Rok dona Camilla

Rok dona Camilla https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23136/rok-dona-camilla-23136.jpg 5 12 5

Populární a vtipné příběhy o venkovském faráři a komunistickém starostovi, kteří proti sobě vedou ideologický boj, ale přitom by se jeden bez druhého neobešli, jsou tentokrát zasazeny do padesátých let. Nepochybně patří k nejzdařilejším z celé série. Co se stane, když farář i starosta propadnou kouzlu nákupů na splátky? Kdo natřel na rudo psa dona Camilla? Jak získat pro městečko, kterému vládne komunistické zastupitelstvo, peníze od amerického emigranta, který nemůže komunisty ani cítit? Co se stane, když komunistický družstevní obchod začne prodávat náboženské předměty pod cenou, aby trumfl místní katolické družstvo? Jaké zbraně si tentokrát zvolí oba dávní rivalové? Buďme si jisti, že ani jeden z nich nevynechá příležitost druhého při každé možné příležitosti popíchnout, což přináší spoustu humorných situací. Obyvatelé italské vesnice si tak během celého roku rozhodně nemohou stěžovat na nudu. Autor je s důvěrnou znalostí povah italských venkovanů vylíčil tak barvitě, že nudit se nebudou ani čtenáři.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

L´anno di don Camillo , 2004


více info...

Přidat komentář

Jarka_rybář
01.10.2020 4 z 5

Tuhle knížku miluji. Don Camillo pro mne má tvář T. Hilla, který ho představoval ve filmu, ale to nevadí. Je super, jak se snaží žít se svými ovečkami, starostou, který je komunista a taky pěkný svéráz... Parádní kniha pro zasmání.

ut.la
28.03.2020 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala celkem náhodou, a jsem moc ráda. Je to milá knížka, plná laskavého, chytrého i ironického humoru.


Rilian
11.08.2019 5 z 5

Kniha příběhů dvou svérázných a horkokrevných charakterů. Autorův styl psaní je lehký a plný laskavého humoru. Ukazuje nám onen "malý svět" obyvatel zapadlé italské vesničky v poválečném období. Ačkoliv oba protagonisté spolu vedou nekonečný souboj, v němž oba touží uspět, jakmile jeden z nich trochu zaostane, ten druhý na něj vždy počká, aby zase mohli v souboji pokračovat. Don Camillo i Pepone jsou rovnocenní soupeři a čtenář dokáže najít sympatie pro oba dva. Zvláště pro nás Čechy je obtížné sympatizovat s komunistickým starostou nebo farářem. Zde je dobré vědět, že komunistická strana Itálie se v mnoha ohledech výrazně lišila od svých "sester" ve východní Evropě. Italská komunistická strana byla tou nejsilnější v západním bloku (v některých volbách získala dokonce až 35 %) a podílela se na tvorbě italské poválečné ústavy. Ačkoliv po válce vedla souboj především s Křesťanskodemokratickou stranou (narážky se objevují i v příbězích), došlo postupně k umírnění a v 70. letech se dokonce pod vedením Enrica Berlinguera s ní spojila do koalice (tzv. historický kompromis. Stejně tak byl odmítnut revoluční charakter strany a po sovětské invazi do Afganistánu se strana nadobro rozešla s Moskvou.

Vojslava
11.10.2016 5 z 5

První setkání se slavnou dvojicí nezklamalo - i když je tahle řada příběhů často spíš trochu smutná než k pobavení. Nicméně to napětí a vzájemné pokoušení obou "hlav" svých stran - občas okomentované nestrannou Hlavou všeho z oltáře - stojí za přečtení a já se těším, že se ještě k nějakému dílu dostanu.

honzusak
12.11.2012 5 z 5

Pokud hledáte knížku plnou laskavého humoru, potom tato je ta pravá pro vás. Autor zde čtivě popisuje příběhy místního faráře a jeho soka komunistického starosty Pepona.