Röhrigův tarot

Röhrigův tarot https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165847/bmid_rohriguv-tarot-CWR-165847.jpg 5 6 2

Obsahuje 78 karet a brožuru. Známý německý umělec Carl-W. Röhring na těchto jedinečných Tarotových kartách vytvořil fascinující kosmos magicko-mystických obrazů, syntézu minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Jeho transcendentální nazírání umocňuje sílu rozměrných karet, které vás zavedou do světa inspirace a představivosti, kde vám nabídnou radu při řešení problémů či vedení na cestě životem.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus

Vydáno: , Aquamarin
Originální název:

Röhrig-Tarot , 1993


více info...

Přidat komentář

LordSnape
02.07.2019 3 z 5

Po delší době výklad na delší časové období a příležitost pokřtít i českou mutaci Röhrig tarotu, co jsem si nedávno koupil i když v poslední době preferuji spíše zahraničně vydané sady od Lo Scarabeo. Abych řekl pravdu, tak mi úplně nesedí. Jak moderně pojaté malby bez nápadu a vztahu k původní symbolice, tak i praktické kopírování názvů malých karet od Crowleyho Thoth sady, kde se právě se symbolikou pracuje. Letos v květnu to byly čtyři roky, kdy jsem si koupil svůj první tarot a od té doby vykládám celkem pravidelně, takže nejsem žádný začátečník už. Samozřejmě byl také od Synergie a jeho pojetí je také hodně volné, ale ne tak divné jaké v tomto případě. Zkuste se podívat na jakoukoliv kartu Vozu u jiné sady, na vztah mezi symboly a pak se podívejte na to, co stvořil Röhrig. Fakt hrůza. Ale je to moderní a líbivý!

Určitě je hezký, že jsou karty v krabičce, jak bývá u tohoto vydavatele zvykem. Potěší i zlaté okraje a malá knížečka pro poučení. Na tu však pozor! Ač jsou karty velkých arkán popsány celkem dobře a obsáhle, tak u malých arkán je to naprostá bída. Jedná se většinou o shrnující tři, čtyři věty a to může začátečníkovi dost pomotat hlavu a vzbudit dojem, že tarot je strašně jednoduchý a jedná se o hru na věštce bla bla bla... Bohužel hlavně ve složitějších rozkladech, kdy se počítá s kombinacemi a vzájemném působení sousedních karet tyhle popisy neobstojí. U figur je to úplně stejně v bledě modrým, nenajdeme zde ani osobnostní popis, jen ten všeobecný. Tohle rozhodně Francesca Marzano-Fritz odflákla.

Dále je nutné věnovat pozornost novější terminologii. Císařovna (III) a Císař (IV) jsou zde jako Panovnice a Panovník.
A u dvorních karet je použita novější terminologie, kterou známe z Crowleyho tarotu:

Rytíř = Král ve staré term.
Královna byla zachována
Princ = Rytíř ve staré term.
Princezna = Páže (to je už celkem zažité i v jiných, starších sadách)

Tuhle sadu mám v pořadí jako 12. a řadím ji do své sbírky k ostatním, ale nepočítám, že bych s ní nějak častěji vykládal. Snad jen kdyby si to tazatel přímo přál anebo si ji vybral.

Varvara
12.06.2013 4 z 5

Nádherný a působivý tarot s poměrně hodně velkými kartami, díky kterým obrázky pěkně vyniknou. Obzvlášť velká arkána jsou působivá. V malých arkánech jsou klasicky Hole, Meče, Poháry a Disky (zde v českém překladu "Kotouče"), dvorní karty jsou Princezny, Princové, Královny a Rytíři, podobně jako v Crowleyho tarotu. Další podobností s tímto tarotem je pojmenování karet. Navíc na kartách jsou jakoby útržky z poznámkového bloku, na kterých jsou napsány další významy karet. Některé karty malých arkán mi nesedly, např. 8 Mečů je ztvárněno jako rozhodovací karta, dál v některých případech převládající barva - třeba u Diskových dvorních karet modrá, která mi na první pohled evokuje Meče apod. Přesto mám tenhle tarot moc ráda, působí tak snově a surrealisticky, velikost karet to umocňuje - je možné se do obrázku skutečně ponořit.


Štítky knihy

tarot

Autoři knihy

Carl W. Röhrig
německá, 1953

Kniha Röhrigův tarot je v

Přečtených5x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x