Riziková společnost

Riziková společnost https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114874/bmid_rizikova-spolecnost-IUA-114874.jpg 4 34 4

Tato kniha patří k nejvýznamnějším knihám, které byly v posledních dvaceti letech na toto téma napsány. Ovlivnila nejen řadu dalších myslitelů, ale celý způsob uvažování o tomto problému. Pro mnohé se stal Ulrich Beck zosobněním zcela nového přístupu sociologie k ekologii. Jeho práce reflektují existenci mezí růstu a snaží se ukázat, jak se tato skutečnost promítá do charakteru moderní společnosti, jak je zároveň tímto charakterem spolupodmiňována a stále znovu reprodukována. Beckova koncepce rizikové společnosti ve světové sociologii zdomácněla, tím spíše, že je spjata s podnětným vstupem do probíhající debaty o skutečné povaze modernity a o celkovém smyslu procesu modernizace.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod , Sociologie, společnost

Vydáno: , Sociologické nakladatelství (SLON)
Originální název:

Risikgesellschaft , 1986


více info...

kejty91
kejty91
09.10.2016 3 z 5

Na běžné čtení nic moc ale pokud v tom máte hledat smysl, jako jsem musela já, projednoho profesora, začnete to svým způsobem chápat. Sice jsem na některé věci potřebovala znát názor někoho jiného, který měl hledat smysl stejně jako já, ale co ...

Pro sociology prý základní literatura.

Kvothe
Kvothe
01.01.2015 3 z 5

První část knihy, která je psána nejsilněji pod vlivem výbuchu v Černobylu, je stále, i po mnoha letech, velmi silným a také jasně argumentovaným obrazem směřování západní společnost, potažmo celé planety. Možná, že i díky tomu, že celá kniha byla černobylskou katastrofou inspirována, je první kapitola (případně první dvě kapitoly) psána oproti zbytku daleko osobněji a angažovaněji, což ji činí čtivou (jak může podobná odborná sociologická litereatura být, předestírám) a dobře pochopitelnou. To se však bohužel nejpozději po 120 stranách mění a náhle jakoby byla čtenáři předložena kniha zcela rozdílná, suchá a nebojím se říct (ač se to u odborných knih nesluší - ale prece jen toto není web, kde by bylo nutné omezovat své osobní mínění) nudná. Navíc její ostatní názory už jsou mnohokráte překonané, či napsané dalšími sociology daleko čtivější formou a přitom jsou jasněji formulavané. Nemluvě o starých demografických udajích (za to ale autor nemůže:-)

Tedy prvním dvou kapitolám dávám hvězd pět a zbytku knihy dvě, rozhodl jsem se nakonec pro tři, jelikož má kniha přes 500 stran, takže těch 120 jí bohužel nespasí. Ale jistě stojí za přetení - v mou doporučované části je postižen celý Beckův pohled na společnost, která se mnohdy nazývá postmoderní a jeho koncept rizikové společnosti, bumerangového efektu atd.


Atisa
Atisa
01.05.2014 3 z 5

Čtení této knihy bylo opravdu náročné. Nejzajímavější mi přišla první, čtvrtá a šestá kapitola, ostatní se mi zdály méně srozumitelné.

Otto von Pluto
Otto von Pluto
11.04.2012

Velké myšlenky psané mimořádně náročným jazykem. Při studiu této knihy vedle mne celou dobu ležel slovník cizích slov ve kterém jsem byl nucen listovat častěji než je zdrávo.