Robin Hood

Robin Hood https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374720/bmid_robin-hood-GvU-374720.jpg 4 387 61

Příběh Robina Hooda se odehrává ve druhé polovině 12. století, koncem vlády krále Jindřicha II. Plantageneta, kterého na trůně střídá jeho syn, rozumný a moudrý Richard I. Lví srdce. Ten se ovšem okamžitě odjíždí zúčastnit třetí křížové výpravy a Anglie trpí pod prozatimní správou jeho bratra Jana Bezzemka. Robinovi byly už za vlády jeho otce zabaveny veškeré statky, a musel se tak se svými anglosaskými souputníky uchýlit do sherwoodského lesa, za jehož průjezd vybírá od bohatých normanských pocestných daň ve výši částky, kterou mají cestující při sobě. Také tím je trnem v oku svému úhlavnímu nepříteli, šerifovi z Nottinghamu.Zbojník Robin Hood, který bohatým bere a chudým dává, se v baladách, pověstech a dalších literárních dílech objevuje už od 14. století. Ve Francii se o popularitu této postavy zasloužil především román Ivanhoe Waltera Scotta vydaný roku 1820, který také inspiroval tvorbu domácích autorů, mezi něž patřil i sám veliký Alexandre Dumas. Jeho převyprávění tohoto legendárního příběhu ovšem ve Francii poprvé vyšlo až dva roky po autorově smrti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Robin Hood le proscrit , 1873


více info...

Přidat komentář

lukasnovak357
15.01.2024 1 z 5

Kniha mě vůbec neoslovila. Samá svatba, samé vyznání lásky, Hood je tu jako pan Dokonalý. Nedoporučuji. Hrabě Monte Cristo je dokonalý, toto dílo je o ničem. Nevím, jak je možné, že tyto dvě díla jsou kvalitativně tak daleko od sebe. Pochybuji, že obojí napsal Dumas.

nicolettkaa
14.04.2023 2 z 5

Robina Hooda mám jako knižní a filmovou postavu hodně ráda, ale tahle verze mě tak strašně nudila. Děj se neustále opakuje dokola, až moc svateb na jednu knihu, ale chápu, že je to psáno v období romantismu, tak se to dá prominout.

Přesto si příště ale raději pustím film s Kevim Costnerem.


jprst
28.01.2023 3 z 5

Taková romantická pohádka pro dospělé špičce autorovy tvorby poněkud vzdálená a nemám pocit, že by mne to nalákalo někdy v budoucnu k opakovanému přečtení.

Nofar197
23.11.2022 3 z 5

Nevím, jestli to kdysi bylo překladem, nebo čím vlastně ale byla jsem zklamaná. Přece jen v porovnání s Hrabětem Monte Christo nebo Lady Hamiltonovou děj neuplynul tak svižně. Je možné, že mě dost ovlivnil tehdy vysílaný britský seriál.

Hakate
07.09.2022 5 z 5

Krásný příběh o zbojníkach a Robinu Hoodovi, který zná snad každý. Ale příběh z přímo z pera skvělého Dumase je teprve prožitek.

Kabuky
03.06.2022 5 z 5

Klasika.

Luis_Lambo
19.02.2022 5 z 5

Je pravda co tu píše většina recenzentů , že filmová a seriálová zpracování tuhle knižní klasiku vyzdvihly o několik levelů výš než samotná kniha.OVŠEM Dumas je prostě mistr jazyku a jeho poutavé a lahodné vykreslování obsahu mě (po Třech Mušketýrech) zase a znovu dostalo.

Sixao
18.01.2022 4 z 5

Už si moc nepamatuji podrobnosti, knihu jsem četla někdy v 90. letech, kdy jsem Robina Hooda měla spojeného s jeho seriálovým představitelem Michaelem Praedem. Samozřejmě jsem do pohledného herce byla jako správná puberťačka zaláskovaná. Doma jsme měli přesně tohle zelené paperbackové vydání. Z knihy mi zůstalo jen pár vjemů. Bylo to romantické, s Robinem to nedopadlo zrovna šťastně a na konci jsem brečela jak želva.
V rámci ČV jsem si dala opáčko a s odstupem let jsem příběh o nejslavnějším zbojníkovi ze Sherwoodu vnímala jako pohádku. Romantismus z toho přímo prýští. Tlupa neporazitelných Robinových druhů, krásné a věrné ženy po jejich boku, které jako víly pobíhají po tajemných zákoutích hlubokého hvozdu. V první půlce se odehraje až překvapivé množství hromadných svateb. Následuje líčení řady hrdinských skutků Robina a jeho družiny. Některé záporné postavy, známé z filmů, se v knize objeví jen krátce. Robin bohatým bral a chudým dával a byl to veskrze čestný a (v rámci možností) mírumilovný člověk. Jeho odchod byl stejně romantický jako celý příběh.

IreneP
01.11.2021 3 z 5

Bohužel veliké zklamání. Obávám se, že to příběh v knize odnesl tím, že je silně krácený. Dívala jsem se a originální vydání má přes 400 stran, toto okolo 250. Chyběly mi detaily, popisy, hlubší charakteristika postav. Tohle bylo povrchní, plytké a místy napsané jak od školačky se svatební úchylkou. Bohužel, nemohu doporučit. Do strany 150 docela utrpení, pak se to zlepší, ale ne o moc. Jen mě překvapil konec Robina Hooda, to tedy hodně.

Ronnie68
26.09.2021 4 z 5

Docela útlá dobrodružná kniha zasazená do dějin starší Anglie ... bavila mě ...

speciale88
30.07.2021 5 z 5

Klasika. Proste Robin Hood.

Ešína
25.07.2021 3 z 5

Pěkná kniha. Pro fanoušky Robina Hooda doporučuji.

topi80
24.05.2021 3 z 5

Tento docela vtipný a hláškující Robin Hood s neméně povedenou družinou mě bavil.

Witchann
18.02.2021 3 z 5

Zbojnická klasika, kterou bych po těch letech už do ruky nevzala, to spíš zkouknu nějaký ten seriálek se švarnými herci. Ale přece jen - byl to jeden prvních opravdických románů, které jsem kdy jakožto ještě nezvedené dítko přečetla, tož nějaký ten komentík si Robin a jeho družina určitě zaslouží. Ovšem tímto prohlášením mé hodnocení i končí. Nepotěší, neurazí.

TaLu
04.02.2021 4 z 5

Kdo by neznal? I mnohá filmová zpracování jsou většinou koukatelná. Rozhodně mi přišel Robin mnohem větší sympaťák, než školou předhazovaný Jánošík. Jen ten konec jsem nějak nemohla rozdýchat, já v té době, ve které jsem tento příběh četla, měla vždy ráda dobré konce. Vlastně počkat, stále je mám ráda !

Hani77
17.12.2020 4 z 5

Ze začátku jsem byla zděšená, jak moc je kniha romantická, samá svatba. Říkala jsem si, že dám 3*. Ale asi tak od poloviny knihy se mi příhody Robina Hooda a jeho zbojníků začaly líbit. Příběh měl pro mě nečekaný konec. Ale je to i pochopitelné, protože na rozdíl od filmové podoby zabírá kniha delší časový úsek.

Tazz1
02.08.2020 5 z 5

Hltáno v mládí. Několikrát :-)

BroDan
23.07.2019

Ani neviem, čo som od knihy čakal, možno trocha viac všetkého a menej svadieb a naivity. Nikdy som si nemyslel, že to urobím, ale knihu som odložil, absolútne ma to nebavilo čítať, a to mám zásadu, že bez dočítania knihu nehodnotím. Hviezdičiek sa zatiaľ zdržím, snáď sa k nej niekedy vrátim.

RostislavPr.
29.05.2019 1 z 5

Knížka mě nebavila. Je to typický příběh o Robinu Hoodovi jen delší a nudnější. Knížku jsem popravdě nedočetl nebavila mě, všude samé svatby atd. Doporučil mi ji kamarád a jsem za to rád podle mě by byly i nudnější knížky.

LDz8.B
14.04.2019 3 z 5

Asi není třeba mluvit o čem je Robin Hood... Klasický dobrodružný román o muži, který bere bohatým a chudým dává. Bohužel po několika filmech a seriálech jsem byl z knihy zklamaný. Čekal jsem akci jako v televizi a ono nic. Popravdě mě kniha vůbec nebavila a nudila, ale chápu že v té době to muselo být přelomové a hodně akční. Sice jsem to s těží přečetl, ale jsem rád že vím jak vypadala dřívější literatura a oceňuji režiséry. Z nudné knihy (pro mě) udělali zábavné a dost akční filmy.