Rodinný dům s mansardou

Rodinný dům s mansardou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46278/rodinny-dum-s-mansardou-46278.jpg 4 3 1

Romská otázka, problém prostitutek, jejich náprava a začlenění do běžného života, rasové předsudky - všechny tyto otázky si ve svém románu osobitým způsobem klade a hledá k nim řešení maďarský spisovatel Ákos Kertész. Autor velmi rafinovaně vtahuje čtenáře do děje a probouzí v něm zvědavost. Hlavní hrdina Karel Burian je přesvědčený o správnosti svých zásad, vyznává zásadu, že prostitutku lze převychovat a proto se s jednou z nich ožení, manželství funguje, ale jen do té doby, než se jeho manželka seznámí s Romem Pavlem...... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Családi ház manzárdal, Kasparek , 1982


více info...

Přidat komentář

s-reader
30.11.-0001 4 z 5

Po přečtení prvních několika vět jsem byl v pokušení podívat se na obálku knihy - kdo ji vlastně napsal. Byl to opravdu Akos Kertész nebo to byl István Örkény? Nepodíval jsem se, protože jsem si dobře pamatoval, že jsem vzal do ruky knihu Kertészovu. Autor dopodrobna rozpitvává každou motivaci jednání zúčastněných osob, probírá a převrací naruby jejich minulost, nepatrný odmítavý pohyb hlavou Burianovy manželky mu dává záminku k několikastránkovému vysvětlování. Pro někoho to může být fascinující, pro někoho bezbřehá nuda. Já patřím k té první sortě lidí a dal bych i stoprocentní hodnocení, nebýt úplného závěru, ve kterém autor shrnuje v několika větách další život svých postav. Bez toho bych se docela obešel a poslední odstavec bych škrtl, vymazal. Co je nám po tom?
V knize je ještě přidružena krátká povídka Kasparek, která mi Istvána Örkenyho připomíná snad ještě více, konkrétně jednu jeho povídku z knihy Minutové grotesky (teď si nevzpomínám přesně, snad se jmenuje Kariéra). Povídku Kasparek považuji za excelentní nápadem i provedením, ale platí o ní to samé, co o Rodinném domě. Poslední věty, které se týkají dalšího osudu Kasparka jsou pro děj nepodstatné a pointu dokáží oslabit.

Štítky knihy

maďarská literatura

Autorovy další knížky

Ákos Kertész
maďarská, 1932 - 2022
2003  80%Rodinný dům s mansardou
1979  95%Životné prehry F. Makru
1980  60%Úzkou uličkou

Kniha Rodinný dům s mansardou je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chci si koupit1x