Rok v divočine

Rok v divočine https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318207/bmid_rok-v-divocine-C3l-318207.jpg 5 5 3

Fotografická kniha, v ktorej Karol Kaliský predstavuje najlepšie fotografie, ktoré sa mu v tatranskej divočine podarilo urobiť počas posledných 12 rokov. Stovky dní v teréne, Karolove autentické zážitky a stále rastúce skúsenosti s fotografovaním robia z knihy dielo, ktoré bude v Tatrách ťažké prekonať. Z jednotlivých obrazov sa vás priam dotýka atmosféra chladných hmlistých rán aj pokoja jesenných večerov. Dych vyrážajú vzácne zábery tých najskrytejších zvierat: medvieďa prvýkrát vychádzajúce z brloha, vĺča v horskom pralese, rysia rodinka v kosodrevine, či pstruhy ukryté v hlbočinách rieky Belá sú len niektoré z nich. Karol odfotografoval scény aké väčšina ľudí nikdy neuvidí.... celý text

pajaroh
pajaroh
09.10.2021 5 z 5

V současné době, kdy na nás odevšad denně vyskakují skvělé kvalitní fotografie a jen těžko uvěřitelné záběry, je nesnadné si držet svůj styl. To dokáže jen opravdu dobrý fotograf - jako je například můj nejoblíbenější finský Konsta Punkka - nebo Karol Kaliský. Nevím, čím se přesně jejich fotky odlišují od jiných, zda odstíny, tématy nebo spíš jakousi energií. Prostě ty obrázky mají duši a cítím z nich hodiny a hodiny trpělivosti a žití v přírodě.
Kniha Rok v divočině přibližuje blízkou přírodu Tater. Autor dokáže zachytit podstatné v několika popistných větách a drobné detaily, pomíjivost mlhy i monumentálnost hor ve fotkách napříč celým rokem. Z fotek i textu je cítit láska k přírodě, úcta k horám a apel na ochranu divokých míst. A takových lidí - a knih - není nikdy dost.
Bohatý ten, kdo najde celý svět v kousku starého dřeva.

"žiadne slová nikdy nenahradia hrejivé lúče jarného slnka či poryv vetra v korunách starých stromov. Žiadne maľby či fotografie nedokážu zachytiť vôňu limbového pralesa (...) Obrázky v tejto publikácii nám ale môžu poodhaliť, v čom spočívá skutočná cena divočiny pre nás ľudí."
... a taky probudit tuláckou krev.

Žlutotemenný
Žlutotemenný
16.12.2017 5 z 5

Umělecké fotografie u kterých pozorovatel jen zaplesá. Nádherné scenérie tatranské dovičiny a mnoho dalších. Opravdu nádherné dílo, které vstoupí do paměni každého, kdo jen třeba lehce nahlédne. Já nahlédl asi třikrát do celé knihy a v knihovně jsem si jí dal na čestné místo, aby byla vždy při ruce.


whack
whack
25.12.2016 5 z 5

Rok v divočine, od januára do decembra. Každá kapitola predstavuje jeden mesiac, kniha prináša dokopy viac ako 205 krásnych vysokokvalitných fotografií zvierat a prírody slovenských hôr. Komu sa páčila kniha Posledná pevnosť, bude spokojný; je tu trochu viac fotografií a trochu menej textu, inak na podobný princíp. Ku knihe zároveň vyšiel aj dokumentárny film Život v oblakoch od rovnakých autorov (Karol Kaliský, Erik Baláž), ktorých cieľom je ukázať krásu divočiny, ktorú treba chrániť.