Rok krysy

Rok krysy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12387/rok-krysy-12387.jpg 4 52 7

Nová básnická sbírka jednoho z nejčtenějších českých básníků přináší vedle citlivých evokací přírody, stárnutí a básní milostných též pozoruhodné epické "svědecké" básně, obohacující Jirousovu poetiku o nový rozměr.

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Torst
více info...

Přidat komentář

Peter74
08.05.2023 4 z 5

Tento žáner nepoznám, ale páči sa mi.

666Jitka
15.11.2021 5 z 5

Nečekejte žádný konvenční nebo tradiční druh poezie - toto jsou verše undergroundového guru I.M.Jirouse zvaného Magor, ve kterých svým svérázným způsobem vyjadřuje své názory, pocity a zážitky ...

"Je nebezpečí pekel - čekej
i na tebe dojde.
Je nebezpečí pekel.
Zapomenout na všechno,
nezapomenout na nic ... "

"Východ ... Západ... Čí to byl nápad ?"


ozzak
10.04.2021 5 z 5

moc pěkná poezie

Radoľa
03.11.2020 3 z 5

Môj komentár sa vzťahuje k 3. vydaniu knihy (2016, vydavateľstvo MAŤA, Praha), s krásnym doslovom Vratislava Brabenca. Verše silné i slabé, užije si ich každý, kto má vzťah k prirodzenosti. Priaznivci maškarád typu: rock´n´roll v prírode, fanatické uctievanie výlučne undergroundu alebo iného literárno-umeleckého základu, či viazaného verša, budú sklamaní. Napriek Magorovej nespornej erudícii v dejinách umenia i znalosti českej literatúry, mám niekedy z jeho básnického diela pocit, že sa mu zdalo všetko, čo napísal na drobné papieriky, či pivné podtácky po krčmách, dobré a vhodné k zverejneniu, lebo autenticita. Osobne skôr preferujem jeho zrozumiteľné, takpovediac ľudové verše, ako nadosobné hovory k duchovnu, či spomienky na prežitky, či zážitky, známe len jemu.

Nech je ako chce, knihu som si užil, sčasti aj preto, že tretie vydanie nádherne voňalo, a tak neviem, či som knihu intenzívnejšie čítal alebo voňal. Tak pol na pol.

No a všeobecne - Magor pri osobnom styku s ním (či už ako prednášajúci, debatujúci alebo v krčme prísediaci) bol 1000x zaujímavejší aj zábavnejší ako spisovateľ. Jednoducho: čaro osobnosti.

Preto, podobne ako po dočítaní Magorových listoch z väzenia, tak po Roku krysy sa dostavilo mierne sklamanie, že toto nebolo tak perfektne autentické, ako keď rozprával naživo. Aj preto len mierne nadpriemerné hodnotenie.

Sisi11
27.07.2016 5 z 5

Kdo nerozumí básním, neměl by je číst a zbytečně je tady hanit. Neporozumění není důvodem k špatnému hodnocení. Magorovy básně jsou osobní a odkazují na jeho život a zážitky.

Verrrunka
07.04.2014 3 z 5

Tomuhle jsem taky prostě nepřišla na chuť...

pajonek
30.11.-0001 1 z 5

Magorovy knihy po očku sleduji, tohle je nic jiného, než další magorovina......