zásadní, ale stejně důležité je i dobrodružství, romantika (i když tedy hlavní mužská postava je zrovna ten typ, který nemůžu vystát), trochu toho detektivního pátrání a - protože je to kniha Věry Mertlíkové - koně. Bez koní by to byl úplně jiný příběh. Doporučuji.

cori
10.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha obsahuje šest chronologicky řazených povídek, které se odehrávají během jednoho roku (od masopustu k masopustu). Hlavní hrdinka Barbora ze Skály (Baška) jako paní tvrze pečuje o své mladší sestry, alkoholického otce, poddané a stádo koní. Různé úklady jim strojí čarodějnice z lesa a drsný nápadník Chval ze Stráže. Baška zachraňuje ztracené koně před vlky, vyšetřuje dávné i současné vraždy na sousední tvrzi, účastní se inkognito rytířského turnaje v Olomouci, zachraňuje panství před morem a inkvizitorem, na podzim se účastní lovu ve vybrané společnosti, zachraňuje otce před obviněním z vraždy a stále shání chovného hřebce pro své stádo. Mix reálného života chudé šlechty a fantasy prvků (nadpřirozené bytosti v lesích, čarování, převtělování) se mi líbil.

špulo
25.01.2022 4 z 5

Rytíři z Vřesova ve stínu modrého býka. Tak by mohol znieť reklamný slogan na túto knihu.
V úvode nového roka milé prekvapenie. Kniha, ktorá sa dá čítať aj ako poviedková zbierka, má atmosféru dávnych storočí a doslova dýcha mágiou. A sexom. Nie nejako explicitne, ale je všadeprítomný. Tož, pozor na to ;)). Autorka kombinuje históriu s fantasy, no nie vždy sú v súlade. Občas sa tieto dve strany mince od seba úplne odtrhnú, aby sa neskôr zas pekne zladili a hrali na rovnakú nôtu. Niekedy však bol z toho taký mišmaš, že som nevedel, či chcem pokračovať ďalej. Neodolal som. Bol som zvedavý, ako sa to vyvinie. Záver sa mi zdal zľahka prekombinovaný a príbeh bol už na konci s dychom. Leč, dobehol do cieľa so cťou. Zato ja som s touto autorkou ešte neskončil...

kolacky
09.08.2020 5 z 5

Takhle dobrou ČESKOU knížku jsem už dlouho nečetla. Krásně propojené dva světy, křesťanský a pohanský se všemi těmi bůžky a bytostmi, ale ani jeden nemá navrch, doplňují se. Postavy hodně sympatické, děvčata i rytíři, ale nejvíc Tlapka, ten byl moje hvězda! Určitě doporučuju všem přátelům dobré fantasy!

Boby17
08.07.2020 5 z 5

Morava za časů krále Otce vlasti tak, jak ji vylíčila autorka, se mi líbila. Chrabří bojovníci, krásné mladé ženy, láska, ale i zlo a zášť. A do toho také magie a staré pohanské mýty. Opravdu to bylo zdařilé odpočinkové čtení. Hodnotím na půl mezi čtyřmi a pěti hvězdami, tak to matematicky zaokrouhluji nahoru.

A několik pěkných citátů:
Dobro ti možná nenadělí všechno, ale pořád si hledá cestu jako pramen kamením. Zlo ti dá, o co požádáš - ale na oplátku vezme i to, čím jsi nikdy neměla v úmyslu zaplatit.

Láska je jako voda v kamení. Stále hledá cestu. A když ji najde, spojí dva prameny, aby vytvořila řeku. Divokou, prudkou řeku, která sebou vezme vše, aby pak dole v rovině mohla klidně plynout a zpívat píseň života, dokud se nedostane k moři věčnosti.

OškaKeliška
11.06.2020 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Je napínavá, s prvky magie, křesťanství i pohanství, tak jak to u nás zřejmě za časů vlády Karla IV. bylo. Autorka podle mě zná historická fakta, která umí i hezky přibarvit. Kniha se mi četla velmi dobře stejně jako autorčina prvotina Tři bábiny kobyly.

MartinaF
24.03.2020 4 z 5

Rok ztraceného hřebce jsem četla strašně dlouho, ale stálo to za to. Příjemné historické čtení o vztazích, dobrodružstvích i o magii. V knize je šest kapitol, které na sebe nenavazují, přesto je spojují stejné postavy (na podobném principu byla založena i předešlá kniha autorky). Bylo to milé, odpočinkové, lehce romantické a ke konci napínavé s nečekaným rozuzlením. Navíc se příběh odehrával v mém kraji, občas se objevila i známá místa, někdy jsem tápala. Autorčin styl se mi líbí. Pokud se knihu rozhodnete přečíst, připravte se na téměř 450 stran, ale kniha se jinak čte velice dobře.

Štítky knihy

koně Morava 14. století česká fantasy mystika historická fantasy česká fantastika zemané

Autorovy další knížky

Věra Mertlíková
česká, 1972
2017  87%Tři bábiny kobyly
2022  78%Čas Růže
2019  89%Rok ztraceného hřebce
2021  88%Hříbě ze zlata
2023  88%Bůh lovu

Kniha Rok ztraceného hřebce je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst23x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x