Rodová znamení

Rodová znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11435/bmid_rodova-znameni-Dcm-11435.jpg 4 121 17

Po kom mám své mateřské znaménko? Po kom mám svůj hlas? Vypravěči románu jsou čtyři šestileté děti, každé zastupující jinou generaci, ale patřící k téže rodině. Chronologie jde proti proudu času: první dostává slovo Sol, rozmazlený a namyšlený chlapec ze současné Ameriky, fascinovaný internetem, násilím a pornografií, po něm jeho otec Randall, svědek izraelsko-palestinských konfliktů, dále Randallova matka Sadie, až obsesivně pátrající po minulosti své matky, spjaté s nacistickým programem převýchovy unesených dětí Lebensborn. A konečně přichází dramatický osud talentované Kristiny-Erry, kterou proslaví zpěv beze slov - specifický způsob, jak se vyrovnat se svou vykořeněností a neexistencí mateřštiny. Více než nacistické zločiny či konflikty víry autorku zajímá, nakolik dějinné události a společenské trendy zasahují osobnost člověka, jakou morální a psychickou výbavu mu do života přinášejí a jak působí na postoje k rodinnému životu jako takovému i k vlastní rodině. S hrdiny ve zpětném letu let prožijeme postupně mezipřistání v Kanadě, USA, Izraeli a Německu... Jizvy, které dětští hrdinové utržili, se jako rodová znamení přenášejí na generace jejich potomků. Hlasy dětských vypravěčů znějí nevinně, ale ona neposkvrněnost a čistota se časem vytrácí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Lignes de faille , 2006


více info...

Přidat komentář

los
07.03.2024 5 z 5

promyšleně, ale nenásilně komponovaný polyfonní román, příběh čtyř generací, v němž do sebe postupně zapadají všechny detaily; proti toku času se vystřídají 4 vypravěči, členové rodiny, když jim je právě 6 let, takže čtenáři se dostane více úhlů pohledu na popisované situace; v časovém záběru 60 let autorka trefně poukázala nejen na politické události období 1944-2004 (holokaust, izraelsko-palestinský konflikt, národnostní i náboženské střety, hippies, 11. září atd.), ale i na proměny výchovy, na vnímání a prožívání dětství (i když jsem se občas pozastavil nad jednáním a myšlením postavy, které zrovna šesti letům neodpovídalo), kritika jak "angloamerického", tak autoritářského typu výchovy, vyrůstání v neúplné či v náhradní rodině, stejně jako násilná adopce je myslím zjevná

netušil jsem, že Nancy Hustonová je manželkou Tzvetana Todorova, škoda že nejsou dostupné i její eseje, rád bych je četl

Radimka
30.09.2023 5 z 5

Mám ráda knížky v různých časových rovinách. Rozhodně by stála znovu za přečtení.


aralka
22.08.2021 5 z 5

V tomto případě je anotace knihy naprosto přiléhavá a vyčerpávající, zde není třeba nic moc dodávat... můj pocit z knihy je velmi dobrý, spokojenost se zajímavě vystavěným textem, co se týče formy, jazykově vybroušené, slohově také na vysoké úrovni.... .. čtyři kapitoly o čtyřech dětech ve věku šesti let, každé prožívá dětství v jiné době, v jiných společenských a životních podmínkách, každé je jinak vychováváno, jinak formováno, na příbězích těchto dětí jsou velmi obratně vykresleny dějinné události a rodinné peripetie... kulaté mateřské znaménko je to, co je spojuje, mají je všechny děti v této rodině, i když každé na jiném místě, je to taková nit, která všechny příběhy spojuje... skvělé čtení!

Disease
14.01.2021 4 z 5

Zajímavý způsob odvyprávění příběhu, který u mě zafungoval na první dobrou. Jen třetí část mě bavila o něco méně.

Annyel
23.12.2020 5 z 5

Tak tohle je dechberoucí dílo. Taková vyváženost mezi dejem a atmosferou, myslenkou v hlave a pocitem uvnitř... nekde jsem se zasmala, nekde zaplakala. Z tohohle dycha zivot na kazde strane.

lencin
23.09.2020

Vypravěči jsou čtyři šestileté děti, ze stejné rodiny,ale každý z jiné generace.
Výborné.
(2012)

miuk
01.04.2019 4 z 5

Ze začátku mě kniha nezaujala, ale po dočtení a zaklapnutí knihy...wow.

ibs
18.01.2019 4 z 5

Toto bolo uplne zvlastne citanie od zaciatku do konca, premyslam, ci by sa mi to pacilo este viac citat to odzadu ku prvej kapitole ako poslednej:)?!

Opatov
02.12.2018 5 z 5

Kniha me zaujala obalkou. Zajimave psane pribehy 6-letych deti jedne rodiny v nekolika generacich, vypravene pozpatku, smysl dostava az propojeni jednotlivych pribehu. Perfektni knizka, hrozne dobre se cetlo. Zvlastni zpusob zpetne se odvijejici historie.

blindone
04.11.2017 5 z 5

Když se do toho člověk po pár kapitolách dostane, začne to neuvěřitelně dobře fungovat...jako olivy.

hermina007
25.09.2014 5 z 5

Povinná četba

vlasta7
16.11.2013 4 z 5

Kniha se mi ze začátku nelíbila. Zatím jsem se nesetkala s tímto postupem. Zvláštní , ale začetla jsem se a knihu dočetla do konce.

Zajímavá

slamenka
18.09.2013 5 z 5

velice zvláštní kniha, ze začátku jsem z ní byla trochu v šoku, ale výborná :-) někdy stojí za to, vybrat si knihu podle obálky :-D

hanoule
02.07.2013 5 z 5

výborná kniha, zejména netradiční pojetí

Melanka
08.02.2013 5 z 5

Geniálně propojené, čas plyne pozpátku, postupně se dozvídáme, proč se kdo jak zachoval. Perfektní kniha!

pe3czech
24.02.2011 5 z 5

velmi zajímavé, jakým způsobem se mění náhled malých dětí na Svět během generací.

Daniellea
11.01.2011 5 z 5

Tahle kniha, ač celkem útlá, mě opravdu dostala. Je velmi čtivá a nápaditá svým způsobem vyprávění, kdy vypravěčem je vždy 6-ti leté dítě ve čtyřech po sobě jdoucích generacích (tedy 6-ti leté dítě dnešních dnů, jeho otec v 6-ti letech a pak babička a prababička v témže věku). Děj je vyprávěný pozpátku, začíná v současnosti a končí obdobím druhé světové války. Je až s podivem, jak je tato kniha přes neobvyklý tok vyprávění napínavá, minulost postupně objasňuje a odkrývá dopady v současnosti, teprve pročítáním se do minulosti do sebe všechno zapadá. Kniha mě prostě chytla za srdce a jen tak na ni nezapomenu... A to už vůbec nemluvím o citátu autorky, který o sobě pronáší v úvodu doslovu: "jsem kořenná pesimistka, ale pesimisté bývají hédoniky". Zcela a beze zbytku se s ní ztotožňuji :-).