Rok poté

Rok poté https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376261/mid_rok-pote-wPV-376261.jpg 4 207 52

Poté série

< 2. díl >

Poutavé a napínavé pokračování realistického postapokalyptického příběhu Vteřinu poté, jehož hrdinové čelí následkům ničivého útoku, který je srazil na kolena – ale oni se mu dokázali postavit. Spojené státy zasáhl výbuch bomby, který vyřadil veškeré elektrické přístroje a připravil obyvatele o dodávky proudu. Společnost i systém se zhroutily, po celém území přežívají jen drobné skupinky a snaží se adaptovat na novou situaci, obnovit technologie, komunikaci, lékařskou péči – stejně je tomu i v blackmountainské komunitě vedené Johnem Mathersonem. Avšak místní samospráva se brzy dostane do konfliktu se znovu se rodící centralizační vládou, která kvůli prosazení svých představ o obnovení státní identity neváhá použít nejeden donucovací prostředek. A disponuje pochopitelně armádními zbraněmi…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

One Year After , 2015


více info...

Přidat komentář

hankapimi
22.11.2023 3 z 5

Rok poté jsem začala číst ze zvědavosti, jak to bylo po Vteřině poté dál.. Smrt nebo obrana životů, boj či podřízení se, člověk člověku vlkem. Po ničivém útoku přestala fungovat celá společnost, vyrojilo se plno amorálních sociopatů, kteří se snaží vymazat celou komunitu ze země. Hlavní postava John Matherson musí budovat ochranu svého města navzdory nátlaku nových samozvaných představitelů vlády a odvodům do Armády národní obnovy. Pro mne byl i druhý díl této série uvěřitelný a rozhodně mne napadaly myšlenky a obavy "co by bylo, kdyby.." Doporučuji určitě k přečtení.

Sarah11
07.11.2023 4 z 5

Rok poté je rozhodně skvělým pokračováním Vteřiny poté, drží se těsně v závěsu, ale první díl se mě přeci jen dotkl o chlup více.
Co velmi oceňuji je to, že i když je kniha plná politických intrik, techniky a vojenských strategií, vyjednávání a podobně, je lehce stravitelná i pro běžněho smrtelníka a vůbec to nenarušuje plynulost čtení. Naopak musíte číst pořád dál a dál a jste zvědaví, jak to celé vlastně dopadne.
Pokud se odpoutáte od toho, že při každé příležitosti se zpívá hymna a vzdává hold Americe a jejím zakladatelům, což už mi v některých situacích přišlo spíš úsměvné, a budete to brát trochu s rezervou, tak je to opět skvělá jízda, i když o něco pomalejší a v mnoha ohledech jiná než předchozí díl.


absa2611
20.08.2023 5 z 5

Výborná. Stejně, jako první díl. Autor opět skvěle vystihl jednotlivá úskalí a problémy, které by se logicky vynořily, kdyby se něco podobného opravdu stalo.
A teď honem na závěrečný díl.

Sitting-Bull
02.08.2023 4 z 5

Mnohem lepší (=uvěřitejnější) díl, než ten první. Tam bylo příliš mnoho cítit, jak je to městečko neuvěřitelně a nereálně dokonalé (dobře to shrnul v komentáři Atletico, kdy ho "...odrovnal ten úvod do loztomilého městečka, kde si všichni tak klásně lozumí v té skvělé komunitě"). I já si stále myslím, že by si lidé šli mnohem více po krku, místo toho, aby se tak ukázkově semkli. Ale tady jsme se přes ten začátek už dostali a vztahy jak v komunitě, tak mimo komunitu jsou tam reálnější. Takže tento díl již tak klišoidní nebyl a četl se stejně pěkně, jako díl první. Děk odsýpal, byl velmi uvěřitelný a celkově to prostě bylo dobré čtení podněcující přemýšlení nad "co kdyby"... Za mě 8/10*.

VA_Krtek
29.04.2023 4 z 5

Po dokonalém prvním díle už je na tomhle znát, že se autor snaží děj dotlačit za horizont jednoho roku. To sebou samozřejmě nese trochu nižší intenzitu děje i kvalitu obecně.

Tamirai
14.04.2023 3 z 5

Dobrá kniha, ale slabšia ako prvá časť.

Naďa2411
14.04.2023 4 z 5

Kniha je volným pokračováním knihy Vteřiny po té. Tato druhá série je o něco méně napínavá, autor se často vrací k pasážím z prvního dílu. Nyní se řeší v celé Americe obrana. Hlavní hrdina John Matherson mi je opět velmi sympatický. Znovu musí budovat ochranu svého města a s tím spojený nábor civilistů do Armády národní obnovy, kde je k nástupu vyzvána i jeho dcera. John Matherson má ale jiné představy o obraně....

Michael_Kubin
01.09.2022 3 z 5

Spíše průměrné pokračování, jednička byla lepší 3/5
PS: Jsem jediný kdo si toho Daleho Fredricksena představoval jako Petra Fialu?

petrarka72
05.03.2022 5 z 5

Lepší než první díl v základním sdělení - lidi jsou nepoučitelní, jednou katastrofou jejich cesta za sebezničením nekončí...

vlkove
12.02.2022 4 z 5

Jsem moc spokojená, myslím si, že to bylo důstojné pokračování příběhu. Těším se na další díl.
Bylo jasné, že tato kniha nepředžene první díl, a to z jednoho prostého důvodu, ten strašný moment hned po vypnutí proudu byl už popsán, proto vše co následuje nemůže už být tak šokující jako první kniha.

Predator3313
29.01.2022 5 z 5

Do čtení se mi moc nechtělo, protože první díl byl podle mě luxusní a tedy jsem očekával snížení kvalit, což se také potvrdilo. Nicméně i tak to byla dobrá kniha, která na mě působila až moc reálně a i nějaký čas po dočtení jsem uvažoval, coby kdyby....

martin6849
07.11.2021 3 z 5

(SPOILER) !!!MOŽNÉ DROBNÉ SPOILERY!!!
Budu jen opakovat to, co psalo už hodně lidí přede mnou. První díl byl mnohem lepší. Pokračování je takové nemastné neslané, míchá se do toho politika a už mě to tak nebavilo.

Ale plusem určitě je, že to nejsou USA, kdo je nejlepší na světě. Západní Evropa to rozdýchala a funguje, Čína dokonce kusy USA okupuje a asi budou i další státy, které žádný EMP nezasáhl.

Druhý díl jsem koupil asi za 3 pětky, pokud za stejné peníze seženu i třetí, tak si ho taky přečtu :-).

perpe2a
24.10.2021 4 z 5

Dobré, první díl za mě mnohem lepší.

Lethania
02.08.2021 3 z 5

Kniha Vteřina poté byla vyjímečná a originální. Rok poté, její pokračování, už tak zdařilé nebylo. První polovinou příběhu jsem se nudou prokousala, až jsem měla tendenci knihu odložit, což jsem nakonec na pár týdnů udělala. Když jsem se k ní opět vrátila, politikaření se konečně upozadilo a začalo to být akčnější a zábavnější. Posledních sto stran jsem slupka jako malinu. Stejně je však kniha zklamáním a jsem zvědavá, jestli se v posledním díle autor polepší.

hanzmb
07.06.2021 5 z 5

Velmi zdařilé pokračování. Autor má logické uvažování a perfektně vše v hlavě srovnané. Nemůže přece pořád omílat divokou situaci po katastrofě. Pokud chce lidstvo přežít, musí začít budovat novou společnost, vycházející z dostupných zdrojů. A ta autorova vize nemá chybu. Už se těším na další díl.

Andy0892
26.05.2021 3 z 5

Vteřina poté byla skvělá kniha, na kterou se snaží navázat Rok poté. Jak už tu v komentářích zaznělo, v tomto díle je daleko více politiky a vojenských strategií, což mi trochu ztěžovalo četbu, ale člověk se má pořád učit něco nového, ne? Kniha i přesto svižně ubíhala a byla jsem ráda, že nespadla do kategorie postapo knih, kde se jako zázrakem všechno vyřeší.

Estyr
21.02.2021 5 z 5

Začátek trochu volnější, ale druhá část byla stejně svižná, jako Vteřina poté. Přibyla politika, což nemusí každému sednout, ale krásně to ukazuje, že nestačí jen přežít katastrofu, ale je nutné přežít i ve světě po ní a to může být stejně těžké. Některé situace šlo řešit jinak, ale chápu, že si autor potřeboval vygradovat příběh. Spoiler: Už při tom Johnově únosu mohl s Horskou bandou domluvit, že se vzdají. Sice mohli vyhrát pár bojů, ale ne válku. Takže jediná možnost byla spojení a John jim tohle měl navrhnout už když se bavil s Forestem.

yomik
19.02.2021 5 z 5

Za mně super knížka

Lucia1989
16.02.2021 2 z 5

Pokračovanie Vteřiny poté bolo nudné a nedalo mi to žiadne nové poznatky. Prvá kniha ma zaujala aspoň zaujímavosťami o elektromagnetickom pulze, ale druhá bolo len pokračovanie Johnovho života.

Marketplace
17.01.2021 5 z 5

Podle mě o něco lepší než první díl. Spousta lidí lidí by raději víc akce než politiky, ale mě styl této knihy sedl. Ono je v životě více politikaření než akce :)

Štítky knihy

postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

William R. Forstchen
americká, 1950
2012  85%Vteřinu poté
1998  72%1945
2018  73%Rok poté
2003  85%Čestný nepřítel
1996  86%Aréna

Kniha Rok poté je v

Právě čtených6x
Přečtených272x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce190x
Chystám se číst106x
Chci si koupit39x
dalších seznamech4x