Robin Hood: Král zbojníku

Robin Hood: Král zbojníku https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218140/mid_robin-hood-OuN-218140.jpg 4 387 61

O Robinu Hoodovi slyšel asi každý. Slavný zbojník ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával, patří již několik staletí mezi jednoho z nejoblíbenějších hrdinů dobrodružných příběhů. Ten jeho, vycházející ze středověké legendy, byl mnohokrát převyprávěn do filmové či televizní podoby. Poslední velkolepé zpracování pochází z roku 2010 - hlavní roli odvážného bojovníka proti bezpráví v něm ztvárnil Russel Crowe. Ale jak už tomu u filmu bývá, natočené scénáře leccos zjednodušily, někdy překroutily a občas pokazily. Proto každý, kdo chce poznat skutečnou krásu a sílu slavné pověsti, měl by sáhnout po literární předloze. A jednou z nejdokonalejších, jaká kdy vznikla, je román Alexandra Dumase.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

Robin Hood le proscrit , 1873


více info...

Přidat komentář

lukasnovak357
15.01.2024 1 z 5

Kniha mě vůbec neoslovila. Samá svatba, samé vyznání lásky, Hood je tu jako pan Dokonalý. Nedoporučuji. Hrabě Monte Cristo je dokonalý, toto dílo je o ničem. Nevím, jak je možné, že tyto dvě díla jsou kvalitativně tak daleko od sebe. Pochybuji, že obojí napsal Dumas.

nicolettkaa
14.04.2023 2 z 5

Robina Hooda mám jako knižní a filmovou postavu hodně ráda, ale tahle verze mě tak strašně nudila. Děj se neustále opakuje dokola, až moc svateb na jednu knihu, ale chápu, že je to psáno v období romantismu, tak se to dá prominout.

Přesto si příště ale raději pustím film s Kevim Costnerem.


jprst
28.01.2023 3 z 5

Taková romantická pohádka pro dospělé špičce autorovy tvorby poněkud vzdálená a nemám pocit, že by mne to nalákalo někdy v budoucnu k opakovanému přečtení.

Nofar197
23.11.2022 3 z 5

Nevím, jestli to kdysi bylo překladem, nebo čím vlastně ale byla jsem zklamaná. Přece jen v porovnání s Hrabětem Monte Christo nebo Lady Hamiltonovou děj neuplynul tak svižně. Je možné, že mě dost ovlivnil tehdy vysílaný britský seriál.

Hakate
07.09.2022 5 z 5

Krásný příběh o zbojníkach a Robinu Hoodovi, který zná snad každý. Ale příběh z přímo z pera skvělého Dumase je teprve prožitek.

Kabuky
03.06.2022 5 z 5

Klasika.

Luis_Lambo
19.02.2022 5 z 5

Je pravda co tu píše většina recenzentů , že filmová a seriálová zpracování tuhle knižní klasiku vyzdvihly o několik levelů výš než samotná kniha.OVŠEM Dumas je prostě mistr jazyku a jeho poutavé a lahodné vykreslování obsahu mě (po Třech Mušketýrech) zase a znovu dostalo.

Sixao
18.01.2022 4 z 5

Už si moc nepamatuji podrobnosti, knihu jsem četla někdy v 90. letech, kdy jsem Robina Hooda měla spojeného s jeho seriálovým představitelem Michaelem Praedem. Samozřejmě jsem do pohledného herce byla jako správná puberťačka zaláskovaná. Doma jsme měli přesně tohle zelené paperbackové vydání. Z knihy mi zůstalo jen pár vjemů. Bylo to romantické, s Robinem to nedopadlo zrovna šťastně a na konci jsem brečela jak želva.
V rámci ČV jsem si dala opáčko a s odstupem let jsem příběh o nejslavnějším zbojníkovi ze Sherwoodu vnímala jako pohádku. Romantismus z toho přímo prýští. Tlupa neporazitelných Robinových druhů, krásné a věrné ženy po jejich boku, které jako víly pobíhají po tajemných zákoutích hlubokého hvozdu. V první půlce se odehraje až překvapivé množství hromadných svateb. Následuje líčení řady hrdinských skutků Robina a jeho družiny. Některé záporné postavy, známé z filmů, se v knize objeví jen krátce. Robin bohatým bral a chudým dával a byl to veskrze čestný a (v rámci možností) mírumilovný člověk. Jeho odchod byl stejně romantický jako celý příběh.

IreneP
01.11.2021 3 z 5

Bohužel veliké zklamání. Obávám se, že to příběh v knize odnesl tím, že je silně krácený. Dívala jsem se a originální vydání má přes 400 stran, toto okolo 250. Chyběly mi detaily, popisy, hlubší charakteristika postav. Tohle bylo povrchní, plytké a místy napsané jak od školačky se svatební úchylkou. Bohužel, nemohu doporučit. Do strany 150 docela utrpení, pak se to zlepší, ale ne o moc. Jen mě překvapil konec Robina Hooda, to tedy hodně.

Ronnie68
26.09.2021 4 z 5

Docela útlá dobrodružná kniha zasazená do dějin starší Anglie ... bavila mě ...

speciale88
30.07.2021 5 z 5

Klasika. Proste Robin Hood.

Ešína
25.07.2021 3 z 5

Pěkná kniha. Pro fanoušky Robina Hooda doporučuji.

topi80
24.05.2021 3 z 5

Tento docela vtipný a hláškující Robin Hood s neméně povedenou družinou mě bavil.

Witchann
18.02.2021 3 z 5

Zbojnická klasika, kterou bych po těch letech už do ruky nevzala, to spíš zkouknu nějaký ten seriálek se švarnými herci. Ale přece jen - byl to jeden prvních opravdických románů, které jsem kdy jakožto ještě nezvedené dítko přečetla, tož nějaký ten komentík si Robin a jeho družina určitě zaslouží. Ovšem tímto prohlášením mé hodnocení i končí. Nepotěší, neurazí.

TaLu
04.02.2021 4 z 5

Kdo by neznal? I mnohá filmová zpracování jsou většinou koukatelná. Rozhodně mi přišel Robin mnohem větší sympaťák, než školou předhazovaný Jánošík. Jen ten konec jsem nějak nemohla rozdýchat, já v té době, ve které jsem tento příběh četla, měla vždy ráda dobré konce. Vlastně počkat, stále je mám ráda !

Hani77
17.12.2020 4 z 5

Ze začátku jsem byla zděšená, jak moc je kniha romantická, samá svatba. Říkala jsem si, že dám 3*. Ale asi tak od poloviny knihy se mi příhody Robina Hooda a jeho zbojníků začaly líbit. Příběh měl pro mě nečekaný konec. Ale je to i pochopitelné, protože na rozdíl od filmové podoby zabírá kniha delší časový úsek.

Tazz1
02.08.2020 5 z 5

Hltáno v mládí. Několikrát :-)

BroDan
23.07.2019

Ani neviem, čo som od knihy čakal, možno trocha viac všetkého a menej svadieb a naivity. Nikdy som si nemyslel, že to urobím, ale knihu som odložil, absolútne ma to nebavilo čítať, a to mám zásadu, že bez dočítania knihu nehodnotím. Hviezdičiek sa zatiaľ zdržím, snáď sa k nej niekedy vrátim.

RostislavPr.
29.05.2019 1 z 5

Knížka mě nebavila. Je to typický příběh o Robinu Hoodovi jen delší a nudnější. Knížku jsem popravdě nedočetl nebavila mě, všude samé svatby atd. Doporučil mi ji kamarád a jsem za to rád podle mě by byly i nudnější knížky.

LDz8.B
14.04.2019 3 z 5

Asi není třeba mluvit o čem je Robin Hood... Klasický dobrodružný román o muži, který bere bohatým a chudým dává. Bohužel po několika filmech a seriálech jsem byl z knihy zklamaný. Čekal jsem akci jako v televizi a ono nic. Popravdě mě kniha vůbec nebavila a nudila, ale chápu že v té době to muselo být přelomové a hodně akční. Sice jsem to s těží přečetl, ale jsem rád že vím jak vypadala dřívější literatura a oceňuji režiséry. Z nudné knihy (pro mě) udělali zábavné a dost akční filmy.