Rok v ráji

Rok v ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493064/bmid_rok-v-raji-SYo-493064.jpg 4 123 38

Rok v ráji se může pro někoho stát i rokem v pekle. Je to výzva, je to boj o přežití a je to thriller, z kterého budete mít husí kůži. Co by vás přimělo přihlásit se do reality show? Pro osm účastníků je rok v ráji báječná příležitost, jak si vyzkoušet své schopnosti, zjistit, kam až můžou a také možnost, sáhnout si až na samotné dno. Jsou odvezeni na opuštěný skotský ostrov a ponecháni sami sobě. Jejich úkolem je sžít se spolu i s místem a za rok vytvořit na ostrově soběstačnou společnost. Zpočátku nic nenasvědčuje tomu, že by snad mělo jít o život, je to o nových zkušenostech s trochou nepohodlí. Ale po určitém čase se věci mění. Pomalu dochází jídlo, vznikají hádky a mocenské boje, úkoly se nerozdělují podle pravidel. Z přátel jsou nepřátelé a osm lidí si vzájemně leze neskutečně na nervy. Začíná se to vymykat a místo kmenu je tu smečka, která ovšem potřebuje cíl, a to je najít oběť. Samotářská Maddie nezapadá do žádné skupiny a s ostatními sedmi si nemá moc co říct. Je pro ně sice užitečná, protože je bioložka a vyzná se v rostlinách i bobulích, ale vypadá to, že ještě užitečnější pro ně bude jako kořist, kterou se chystají ulovit. Bude vůbec schopná rok v ráji nějak přežít? Co všechno budou robinsoni schopni udělat, aby přežili, než dorazí dlouho očekávaná záchrana?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Stranded , 2021


více info...

Přidat komentář

Tereza137
18.03.2024 3 z 5

Bohužel není survival jako survival. Já čekala něco jiného, jak už jsem u jiných knih v tomto žánru zvyklá. Ale? Zas tak úplný zklamání to nebylo.

Prakticky 80% děje se autorka zabývá tím, jak přežijí účastníci na ostrově bez ničeho a musí si vše obstarat - přístřešek, potravu, živiny, vodu, apod., nikdy bych to nečekala, ale bavilo mě to, i když to byly detailní popisy těchto činností, tak jsem se nenudila. No, jenže pak to přišlo.

Největší kámen úrazu bylo, jak autorka - za mě - vytvářela "umělé" dramata okolo hlavní hrdinky, myslím si, že za normálních okolností by se toto nestalo a přišlo mi to nereálné, jako kdyby na sílu potřebovala šířit oheň. A další věc - survival nad 350 stránek? Fuuuu... to má autorka teda odvahu, ne, že by se jí to z části nepovedlo, ale přeci jen, bylo zde dost dlouhých a zbytečně detailních popisů o věcech, které mě vůbec nebraly.

Konec knihy... ach ... jak to vyjádřit... No, opět další zklamání - rychlé ukončení. Dle mě jednoduché na ten příběh a dramata, které se odehrávala.

Když to celé shrnu. Kniha to špatná není, ale taky to není nic světoborného. Spíše mi to přišlo jako odpočinkový příběh z prostředí džungle a pár dramat k tomu.

mischamys98
10.01.2024 2 z 5

Zajímavý námět, ale pracování už se mi zase tolik nelíbilo. Místy mi příběh přišel příliš zdlouhavý a měla jsem chuť několik stran přeskočit (a možná by mi ani nic zásadního neuniklo). Posledních sto stran jsem se ke čtení musela nutit a knihu jsem neodložila jen proto, že mě zajímalo jak to dopadne s hlavní hrdinkou. Ale ani závěr mě příliš neohromil.


Safrika
24.12.2023 3 z 5

Nevim jestli naladou nebo stresem pred Vanocemi, ale prisla mi strasne dlouha a tak nejak nepredstavitelna

Eddemi
13.12.2023 4 z 5

Prvá polovica skôr taký detský štýl, ale potom sa to rozbehlo a nedalo odložiť. Zaujímavý námet, tak to zahladilo ten úvod

Aileena
10.09.2023 5 z 5

Tak tohle se mi vážně líbilo. Místy hodně drsné, ale bohužel poměrně lehce uvěřitelné čtení, že lidé jsou schopni chovat se k sobě hůře než zvěř.
Kniha se četla sama, od druhé poloviny jsem měla problém ji odložit. Všechny otázky byly v závěru uspokojivě zodpovězeny, nenašla jsem žádné nejasnosti a nevysvětlené události. Má očekávání Rok v ráji nejen naplnil, ale předčil.
Pokud hledáte napínavý příběh o přežití a nepotřebujete nutně pohledného hrdinu, oplývajícího dokonalostí, ale oceníte nedokonalého člověka, který musí prokázat inteligenci, obrovskou statečnost a velkou dávku sebezapření - hurá do toho.
Já osobně si ukládám autorku do oblíbených a budu se těšit na další její knihu, protože se mi už dlouho nedostalo do ruky nic tak pěkně napsaného a napínavého.

kackahracka
28.08.2023

Asi jsem čekala něco jiného. Nehodnotím hvězdičkami, protože jsem nedočetla. Líbil se mi začátek, i když hlavní vypravěčka mi vůbec nesedla. Opět rodinné tauma, ona sama spíš na pobyt v Bohnicích a vyberou jí mezi skrovnou hrstku lidí, co mají přežít v ledové divočině? Mlčenlivého introverta, co hodlá "moc nemluvit"? To se bude divákům určitě moc líbit...Tešila jsem se, jak bude eskalovat počáteční střet s realitou, vždyť nejzajímavější jsou na podobných akcích právě ty začátky, kdy člověk ztrácí iluze, chuť i zásoby-a v knížce byl najednou skok ve stylu-"No, a za čtyři týdny pobytu už jsme si celkem zvykli...". Možná jsem odložila příliš brzy, možná jsem nepochopila, nevím, ale mám po ruce spoustu dalších knížek, takže tuhle zatím nechci.

Hvězdinka
31.07.2023 4 z 5

Hra o přežití alá Pán much. Od poloviny velmi čtivé a pro Maddy spíš peklo než ráj. Litovala jsem ji, vzrůstající utrpení bylo dokonale popsáno. Jediné co vytknu, to nikdo mimo ostrov neviděl, co se tam děje, to nebylo sledované a později podezřelé, aby se dalo zasáhnout?

AngeliS
16.07.2023 4 z 5

Za mě skvělý námět. To téma mě fakt pohltilo. Jenže, mylo to za mě takové nedotažené. Chybělo mi velké WOW. To zní nabubřele, ale cítím to tak. Možná je to i tím, že je to těžké téma. S plným žaludkem, v teple a mezi lidmi se mi to brble, že. :) Jenže. Tem příběh byl hlavně o ní , ale kdo ví jak jsem jí nefandila. Teď to nevypadá, ale vážně super kniha.

orinka3
13.07.2023 3 z 5

Dobré letní čtení. Sice nijak objevné téma, ale i tak jde o čtivou knížku, která rozhodně zaujme. Abych mohla ohodnotit více hvězdičkami, musel by být děj trošku pestřejší. V podstatě šlo o reality show, rok na ostrově, parta šesti vzájemně si cizích lidí a co to tam s nimi udělalo. Klasika - parta se rozdělila podle vlastních zájmů a nejsilnější začal šéfovat. No, a outsider dělal obětního beránka. Vsuvky, kdy Maddie sděluje světu, co se tam vlastně dělo, mě spíš rušily v souvislém čtení a narušovaly napětí. Tak nějak nevím - možná by to mohl být i thriller, ale málo se tam strašilo. ;)

Zuzulinka
12.07.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Četla se sama. Nemohla jsem se od ní odtrhnout!

lucakuca
25.06.2023 5 z 5

(SPOILER) No teda!
Budu si vážit ještě víc tepla, vody a energie.
SPOILER:
Když v půlce knihy měla soutěž končit a co jako teď, jsem si říkala? Budou boje pokračovat v civilizaci? Co tam chce autorka narvat do děje? No a autorka si řekla:"tss nejsem amatérka" a narvala tam nejzajímavější a nejnapínavější část z knihy.
Ten konec bych v civilizaci víc rozrochnila a víc skandalizovala.... Ale kdo já jsem, abych radila, že jo. :-)

Schary
15.06.2023 5 z 5

A pro někoho rok v pekle. Dobrá knížka, napínavá, řekla bych i překvapivý děj. Hlavní hrdinka trochu asociál, který se postupně stane černou ovcí komunity.

veronika4001
04.06.2023 5 z 5

Na reality show vždycky vidím adrenalin a moc si přeji, aby to bylo i tady. Zábavné, dobrodružné, vzrušující a nebezpečné.
Hledá se nedotčené útočiště k založení společnosti a vytvoření nové utopie. Hlavně se adaptovat na nové prostředí, podmínky hry a ostatních účastníků, na vývoj událostí a operací v terénu. Vyplatí se znalost botaniky; názvů bylin, jejich poživatelných částí, léčivých účinků, vyplatí se být lovcem, a hlavně být praktický a ve všem mít alespoň zběžné zkušenosti. Fyzická zdatnost neškodí.
Hlavní postavy zatím jen přežívají a nevyvíjí se. Dělají a vytváří věci, aby přežili; tak, jaká a kde má být ta nová společnost?
Vztahy mezi účastníky jsou nerovné. Z počáteční pohody vzniká předstírání, neshody, vnitřní boje. Nespravedlnosti a křivdy vystřídají naschvály a šikana.
Sociální experiment se zadrhává, vzájemné nevraživosti ustupují, aby se změnily v bitvu celku vůči jedinci, na kterém všichni parazitují. Jedinec je vytlačován ostatními pro "prospěch celku".
Nakonec si říkám, jestli to není záměr celé reality show vypíchnout slabosti účastníků a zkoušet jejich psychickou odolnost nejen vůči klimatu a omezeným zdrojům, ale kvůli chování ze strany ostatních.
Někteří jsou tam věkově starší, proto nechápu jejich reakce. Na druhou stranu byl to boj o přežití a reality show má jinou mechaniku než soutěže. Není to soutěž, ačkoliv ve výsledku jde o výherce. Ale výherce čeho? Výherce politiky? Výherce podlosti? Štěstí? Výherce přežití?
Jde o zneužívání. Šikanovali ji, protože byla nejlepší. Byla jiná, hodnotnější, dávala smysl bytí na ostrově a přežití. Přesto přese všechno jim pomáhala, výkonnostně byla hlavní tahoun.
Ostatní v ní vyvolávají pocit viny. Jinak zdravá kritická sebereflexe není u ní důvodem, proto se podivuji, proč k ní dochází. Kvůli zhodnocení dosavadního stavu? Ne, kvůli sebeobviňování, sebemrskačství, které chtějí ostatní v ní vyvolat a zakonzervovat.
Vše je plné nevyřčeného nesouhlasu. Uniformita ostatních vůči jedinci byla v nenávisti. Věřila jednomu člověku z ostatních, tomu jsem zase nevěřila já. Každý byl přelétavý pro zachování sebe samého, pro svoji záchranu.
Objevuje se první fyzické násilí, drogy z hub, otravy. Byť odsouzená k samotě ve svém týpí, začíná být kořist. Drobné krádeže kvůli jídlu, příručkám pro přežití, hygienickým a zdravotním pomůckám. Týpí je podpáleno. Po pronásledování se přemístila do jeskyně, kde je po nalezení ostatními pohřbena zaživa.
Přežila.
V jejích myšlenkách se objevuje čarodějnice z příběhu, který jí kdysi vyprávěla teta. Čarodějnice se stává smyšlenkou karmy a tou se vypořádává s ostatními přeživšími.
Lepší knihu o reality show jsem dosud nečetla. Doporučuji pro velkou čtivost a možná pro poučení.

85098211
29.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Takhle si určitě nikdo z nás rok v ráji nepředstavuje...
Maddie, která zároveň celý příběh vypráví, se zúčastní experimentu, kdy má spolu se sedmi dalšími účastníky strávit téměř rok na osamělém skotském ostrově, daleko od civilizace. K dispozici mají jen trochu vybavení, bydlení a jídlo si budou muset zajistit sami. Čtyři ženy a čtyři muži, které jinak nespojuje vůbec nic - pouze tato reality show... O osmnáct měsíců později se Maddie objeví v rybářské vesnici, vyhublá a ozbrojená puškou. Zdá se tedy, že televizní experiment selhal a otázkou zůstává, co se na ostrově stalo. Tohle všechno se samozřejmě čtenář ve finále dozví a také o překvapení (hlavně v poslední části knihy) nebude nouze ;-). Protože již od začátku je jasné, že Maddie jako jedna z mála experiment přežila... Víc už psát nebudu, knihu hodnotím plným počtem z důvodu její velké čtivosti a budu doufat, že autorka napíše ještě něco dalšího...

Pavlina50
23.03.2023 5 z 5

Tak tohle je survivor, jak má být.
Žádné jídlo z KFC, hamburgery a drinky za výhry v soutěžích typu opičí dráha tady jde opravdu o přežití. A to zdaleka nejen díky nedostatku jídla.
Když se v malém a uzavřeném kolektivu někdo nějakým způsobem odlišuje, preferuje spíš samotářství a k tomu má "nedejbože" i vlastní názor, tolik jiný od zbylého stáda, na problémy je slušně zaděláno a vlivem frustrace okolí z nedostatku všeho, mu může jít opravdu až o holý život.
To je Maddy.
Ani vlastně pořádně nevím, jestli mi byla sympatická nebo ne - byla hlavně neuvěřitelně pracovitá, s obrovským obecným přehledem, který ji opravdu zachraňoval v situacích, kdy by to mnoho jiných radši dávno vzdalo.
Nebudu šťourat do toho, na kolik její postava a schopnosti mohly být reálné - kniha mě totiž neuvěřitelným způsobem chytila. Chytila a nepustila, měla takový spád, že se mi jen velice těžko odkládala, a to jen, když už to bylo opravdu potřeba.
Zvědavost, co se vlastně stalo, byla obrovská, že hnala čtení velice rychlým tempem. Dost jsem se bála, aby z toho nakonec nevylezla nějaká nebetyčná blbost a celé čtení mi neznehodnotila. Naštěstí - šlo to. Sice mi ten konec přišel přece jenom trochu uspěchaný, ráda bych se v tom babrala ještě trochu víc, ale to je asi tak jediná drobná výtka k tomuto oddechovému a zároveň napínavému thrilleru. Pro čtenáře preferující hlubší myšlenky a vysokou literární úroveň to zrovna asi není, ale tomu, kdo čte hlavně pro zábavu, určitě doporučuji.

tami1
14.03.2023 5 z 5

Výborný thriller.
Líbilo se mi stupňování napějí i vývoj charakterů postav. Téma je docela aktuální, různých reality show je všude plno. Bylo zajímavé sledovat olupování toho co se prezentuje na povrchu, až se vyloupne pravá povaha, kterou lidé běžně neukazují.
Moc se mi to líbilo.

Olous1
27.01.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem četla trochu déle než obvykle. Zápletka dobrá, ubrala bych počet stran, chvilkami zdlouhavé, autorka trochu víc natahovala děj. Konec byl zajímavý. Určitě doporučuji. Za mě 80%.

sirojezkin
01.01.2023 4 z 5

Docela dobré, na zajímavé téma, ale podle mě trochu moc roztahané.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Opuštěný ostrov a reality show, to je moje! Hlavní hrdinkou je tady Maddy, kterou skupina ostatních účastníků bohužel nepřijme a stane se tak černou ovcí celé skupiny. Jídlo dochází, dějí se divné věci a všichni bojují o život. V knize je jedna hlavní dějová linka z ostrova a 2 vedlejší - konkurz a interview po návratu.

katynka78
23.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Na svůj věk jsem asi nějaká divná, co se týče výběru témat ke čtení. Neznám moc lidí, co by v mém věku četli
surviror a vyvražďovačky a tento typ knih. Jenomže si nemůžu pomoct. Mě to strašně baví - reality show, přežívání, boj o život, posun lidských možností a hranic. Nejvíce mě na tom totiž baví ta psychologie postav, ty jejich mozkové pochody a pohnutky, co je vede k tomu, co udělají či udělali. Je to fascinující, jak málo jsme odolní, když jsme zbaveni všech vymožeností a máme najednou opravdu jen to, co potřebujeme k přežití a někdy ani to ne.
Přiznávám, osobně bych se do toho nepřihlásila, protože bych to nezvládla. Ale rozhodně bych byla fanoušek a sledovala bych to každý den a fandila bych.
A samozřejmě hlavní hrdince, která toho štěstí v životě moc nemá a je taková jemná, zakřiknutá. Ale v srdci velice bojovná a taky dost chytrá.
Celou dobu, co to čtete, vůbec nechápete, proč zrovna Maddy - hlavní postava knihy - byla vybrána za tzv. obětního beránka či vyvrhele a stane se v oné reality show nenáviděnou osobou, proti které se všichni spikli. Kniha mě vtáhla tak, že jsem byla naprosto zoufalá jako Maddy, ostatní mě štvali a hlavně ta psychologie stáda mi lezla na nervy.
Fandila jsem Maddy, aby to dokázala, ale často měla na mále. Opravdu skvělá psychologická sonda do duše lidí, kteří se nechají ovládnout a zapomenou na lidskost a vlastní rozum.
Knížka ve mě vyvolala opravdu mnoho emocí a některé až nežádoucí a to když se v noci probudíte ve stejné panice jako naše hrdinka a nechápete, proč se jí to děje. Takže za mě rozhodně tuto knížku doporučuju.