Roční koloběh jako zasvěcovací cesta k prožívání Kristovy bytosti

Roční koloběh jako zasvěcovací cesta k prožívání Kristovy bytosti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237163/bmid_rocni-kolobeh-jako-zasvecovaci-cest-237163.jpg 5 2 1

Rozhodující význam pro duchovní poznání přísluší meditativnímu spoluprožívání běhu roku. K tomuto tématu jakož i k pozorování vnitřní podstaty velkých svátků roku se Rudolf Steiner během svého anthroposofického působení znovu a znovu vracel. V ročním koloběhu je takových svátků sedm: svátek Michaela - Vánoce - Epifanias - Velikonoce - Nanebevstoupení - svátky Svatodušní - svatého Jana. Můžeme říci, že toto téma je jednou z nejdůležitějších částí anthroposofické kristologie, která sama opět proniká všechny ostatní oblasti anthroposofického bádání, kosmologii, duchovní stavbu světa a člověka, duchovně-vědecké pozorování dějin a moderní zasvěcovací cestu, jež spojuje v jednotný celek.... celý text

Přidat komentář

Spajdy
29.08.2020 5 z 5

Autor, hluboce proniknutý láskou ke světu a lidstvu, jde v této knize do nesmírné hloubky, a tak jde o velice náročné čtení i pro ty, kdo jsou zběhlí v anthroposofii Rudolfa Steinera. Snaží se vše ale charakterizovat tak srozumitelně, že si z ní může něco odnést každý z nás.
Knihu jsem četl po celý rok, v souladu s ročním koloběhem - Prokofjev začíná knihu prvním podzimním stupněm, a jde postupně přes další svátky a části roku až ke svatojanské době, tomu nejvyššímu v běhu roku. Tak by se kniha podle autorova záměru měla číst, protože vnitřní smysl každé kapitoly jde pochopit nejlépe právě v té roční době, o které kapitola je.
Autor nás vede k tomu, abychom každou roční dobu a každý ze sedmi křesťanských svátků prožívali na podkladě přesného duchovně-vědeckého poznání souvislostí, které jsou za rouchem ročního koloběhu skryté. Tyto souvislosti odkrývá v míře dosud nevídané a v některých kapitolách jsem nevycházel z údivu. Všechno ale krásně zapadá do jednoho velkého, krásného obrazu, který v nás začne vystupovat tím zřetelněji, čím více se s ročním koloběhem začneme niterně spojovat.

Kniha Roční koloběh jako zasvěcovací cesta k prožívání Kristovy bytosti je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x