Rok v Oxforde

Rok v Oxforde https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390481/bmid_rok-v-oxforde-4VJ-390481.jpg 4 109 31

Eleanor je cieľavedomá mladá žena, ktorá prichádza zo Štátov do Oxfordu s veľkými očakávaniami. Anglicko pre ňu predstavuje očarujúci, no zároveň odlišný svet, než na aký je zvyknutá. Na univerzite sa zapletie s doktorandom Jamiem, no ani jeden z dvojice sa nemieni viazať. Eleanor má pred sebou skvelú kariéru v Štátoch, keďže spolupracuje na volebnej kampani kandidátky na prezidentský úrad, Jamie zas vidí svoju budúcnosť na akademickej pôde. Ich stretnutia sú krátke a intenzívne. Postupne sa ich vzťah prehĺbi, ale Jamie nečakane cúvne. Dôvodom je zákerná choroba. Rovnaká kedysi skolila jeho brata a vážne naštrbila Jamieho vzťah s otcom. Eleanor bojuje za opätovné zblíženie otca so synom, no stojí ju to veľa síl. Vtom dostáva lákavú ponuku na povýšenie pod podmienkou, že okamžite pricestuje do Spojených štátov. Voľba je ťažká. Čo napokon zaváži – láska, ambície alebo súcit?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

My Oxford Year , 2018


více info...

Přidat komentář

JHoralka
21.12.2023 3 z 5

“Znát a milovat jinou lidskou bytost je základem veškeré moudrosti.

Krásná, milá kniha. Líbila se mi.

Nattali.ka
31.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Moc pěkná a chytlavá kniha, četla se mi velmi dobře. Knihu jsem dostala jako dárek, takže jsem vůbec netušila, o čem je a do půlky knihy jsem si myslela, že to bude klasická "lovestory" od nezávaznosti k lásce, což by mi nevadilo, protože postavy mi byli sympatické. V půlce knihy se to zlomilo a děj se vydal úplně jiným směrem, než jsem očekávala. S odhalením nemoci se čtenář nově setkává s dojemností a s očekáváním smutného konce. Závěr knihy bych ocenila více rozvinutý, přišel mi poměrně neutrální a možná trošku nedokončený, ale ve své podstatě prostě ze života. Jedinné, co mě v knize moc nebavilo byly mnohdy až filizofické myšlenky a dumání nad životem, ale k příběhu a prostředí, kde se děj odehrával se to patrně hodilo.


patricia8137
12.02.2023 5 z 5

Kniha ROK V OXFORDE je mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Táto na prvý pohľad nenápadná kniha v sebe ukrýva nielen romantický, ale aj dojemný príbeh plný lásky a oddanosti. Autorka napísala príbeh, ktorý je veľmi autentický a reálny, podarilo sa jej veľmi dobre opísať emócie a prežívanie jednotlivých postáv. Ďalej kladne hodnotím opis prostredia Oxfordu a Oxfordskej univerzity, vďaka autorke som sa ocitla v príbehu a pozerala som sa na opisované miesta Eleanorinými očami. Krátke kapitoly dopomohli k tomu, že dej rýchlo plynul. Príjemným obzvláštnením boli aj úryvky básní na začiatku každej kapitoly. Kniha sa mi veľmi páčila, vyvolala vo mne veľa emócií a obsahovala aj hlboké myšlienky, takže ma prinútila sa aj trošku zamyslieť.

Kudlanka03
20.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Podle začátku bych to označila za knihu k odložení.
Podle konce bych to položila do sekce knih ala Než jsem tě poznala. Podobná tématika. Podobná, ne stejná. Je to zasazené do prostředí vzdělání, letopočtů, historie a politiky.
Je to prostředí, ve kterém se plány zkrátka změní. Protože chceš-li rozesmát Pánaboha, řekni mu své plány.
Takže se tu může prolínat i základ filmu Přátelé s výhodami. Je tam prostě všechno.
Chvíli to je takové, jaké jsem potřebovala. Oddechové. Takové romanticko-roztomilé. No a pak zase není. Střet s reálnou vidinou smrti není pro nikoho lehké téma. Téma vlastní pomíjivosti existence. Zvlášť, když víte, jaký bude průběh, protože už jste to zažili. U bratra.
S otcem jste na nože. Maminku zbožňujete. A nechcete vztah protože vite, co bude. Respektive nebude.
No a do toho všeho se připlete Eleanor.
(poznámka - jak si kdokoliv může myslet, že sex a kamarádství může fungovat? Nefunguje. Ani vztah bez sexu a ani sex bez vztahu).
Je to zkrátka krásná oddechovka, nebudu už víc prozrazovat. Prostředí Anglie, piva, fish&chips, Oxfordu, to je základ slušné romance.
Tak si ji dejte, pohladí vás.

KateTheBlogger
16.09.2022 4 z 5

Knížku jsem si vybrala pouze na základě obálky a čekala jsem klasický romantický oddychový příběh. Ale přibližně v půlce se příběh začal odvíjet zcela jiným směrem, než jsem očekávala. To rozhodně neznamená, že jsem zklamaná. Naopak. Příběh mě o to víc pohltil, protože měl v sobě nečekaný zvrat a odlišil se tak od průměrných romantických linek.

čef
27.08.2022 4 z 5

Skoro tragický ale hlavně romantický příběh Američanky v Oxfordu, která se hluboce zamiluje do svého učitele. Velmi duchaplné dialogy jsou tedy samozřejmé, také sem tam i vtipné, najde se i myšlenka k přemýšlení. Není to sice podle mého hlavního zaměření, ale zdlábl jsem to.

Knihomolka97
18.08.2022 4 z 5

Můj oxfordský rok začal jako taková oddechová, pohodová, romantická četba a nakonec se příběh otočil směrem, který jsem nečekala. Probrečela jsem snad čtvrt knihy.. smutkem, chvilkama dokonce i dojetím. No jsem hrozná cíťa.
Kniha je ale nádherná, plná lásky a odhodlání. Je škoda, že nemá lákavější obálku..
Jediné, co mi v knize vadilo, bylo chování hlavní hrdinky Elly. To, že v červnu odjíždí, zmínila snad 100x (to chtěla přesvědčit sama sebe nebo nás čtenáře? ) a občas se chovala jako spratek.
Jamie byl zlatíčko. I když.. lhát se nemá, že, Jamie? :D

suzanne1997
24.04.2022 4 z 5

Můj oxfordský rok, nebo taky jak jsem si až doteď myslela - Můj rok v Oxfordu, je kniha, která klame nejen přebalem, ale i anotací. Když ji otevíráte, čekáte typickou romanci studentky a učitele, příběh ubíhá a vy si myslíte, že se seznamujete s vysokoškolským životem a začínáte pronikat k podstatě příběhu. Jenže ... Po nějaké, pro vás více či méně podstatné, chvíli si uvědomíte, že jste vlastně celou dobu byli vedle jak ta jedle. Přestože si myslíte, že u už víte, stejně vás příběh totálně rozseká a nesloží zpátky. Pro mě byla tato kniha velký omyl, narazila jsem na ni náhodou a jako zastánce šťastně až na věky ji do ruky nejspíš už nikdy nevezmu. Na druhou stranu jí ale nechci ubírat na hodnotě, je napsaná brilantně, emoce tryskají proudem a vy začínáte přemýšlet o životě, o tom, co se to sakra stalo, je to správně nebo špatně, mýlím se snad, a podobně. V tomto příběhu není podstatný důvod, proč do Británie jela, ani to, že měla spoustu dalších aktivit. Tím skutečným příběhem je tady oddanost druhému. Jistěže to ostatní ho dokresluje, ale ve velkém finále tam ani nic z toho nemusí být. Ono je to totiž tak nějak navíc. A z toho důvodu se dalším dílčím postavám nedostává tolik pozornosti. Za mě skvělá dějová linka, propracované postavy, excelentní vyjádření emocí, avšak velice rychlý spád. Pro celkové hodnocení je velice těžké se rozhodnout, těch pět hvězdiček je za emoce, které mě převálcovaly, tři pak za to, že se knize autorka nevěnovala, jak měla, a kdybych se měla rozhodovat podle své romantické duše, tak ta nevyléčitelná nemoc tomu moc nepřidala, takže bych nejspíš dala hvězdičku. Suma sumárum s klidem hodnotím čtyřmi hvězdičkami a skálopevně věřím, že další kniha, po které sáhnu mě už nerozbrečí.

Izumis
04.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem byla poměrně skeptická, protože romantické příběhy nejsou zrovna mým šálkem čaje. Nicméně jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Mile mě překvapila, několikrát dokonce rozesmála a nabídla mi hodně témat k zamyšlení. Bylo to milé oddechové čtení. A zároveň mi otevřela dveře do světa románů pro ženy, takže další knihy tohoto žánru už nebudu odsouvat úplně bokem.

Ella získá prestižní Rhodesovo stipendium a odjíždí na rok studovat do Oxfordu. Na začátku knihy je vyobrazena jako ambiciózní a uvědomělá dívka, která ví, že je chytrá a nesnaží se to jakkoliv skrývat. Ba naopak. Ale její kamarádi, kteří potenciálně trapné situace zachraňují vtipnými poznámkami a typicky puberťáckými kecy, ji brzy zasvětí do studentského života a do toho se objevuje její budoucí životní láska, takže nějakou svou inteligenci nemá naštěstí čas řešit.
Text je čtivý, děj rychle ubíhá a milý humor vetkaný do sítě úžasných popisů okolí navozuje pocit něčeho nového, avšak zároveň dobře známého. Hlavní hrdinka se často a dlouze rozplývá nad krásami města, univerzity, jednotlivých ulic i místností, takže nakonec si připadáte, jako byste tam byli vy sami, jako byste stáli místo ní a dívali se jejíma očima.
Kniha však nabízí více než jen kouzelné popisy a románek mezi učitelem a studentkou.
Skrz naskrz příběhem jsou rozebírána i složitá témata, nad kterými se člověk může pozastavit a zamyslet - úvahy o dnešním zdravotnictví (udržujeme lidi na živu déle, ale déle nežijeme), otázky týkající se feminismu (může se stát svobodná matka prezidentkou?), tíživé téma neléčitelné nemoci a nevyhnutelné smrti, nebo třeba úvaha o tom, jaká je cena za život. Je také naznačeno, jak zavádějící může být zevnějšek člověka a jak je důležité ostatním nejprve naslouchat a teprve poté si vytvořit názor. Úkázka honby za sny, které nakonec ani nemusí naše vlastní a že někdo bude vždy lepší, chytřejší nebo hezčí... Všechny tyto myšlenky nejspíš promlouvají spíše k mladší generaci, ale každého to v určité fázi života alespoň jednou napadlo, takže se s většinou knihy dokáže ztotožnit poměrně mnoho čenářů.

Angie.D
03.02.2022 3 z 5

Nebolo to niečo z čoho by som padala na zadok a nevedela sa od toho odtrhnúť, ale bolo to príjemné čítanie.
Príbeh je pekno-smutný, čo sa dá čakať už z anotácie. Taktiež sa dalo očakávať, ako sa bude vyvíjať dej, no nevadilo mi to.
+ Sympatickí hlavní hrdinovia
+ opisy prostredia Oxfordu. Nútilo ma si googliť tie pekné miesta a živo si to predstavovať
+ úryvky básní. K poézii nemám nejaký zvláštny vzťah, ale toto ma donútilo si googliť básnikov a hľadať si z akej básne to je. Na úryvok básne na začiatku každej kapitoly som sa najviac tešila.

- niektoré konverzácie, resp. reakcie, odpovede postáv, mi nedávali zmysel. Niektoré dialógy boli fakt zvláštne. Upodozrievam z toho ale preklad ;)
- 3 Eleanorini naj kamoši. Všetci boli veľmi zvláštni, nemôžem si pomôcť...

lucie4338
03.02.2022 2 z 5

Já jsem z této knížky velmi rozporuplná. Prvních cca 50 stránek bylo naprosto skvěle napsaných. Zamilovala jsem si postavy, příběh byl krásně čtivě psaný. Pak ale jak kdyby autorka úplně změnila styl psaní, nebo to dokonce psal někdo jiný. Takže začátek mě velmi navnadil, ale bohužel pak to mělo velmi silně klesající tendenci.
Konec mě zase naopak potěšil, protože předával hezkou myšlenku. Ale celkově bylo pro mě čtení spíše náročné, než že bych si to užívala.

Janík511
02.02.2022 3 z 5

Smutná a zároveň co nejvíce pozitivně laděná kniha z pohledu Elleanor, která se rozhodne pro život, který může strávit s milovanym člověkem. Něco podobného jsem již četla a jsem ráda, že tentokrát nekončí kniha smrtí.

Miru79
29.03.2021 2 z 5

Rozporuplná kniha. Čte se sice dobře, ale chvílemi těžkopádné rozhovory, skoro se nechce věřit, že by takto mezi pětadvacetiletými přirozeně probíhaly. Možná je to překladem, jak zmiňuje jiný komentář....taky se nechce věřit jednání hlavní hrdinky, které není vůbec konzistentní. Pobaví humor a celkově vtipné komentáře vytknuté do textu. Autorka má jistě rozhled a celkově se člověk něco dozví. Ale zda bych doporučila, nejsem si jistá....

Cress
01.03.2021 2 z 5

Tahle knížka ve mně zanechal velmi smíšené pocity. Podle anotace zněla jako něco, co bylo stvořeno pro mě. Prvních pár stran se tak i tvářila, ale netrvalo dlouho a začalo se objevovat spoustu problémů.
Stejně jako u většiny romantik vám hned u představení love interesta dojde, kdo bude. A tady to autorka zvládla dobře. Bylo to vtipné a hned jsem chtěla o vztahu hlavních hrdinů vědět něco víc. V knize bylo taky hodně narážek na klasickou literatura a většinu z nich jsem si užila.
Začíná to nadějně, ale jak postavy více poznáváte, vidíte, že všechny jsou zajeté stereotypy. Příběh je jedno klišé za druhým. Celá kniha se odehrává na vysoké škole, kdy má být hlavní hrdince asi 24 let (nejsem si jistá, jestli si ten věk pamatuju správně). Ale s jejím chováním je to těžko uvěřitelné, protože vám přijde spíš jako patnáctiletá holka, kterou hází puberta. Stejně tak se mi nelíbilo ani budování vztahů, ať už milostných či přátelských. Hlavní hrdinka poznala pár lidí a už po jednom dni za sebe byli skoro ochotni položit život. Vztah mezi hlavních hrdinů mohl být opravdu dobrý, ale celý začátek jejich vztahu byl popisován stylem; Představte si, že.... a celkem mi to kazilo požitek z knihy. Naštěstí tak byla pouze jedna kapitola.
Jamie byl skvělý a hned jsem si ho zamilovala, zatímco Ella... No jak se k ní vyjádřit. Ta holka byla příšerná. Opravdu byste ji nechtěli znát v realitě.
Šlo vidět, že autorka umí psát, četlo se to velmi dobře. Bylo vidět, že smysl pro humor ji nechybí, bohužel byl často dávkován nesprávně.
Druhá polovina knihy byla o něco lepší, konečně mě jejich vztah zaujal, ale knihu to nezachránilo. A poslední věc, která se moc nepovedla je překlad. Věřím, že v originále to je o něco lepší. Často jsem musela číst některé části dvakrát, abych jim porozuměla.
Tahle knížka měla opravdu spoustu potencionálu, chtělo by to ještě trochu editovat a mohla by z toho být dobrá romantika, ale takhle nedoporučuju.

Tesset
01.03.2021 4 z 5

Upřímně jsem čekala něco jiného, a to konkrétně romantickou oddechovku. I když to nebylo to, co jsem si myslela, líbilo se mi to. Vlastně mě kniha příjemně překvapila. Určitě se k ní za nějakou dobu vrátím znovu.

denisa8946
23.11.2020 3 z 5

Od této knížky jsem nečekala nic převratného, ale už na začátku čtení mě docela zklamala. Velký podíl na tom měl samotný styl psaní autorky (nebo spíš špatný překlad). Mnohdy věty nedávaly smysl, nenavazovaly na sebe a dialogy postav byly nepřehledné. Ke čtení jsem se musela nutit.
Ani postavy si ke mě nenašly cestu. Dalo by se říct, že hlavní hrdinka mi byla místy až nesympatická. Vše se ale zhruba v půlce příběhu změnilo, když životy hlavních postav zasáhla těžká životní situace. Najednou měl příběh předtím chybějící jiskru a během dvou dnů jsem ho dočetla. Nebudu lhát, na posledních třiceti stranách budete potřebovat kapesníčky.
Celkově mám z knížky smíšené pocity, ale za tu druhou polovinu a téma, které se mě nakonec dotklo, dávám 3 hvězdičky.

3268
07.11.2020 4 z 5

Od knížky jsem neměla žádné očekávání a nakonec mě moc mile překvapila.
Podobný motiv jako Než jsem tě poznala od Jojo Moyes, ale každý příběh je jiný.
Doporučuji všem, kteří hledají oddechovku, ale zároveň dojemnou love story.

jithushka
01.08.2020 1 z 5

Kolikrát se mi stalo, že jsem musela přečíst znovu celou stránku, jelikož text nedával smysl. Otřesný překlad. Slova, která byste v češtině použily málokdy, natož během komunikace s přáteli, napojování vět, které nemá logiku.. že by další snaha o doslovnost?

Nemohu hodnotit příběh, myslím, že po zásahu češtiny z něj moc dobrého nezbylo. Takže jedna hvězda za českou verzi a následnou korekturu. V originále se do toho pouštět nebudu, jednou stačilo.

lucakuca
28.07.2020 4 z 5

Co přesně znamená ten výraz „přátelé s výhodami“? Třeba, že ti platí zdravotní pojištění? Neeee :-), ale zamotá ti pěkně hlavinku jako tahle knížka, co se tváří jako naivní holka a přitom je to skrytá vážná dáma.

zuzka5372
05.07.2020 5 z 5

Kniha mě mile překvapila. Cítím velkou podobnost s mojí oblíbenou Než jsem tě poznala. Krásné, dojemné, stojí za přečtení...