Rok ohně

Rok ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199036/rok-ohne-199036.jpg 4 37 18

Erna Leitnerová přijíždí na začátku roku 1932 do Mnichova, kde se snaží v době krize najít práci. Mladou ženu ale provázejí zvláštní zdravotní potíže. Silné bolesti hlavy a další podivné stavy, ovlivňující její chování, jí přesto nezabrání uspět a Erna získává práci v předním mnichovském nakladatelství. Brzy se ukazuje, že nechtěla pracovat nikde jinde. Cíle jejího jednání a důvody, ale zůstávají tajemstvím. Erna se díky kontaktům z nakladatelství pomalu dostává do vyšších kruhů a je svědkyní dramatických událostí, které mají změnit chod celého Německa, kvůli neustále sílící Národně socialistické německé dělnické straně v čele s nadějným Adolfem Hitlerem. Přesná historická fakta, o která se většina příběhu pevně opírá, se tak mohou začít bortit, pokud do nich Erna dokáže správně a včas zasáhnout. Kdo je ale vlastně Erna Leitnerová? A odkud a proč do Mnichova přijela? Její Rok ohně začíná.... celý text

Přidat komentář

broskev28
03.08.2020 4 z 5

Já jsem velmi spokojená.
Skvělé téma, velmi dobře napsáno - úžasný, tak nějak odlehčený styl (i když se občas vloudila chybka). Zajímavě podané postavy (Eva a její sestry, Hoffmannovi, Emmi, ale především hlavní hrdinka). Časové paradoxy nezvládám, ale tohle byla výborná, poučná i napínavá četba!

"Když na to všechno zasvítí dubnové slunce a červená se ještě víc rozzáří, je to úchvatná podívaná. Oslnivá pro mnoho očí, za kterými se skrývají mozky, které kvůli hladu a nepohodlí nedokážou vidět dostatečně daleko a domyslet důsledky vůdcových strategií."

Rihatama
11.12.2019 5 z 5

"Povedlo se to. Mám rok."

Povedlo se CO? Rok na CO? Proč JEDEN rok...? Vydařená společenská, politicko-historická fantasy. Rok 1932-1933, rozhodující rok, který přivedl Hitlera a jeho vražednou ekipu k moci. Rok, kdy by se třeba býval dát zvrátit běh dějin. Nebo třeba rok 1889? Chce to jediné. Znát tu smrtící budoucnost, která následovala... Vlastně to chce i spoustu sil, odvahy, dostatek morálního přesvědčení aj.

Tak skvělá kniha a tak málo DK čtenářů/komentářů. Autor využívá zajímavého schématu shody náhod s prvky mystiky, neznáma a brutální reality zvolené doby. Hotová detektivka. Že autor dobře vládne literárním jazykem je nasnadě. A to, že to čtenáři neulehčuje vyčerpávajícími vodítky proč či odkud a kam se Erika vrátí, tedy nenaservíruje všechny odpovědi na nabízející se otázky, není podle mého na závadu. Chce to prostě jen trochu představivosti.

"Led, po kterém šlapu, se ztenčuje žárem, který vydávám."


Lindaly6
12.10.2019 5 z 5

Krásně napsané, super myšlenka. Doporučuji. :-)

jaroiva
08.07.2018 5 z 5

jo, sice se mi to nelíbilo tolik jako Milující sestra, ale přečetla jsem to také na jeden zátah.
Jen nějak nechápu, proč na to měla Erna právě rok... myslela jsem, že se to na konci dozvím, ale tohle jsem se prostě nedozvěděla.
Každopádně knížka měla spád a dobře se četla.

jan6775
21.02.2017 4 z 5

Zajímavě pojatá kniha, čtivý děj a napínavé pasáže. Mohu doporučit .

Rade
30.09.2015 3 z 5

Zpočátku se mi líbilo, návrat do minulosti a navíc do roku 1932 v Německu mi přišel jako dobrý nápad, navíc P. Eisner píše velmi čtivým způsobem, kde nic nezdržuje a děj pěkně letí… (Pro mě výtečné Rychlé lodě do pekel.)
Ale ten konec... Pointu (pointy) jsem asi pochopila jen částečně, naprostý souhlas s komentářem Tydvika.
Navíc poslední scéna mi velmi připomněla jednu povídku od Roalda Dahla (v souboru Jedenadvacet polibků nebo Líbej mě, líbej). Kdo četl, asi ví, kterou mám na mysli.

simlenka
21.08.2015 4 z 5

Čtivé, téma zajímavé, nikde to nedrhlo a já se bavila. Co se týče komentářů o tom, co se změní - neumím si představit, že by mohlo být hůř. Já hrdince velmi fandila a věřím, že jednala správně. Já bych na to neměla nervy, ona naštěstí ano... Kéž by to tak bylo opravdu možné...

Barbastelle
18.03.2015 2 z 5

Zajímavý námět, nicméně zpracování mě vůbec neoslovilo a žádné velké překvapení se v knize nekonalo. Styl vyprávění je podivně strohý a s ohledem k tématu mě překvapuje, jak mohlo příběhu chybět napětí. Nesedlo mi ani vypravování v první osobě. Nijak zajímavé postavy, chyby v textu - po druhé už bych po Eisnerovi nesáhla.

gossipavlina
26.01.2015 5 z 5

Na první pokus mě kniha nijak nezaujala. Nemohla jsem se začíst. Odložila jsem ji s tím, že se k ní možná vrátím později.
Pak jsem si s ní dala ,,druhé rande" a vida, ono to vyšlo. Takže jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Příběh se mi moc líbil. Bylo to napínavé, dobře propracované. Nikde nic nedrhlo, žádné nelogičnosti atp. Jedná se o fabulaci, co by mohlo být jinak kdyby.....................
Ale na pozadí skutečných událostí a skutečných osob.
A nadto mám ještě větší radost, že ji napsal český autor.

Lamanai
16.11.2014 4 z 5

Na jediný zátah. To je rozhodně pochvala, protože čtu dost pomalu. Hodně přímé řeči a vzdušné stránky, vlastně to hltáte velkými sousty. Vyprávění nijak nedrhne, je zajímavé, napínavé, psychologie postav uvěřitelná. Eisner neřeší technologické provedení, ale bere příběh jako odpověď na hypotetickou otázku. Staví postavu Erny přímo do hlavního víru historického dění. Dozvídáme se zajímavé podrobnosti o začátku pohnutých třicátých let, o Evě Braunové a dalších. Pozoruhodné a čtivé.
Jinak, též souhlas s Tydvikem. Přemýšlel jsem o tom větší část knihy.

Disease
15.10.2014 3 z 5

Celkem v pohodě, autor je vypsaný, takže to nepůsobí jeko nějaká slohovka. Začátek dobrý, než se odhalí, o co jde, konec také, dost napínavý, jen ta prostřední polovina se tak nějak táhne. A k tomu ta nedomyšlenost, jak píše Tydvik. Ale časem od tohoto autora ještě něco zkusím.

Effi
26.08.2014

Jedním slovem super. Kniha má navíc jedno plus, napsal jí český autor :-)

Pett
25.08.2014 5 z 5

Super a extrémně návykové! Posledních 50 stran jsem dočítala v práci a byla jsem naprosto k nepoužití... prostě jsem MUSELA vědět, jak to dopadne...perfektní dějové zvraty a po přečtení posledního slova jsem si řekla- tak to byl tedy ma-sa-kr ... A navíc český masakr, no chápete to? Spokojenost veliká!

permon
26.07.2014 5 z 5

Knížka skvělá, před chvílí jsem ji dolouskal. Byla to tedy rychločetba, nešlo se odtrhnout.
Takhle by se měl vyučovat dějepis, to bych si toho pamatoval mnohem víc.:-)

A v reakci na Tydvika - vždyť to je přece ta pointa, přečti si konec ještě jednou:-), ona v podstatě přebírá štafetu.

Maragad
07.06.2014 4 z 5

Rok ohně je mojí první knihou od Petra Eisnera a mohu říct, že tento spisovatel na mě opravdu zapůsobil. Kniha je psaná velmi čtivě a je vhodná i pro čtenáře, kteří historii v lásce moc nemají. Autor nás nezahlcuje zbytečnými daty a detaily historických událostí, ale vybral jen důležité situace, které popsal stručně a které byly důležité pro příběh, aby si čtenář připomněl, jak to tehdy vše probíhalo.

Tydvik
11.05.2014 3 z 5

Kniha má skvělý spád a velmi dobře se čte.
Jenže, zásadní otázka...Bradbury to věděl, King to věděl.
Proběhne zásadní změna v minulosti, ale co potom?
To hlavní hrdinka neřeší; copak je to nějaká šílená naivní aktivistka z hnutí za celosvětový mír? Není moudré napsat takovou knihu a vůbec neřešit časový paradox.
No, tak hlavně aby se potom holka měla vůbec kam vrátit. Ono by totiž opravdu mohlo být ještě hůř...

Boboking
12.03.2014 5 z 5

Rozhovor (můj) s autorem Petrem Eisnerem:

http://www.knihovnice.cz/clanky/petr-eisner-po-5-letech.html

Boboking
04.03.2014 5 z 5

Petr Eisner dostál své pověsti a opět úžasný román! Ty roky čekání se vyplatily!