Rivalové

Rivalové https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490564/bmid_rivalove-vwi-490564.jpg 4 106 21

Navzájem se nesnáší, ale co když mezi nimi přeskočí jiskra? Alison a Ethan soutěží. Skoro ve všem, ve škole i mimo ni, nebere to konce. Oba však chtějí ve všem uspět, stát se nejlepšími studenty v ročníku a dostat se na Harvard. Kdyby se Alison mohla Ethanovi až do konce školy vyhnout, s chutí by to udělala. Kvůli doporučujícímu dopisu však snad ještě jednu společnou aktivitu zvládne, když zatne zuby. Nebo to nakonec nebude třeba? Jejich rivalita se najednou spíš podobá přátelství a ona má pocit, že jediné, po čem touží víc než zvítězit v tomhle závodě, je... Ethan?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

What's Not to Love , 2021


více info...

Přidat komentář

6591
29.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době kniha, kde byla perfektní chemie mezi hlavními postavami. Jejich milostné konfrontace mně přišly naprosto přirozené, jako by to bylo podle skutečnosti. Celkově miluji hate to love, ale ne vždy ho lidé dost dobře zpracují, tady se s tím fakt popasovali.
Velice doporučuji.

petulkapeta
09.08.2023 3 z 5

,,Ethan a já, to je jaderné štěpení. Výbušná energie s ničivou silou. Jsme neklidní, nekontrolovatelní, komplikovaní. Nechápu, proč se téhle náhlé posedlosti
nedokážu zbavit."
Pekny příběh ze střední školy...ten jejich prvni polibek,to bylo něco.


Hypatia1010
21.03.2023 3 z 5

Hned na začátek musím podotknout, že nepatřím do cílové skupiny tohoto žánru, což se nepochybně odráží i v mém hodnocení knihy. Příběh samotný je docela obstojně postavený a napsaný celkem čtivou formou. Co mi ovšem vůbec nesedělo byly hlavní postavy, potažmo hlavně Alison. Tu jsem si za celou dobu nedokázala opravdu oblíbit. Její chování a způsob myšlení absolutně neodpovídalo jejímu věku. Nejvíc mě ale rozčiloval její pocit nadřazenosti, a dojem, že ví všechno nejlíp. To, že si troufala soudit jednání a pohnutky ostatních včetně vlastních rodičů. Dokonce si troufala jim radit, jako by ona byla jediná dospělá a dostatečně kompetentní.
Navíc mě hodně zklamal překlad a editace textu, kde se objevovaly zjevné chyby např. ve skloňování.
Nicméně pro dospívající čtenáře to asi bude příjemné čtení, protože příběh jako takový nebyl špatný.

Karola050716
18.02.2023 3 z 5

Normálně mám hate to love moc ráda, ale tady mi to nějak nesedlo.

Kory98
12.02.2023 4 z 5

Kniha mapuje několik měsíců života dvou nadcházejících maturantů, jejichž společným jmenovatelem je dostat se na vytouženou universitu Harvard a hlavně přitom být lepší než ten druhý. Mám ráda příběhy, kde platí, že co se škádlívá rádo se mívá. Sice se jednalo o náctileté a tomu byla také přizpůsobena konverzace mezi oběma hlavními hrdiny, ale myslím, že to oba autoři pěkně zvládli. Možná to má něco do sebe, že to psala žena a muž dohromady, o to jsou dialogy působivější. Pro mě hezké oddechové čtení.

knihomolkaMist
08.01.2023 3 z 5

Co od téhle knihy chtít víc? Je to skvělá oddechovka s fajn rivalitou, která mi kupodivu přišla, v rámci možností, opodstatněná (nebylo to typem - nesnášíme se, tečka :D). Postavy jsem si celkem oblíbila, ačkoli jsem s jejich chováním ne vždy souhlasila.
Romantická linka byla fakt hezky zpracovaná. Takové příjemné slow-burn :) párkrát jsem se u knihy zasmála, což se mi až tak často nestává :D
Jediné, co bych chtěla vytknout, je ten konec... na to, jak pomalu se ten jejich vztah vyvíjel je ten konec prostě až moc uspěchaný, neuvěřitelný.
Nicméně jako příjemnou oddechovku můžu jedině doporučit :)

Damonka12
24.12.2022 4 z 5

Tahle kniha mě hodně bavila, hlavně od té chvíle, kdy se hrdinové poprvé políbí. Začátek byl trochu protahovaný, ale pak to stálo za to.

kvetinkovedny
03.08.2022 3 z 5

3,5/5
*YA contempo romantika

Příjemná hate-to-love romantika. Hodně mi sedla hlavní hrdinka, která byla cílevědomá, trochu arogantní, svědomitá, ale taky taková chladná a racionální (#právnickýmateriál) - což ale znamená, že mnoho z vás ji bude nenávidět.

Zároveň kniha klidně mohla být o dost kratší (na 200 stranách se v podstatě nic nedělo) a hlavní týpek byl někdy na facku (a to hodně). Jakmile to začalo jiskřit, bylo to super, ale nechápu, proč tam nebylo víc jejich vztahu a méně zbytečného dramatu.

Takže abych to shrnula - bylo to fajn, ale pokud knihu vynecháte, tak to taky určitě přežijete.

loty13
30.07.2022 5 z 5

Kniha se četla sama. Nemohla jsem se od ní odtrhnout.
Úžasné slovní přestřelky.

Lilinka.Ká
21.07.2022 4 z 5

Já mám tyhle hate to love příběhy celkově ráda, i když jsou vždycky dost předvídatelné. A tohle mě opravdu bavilo! Skvěle napsaný příběh, bylo to vtipné, jenom ten konec by za mě mohl být truchu víc "emotivní".

janka2000
30.06.2022 3 z 5

Příběh o dvou středoškolácích, kteří spolu celý život soutěží, kdo je ve škole lepší. Všichni už toho mají po krk, a tak je donutí spolupracovat na jedné akci.
Ze začátku mě kniha moc nebavila, ale od polovinu už to začalo být zajímavé. Docela často mě štvala hlavní hrdinka, což ten prožitek trochu kazilo. Příběh dobrý, forma mi úplně nesedla.

ivousekk
16.06.2022 4 z 5

Fajn romantická odechovka. Jen Alison byla taková stará mladá, na svůj věk zbytečně moc upjatá a o všem až příliš přemýšlela. Naštěstí díky zamilovanosti přece jen začala na svět koukat lehce jinou optikou, což bylo fajn.

Petra-1
01.06.2022 4 z 5

Doporučuji pro všechny milovníky Kasie West. Když jsem to tak četla, tak jsem si říkala, že bych se někdy vrátila na střední. Je to takové období, kdy člověk hledá sebe, ale na druhou stranu proti životu dospělého nemá žádné starosti. Ke konci to pro mě byla velká nostalgie, protože postupem času opravdu člověk ztrácí kontakty a cesty se rozcházejí tím, jak člověk dospívá.

kalinkacz
27.05.2022 3 z 5

Rivalové jsou young adult contemporary od dua autorů, kteří jsou manželé a v zahraničí je jejich tvorba velmi oblíbená!
Byla jsem zvědavá, jaký příběh bude… Čekala jsem romantickou oddechovku a tu jsem vlastně i dostala, ale… Romantika za mě tolik nefungovala a délka knihy byla trošku delší, než bylo třeba...
Takže nebylo to špatné čtení, ale nic světoborného...

narisa
01.05.2022 4 z 5

Tady se zase potvrzuje, že "co se škádlívá, to se rádo mívá". Kniha mne zaujala obsahem. Moc jsem si užívala soupeření Alison a Ethana. Ale...
Dvě třetiny knihy super a pořád jsem čekala, jak to nakonec vygraduje, ale ono to nakonec spíše tak vyšumělo. Poslední část knihy pro mě velké zklamání.
Jako chápu zamyšlení nad výběrem povolání už na střední škole a jiné úvahy o tom, co nám střední škola přináší. Ale... přijde mi jakoby ani autoři nevěděli, jak to ukončit. Čekala jsem i více od vedlejších postav. Třeba Hector mi byl moc sympatický. A také rodiče Alison. Na můj vkus málo rozpracované. Prostě pro mě měla kniha skvěle našlápnuto a pak ke konci nic moc.
Hodnotím 3,5*.

Lutzinka
28.04.2022 5 z 5

Tak tohle bylo fakt dobrý, dostala jsem mnohem víc, než bych čekala.

Jedinou chybu to mělo, a to tu, že otevřený konec byl otevřenější, než by se mi líbilo.
Chtěla bych vědět, jak to s nimi bylo dál? JISTĚŽE!

terikus
19.04.2022 5 z 5

Krásná oddechovka typu hate to love. První polibek neměl chybu. Možná bych brala nějaké pokračování, jak to s nimi dopadlo třeba po těch obávaných 10 letech

Kiuska
18.04.2022 4 z 5

Šla jsem do to toho s tím, že potřebuji úplně vypnout, zasmát se a nic moc neřešit. Víceméně to splnilo má očekávání a já už po třech kapitolách zapomněla na své stresy a neskutečně se bavila. Oba protagonisté mě neskutečně bavili, i když teda poznat Alison osobně, tak bych ji nejspíš nemohla moc vystát, stejně jako velká část její střední školy. Spolu ale byli naprosto geniální. Sice to po chvíli ztratilo tu největší šťávu a poměrně se to chvílemi i vleklo. Jako celek to ale vnímám velice pozitivně. Nejvíc se mi líbí, že to není přeslazený příběh ze střední, ale jejich romance má rozhodně nějaké mouchy, Alison nad tím hodně přemýšlí (pravda, že někdy asi až moc), ale postavy jsou inteligentní a tak zkrátka přistupují k životu a nejde o nějaké zaslepené prosťáčky. Ta jejich racionalita mi opravdu vyhovovala a trochu to tak vybočuje z příběhů tohoto žánru. Kdo má rád romance typu hate to love, tak by ho toto nemělo minout. Doporučuji.

jitka_dankova
17.04.2022 5 z 5

Parádní příběh o cestě od nenávisti k lásce zasazený do kulis americké střední školy. Ráda jsem si užila krásně prokreslené a uvěřitelné netypické postavy. A obrat v jejich vztazích a vzájemné sbližování mi přišlo přirozené, opravdové, což se v těchto typech příběhů ne vždy podaří. Ti dva byli prostě tak svěže svérázní.
Jelikož už dávno nejsem cílovou skupinou a neznám ty americké reálie, tak mi bylo krapet vzdálené téma složitosti vztahů na střední škole versus na vysoké a to, jak povrchně ke vztahům na střední mohou přistupovat. Ale prostě jiný kraj, jiný mrav. Každopádně vzájemné třeskuté situace mezi hlavními hrdiny byly v knize tak dobře napsané, že jsem si víc než jistá, že se ke knize budu vracet. A plně souhlasím s komentářem přede mnou, opravdu je tady jeden z nejlepších prvních polibků, o kterém si můžete přečíst.

Wimmerka
13.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zase jedna novinka a parádní oddychovka, která vážně stojí za přečtení. Alison a Ethan jsou v závěrečném ročníku na střední, kde patří mezi nejlepší studenty a oba se chtějí dostat na Harvard a věnují tomu všechno. Jednou z věcí, co je motivuje k lepším výsledkům je jejich vzájemná rivalita, která téměř nezná mezí. Předhánějí se v testech, esejích i školní redakci. Tu rivalitu a chemii mezi nima jsem si vážně užívala, byla to zábava a ani by mě nenapadlo co všechno zvládnout vymyslet. Jak asi každý čeká, nakonec se to "zvrtne" a oba zjistí, že k sobě chovají nějaké city, i když si to dlouho odmítají přiznat. Líbilo se mi však, že to nebylo tak z ničeho nic a jenom jednostranné. Oba se s tímto jejich novým "vztahem" ze začátku dost prali a prošli zajímavým vývojem. Taky zde byl za mně jeden z nejlepších prvních knižních polibků