Robur – pán sveta

Robur – pán sveta https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355486/bmid_robur-pan-sveta-8iD-355486.jpg 4 62 7

Pán světa (1904, Maître du monde) je dobrodružný vědeckofantastický román francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Jde o předposlední Vernův dokončený román, který Verne napsal jako pokračování své knihy Robur dobyvatel (Robur le Conquérant) z roku 1886.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Sci-fi

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Maitre du Monde , 1904


více info...

Přidat komentář

Pytlík
13.04.2024 4 z 5

Robur udělal jedinou chybu, že svůj stroj nepomaloval ve francouzských barvách. To by si na něj ta závěrečná bouřka netroufla, neboť i přírodní síly mají obecně před tímto národem respekt.

Ivan F
19.01.2023 3 z 5

Kniha naväzuje na schému, ktorú Verne použil viackrát: génius, samozrejme, že inžinier, vynájde, vytvorí, skonštruuje (skrátka hocičo, čo ho dovedie k cieľu) dokonalý takmer bezúdržbový stroj, ktorý nielenže po cestách-necestách sa premáva závratnou rýchlosťou, ale aj pláva a to ako na hladine, tak ja pod ňou, ba čo viac pokoruje si aj ríšu vtákov. Lenže, aký má cieľ, prečo to robí, to všetko tu chýba. No a to klišé, že génius musí byť zároveň aj šialenec, hoci predtým bol vizionár, tak to bolo aj tu, Jules neprekročil svoj tieň. Našťastie to bolo čítanie krátke, úsmevné, nezaťažujúce sivú kôru mozgovú a prekvapujúco, neboli tu takmer žiadne zemepisné a historické opisy. Ako celok je to však chudokrvné dieťa Verneovej tvorby.


AmberTom
29.10.2022 4 z 5

Tento komentář se vztahuje i na dvě předešlé knihy (Dvacet tisíc mil pod mořem a Robur Dobyvatel), které jsem v poslední době, po více než třiceti letech znovu přečetl. Princip příběhu byl u všech třech knih stejný - nějaký dopravní super stroj, tajemný geniální konstruktér a majitel, na hranici šílenství s nutkáním neustále jen plout, letět nebo jezdit stále vpřed, bez jakéhokoliv logického cíle, nedobrovolní a v případě Robura unesení vězni-cestující, a mezi tím poznávání zeměpisu a mořského světa. Cestování takovými stroji by bylo opravdu fajn, ale prostě tam chybí popsané alespoň nějaké základny k odpočinku mužstva a k samozřejmě nezbytné údržbě takových složitých strojů. To tam fakt chybí.
V Roburovi je sice zmínka o jistém ostrově X, Nemo svůj ostrov s loděnicí zničí a Pán Světa své hnízdo vyklidí a opouští, ale to je všechno. Je to škoda. Rovněž se nedostává ani příliš moc vysvětlení, proč to ti vládci strojů všechno dělají, a vůbec jaké mají plány se svými vězni-cestujícími...
Ty knihy by byly lepší, jejich možný potenciál nevykvetl.
Proto myslím, že Verne ovlivněn a veden svým nakladatelem, psal prostě jen pro děti a dospívající mládež. V tom věku to bylo dobré čtení. Ale v dospělosti už to takové není, škoda.
Každopádně Pán Světa má spád a kromě nesmyslného konce je to stále svižná a čtivá kniha, zřejmě ovlivněna už Vernovým synem, který některé knihy dopsal, nebo částečně přepsal.

HerrPilot
06.02.2022 3 z 5

No nevím nevím. Jules to na stará kolena vzal pěkně od podlahy, vymyslel rovnou všeživelný stroj (dneska následovaný létajícími auty) a dosadil do něj starého známého – Robura Dobyvatele. K tomu vymyslel krátký, svižný, čtivý, akční, ALE také místy dosti nesmyslný příběh. Robur se z eventuálního dobrodince a vizionáře (z konce 1. dílu) obratem stává šílencem a idiotem, který se na základě vlastnictví malého, byť schopného, ale naprosto neozbrojeného stroje provolává Pánem světa. Vláda Ameriky jej taky prakticky hned, bez cavyků, postaví mimo zákon, Roburova backstory je převedena z dřívějšího stejnojmenného románu (Julek byl patrně rovněž průkopníkem kouzelné formulky Ctrl C – Ctrl V předtím, než to bylo cool), a konec je vzat takovým kvapem, že jsem si ho nevšiml a málem pokračoval čtením zadního obalu.

Za toho skvělého všeživelníka, na Julese dobrou čtivost a za potenciál, jaký to mělo ještě v polovině knihy, dávám aspoň 3 všežravé *.

Luigi1
10.05.2021 5 z 5

Podle mě byl Verne svým způsobem snílek,ale výborný a jeho díla se dají číst i po tolika letech.

danny_21
21.08.2020 3 z 5

Volné pokračování Robura Dobyvatele mi přišlo povedenější - pátrání po tajemném čtyřkolém prostředku řítícím se ulicemi, prohánějící se lodi/ponorce po jezerech a netvoru korzujícím vzdušný prostor bohabojné Ameriky pobuřujíce tímto ctihodné občany bylobi díky rozsahu svižné a zábavné. Bohužel pohřbeno závěrem, který z génia vynálezce udělá psychopatického šílence toužícího po vlastní zkáze - 60 %

Hobo
08.08.2019 5 z 5

Patří k tomu lepšímu z Vernova díla. I když se nám mohou zdát technické rekvizity poněkud směšné, na tom přece nezáleží. Julesu Vernovi šlo o něco jiného. A to se dá číst i dneska, to byste nevěřili...