Rodina Horvatova

Rodina Horvatova https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97775/rodina-horvatova-97775.jpg 4 13 4

Tato kniha měla být prvním dílem připravované trilogie Koně a vůz, další díly ale už nevznikly.

Přidat komentář

000nugatovej
12.07.2022 3 z 5

Kvůli množství postav a rozbíhavosti témat se nečte nejlehčeji. Přesto - stejně jako při prvním čtení před mnoha lety - mne znovu okouzlila pihatá, hubatá, pravdivá Robina... (Jsem to já jak za mlada...)

Levandulle
02.12.2016 3 z 5

Kdysi jsem četla Vančurovy Tři řeky, jejichž děj se, podobně jako román Rodina Horvatova, odehrával zčásti na venkově. Kniha mě tenkrát hodně "chytla", takže jsem se těšila na čtení dalšího Vančury. Musím dát ale za pravdu komentáři Hrefny, že v knize vystupuje příliš velké množství postav. které ani přímo nesouvisí s hlavní dějovou linií a zbytečně ji rozmělňují. Vančurovy postavy se vyjadřují často tak, že je někdy skoro nemožné poznat, kdo vlastně mluví a jaký je smysl jeho řeči. Vančura má složité a rozkošatělé myšlenkové pochody, pravděpodobně taky počítá s větší znalostí reálií té doby, ale v současnosti je to bohužel na úkor srozumitelnosti a plynulosti děje. Přesto můžu říct, že kniha je zajímavá. Živě přede mnou vystupovala společnost před 1. světovou válkou s jejími klady, zápory, konvencemi i předsudky, český venkov obydlený postavičkami od členů rozvětvené statkářské rodiny po nejchudší vrstvy. Ačkoli kulisy dějin jsou jiné, lidi se zas tak moc nemění. Prožívají lásky, zklamání, vášně, emoce. Narážejí na mantinely své doby... jako v každé době.


maryzka
09.10.2014 3 z 5

Vzhledem k tomu, že v současné době probíhá mnoho filmů a dokumentů o 1.světové válce, tak je tato kniha docela aktualní . Na osudech rodiny Horvatovy popisuje hospodářské, společenské životní podmínky před válkou, kdy hospodář, který má před bankrotem navenek vystupuje jako nejbohatší člověk, jeho žena, která se prací snaží zachránit statek, jejich děti, které svým způsobem rebeluje proti řádu.

Hrefna
07.10.2014 2 z 5

Velké zklamání, jedna z mála knih, kterou jsem nedočetla. Děj se nikam nevyvíjel, velké množství postav, mezi kterými jsem se ztrácela. Častokrát nešlo poznat kdo s kým mluví a zda vůbec s někým mluví, nebo jen přemýšlí, protože vlastní myšlenkový pochod postav byl také označen jako přímá řeč.