Ritmatik

Ritmatik https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200153/bmid_ritmatik-lnX-200153.jpg 4 132 25

Z pera majstra svetovej fantasy prichádza príbeh o šestnásťročnom Joelovi, ktorého jediným snom je stať sa ritmatikom a byť tak vyvoleným, čo môže vdýchnuť život krieduchom a slobodne sa priúčať magickému umeniu. No Joel je len synom prostého výrobcu kriedy na Armediovej akadémii a študentom ritmatiky môže len ticho závidieť. Až do dňa, kým si ho za asistenta nevyberie profesor Fitch, aby mu pomohol pri vyšetrovaní záhadných únosov študentov. Na mieste činu nachádzajú len neznáme ritmatické čiary a krv unesených. Joel sa spolu so študentkou Melody ocitne na stope nečakaného objavu, ktorý navždy zmení chápanie ritmatiky i fungovanie ich sveta.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Rithmatist , 2013


více info...

Přidat komentář
Kajo98
Kajo98
21.12.2021 4 z 5

Originálny koncept veľmi zaujímavého sveta, ktorý je dobre napísaný. Kniha má rýchlo vytiahla a bavila ma až do konca. V príbehu je veľký potenciál a mrzí ma, že kniha nemá viac pokračovaní... Za to čo teraz napíšem ma asi všetci zlinčujú, ale podľa mňa by séria vedela konkurovať aj knihám o jednom slávnom kúzelnikovi z Rokfortu/Bradavic

Deia
Deia
21.07.2021 4 z 5

Sanderson opäť vymyslel originálny systém mágie. Kreslenie pravidelných geometrických čiar a tvorenie krieduchov, tvorov nakreslených kriedou, mi prišlo fascinujúce. Aj to, že niektorí krieduchovia sú divokí a nikto nevie, kde sa vzali. Správnej predstave veľmi napomáhali ilustrácie, ktoré v knihe sú. Príbeh je síce oproti autorovým ostatným knihám jednoduchší, ale hneď ma pohltil a knihu som prečítala na jeden záťah. Trochu ma mrzelo, že samotná hlavná postava, Joel, kriedu nevie ovládať, ale na druhú stranu sa mi páčilo, že nedostal všetko, čo chcel, ako to často v takýchto knihách býva. Aj postava Melody mi prišla zaujímavá a som rada, že to medzi nimi neskĺzlo k romantike. Veľmi sa mi páčila detektívna zápletka, únoscu som veru neuhádla. Jediné, čo sa mi nepáči je to, že som si myslela, že je to samostatná kniha a ono je to prvá časť série. Dúfam, že Sanderson sa čoskoro k tejto sérii rozhodne vrátiť a napíše ďalšiu časť, pretože ma veľmi zaujíma, ako to s tými krieduchmi vlastne je.


Ilirea25
Ilirea25
07.05.2021 4 z 5

Další kniha od mého oblíbeného autora. Ritmatika nepovažuji za slabou knihu, pouze s porovnáním Archivu je jednoduchá. Univers, co Sanderson vytvořil v Archivu je absolutně nepřemožitelný. Proto bych tuhle knihu doporučila mladým čtenářům nebo těm, kteří chtějí zabrousit to autorových knih, ale netroufnou si hned na jeho složitá díla.

Musím říct, že závěr byl pro mě hodně odfláknutý, jednoduchý a čekala jsem mnohem lepší a propracovaný motiv. Takhle jsem dostala necelých 400 stran příběhu s uspěchaným koncem.

jopp
jopp
06.03.2021 4 z 5

Moc by mě zajímalo, kam ten Sanderson na ty nápady chodí - že bych si tam zašla taky, abych věděla, jaké to je mít neomezenou fantazii :-) Dokáže vymyslet neuvěřitelné příběhy a světy, aniž by to znělo jako blábol.
I když mi tato kniha od něj sedla zatím nejméně, přečtení určitě nelituji.

Luigi1
Luigi1
13.01.2021 5 z 5

Cokoliv psané o Sandersonovi by bylo nosení dříví do lesa.Krásné čtení

Ellis03
Ellis03
18.12.2020 5 z 5

Od autora jsem zatím četla pouze Elantris a trosku jsem se bála ze všechna jeho tvorba bude hodně protkana politikou. Ritmatik mě potěšil, ze byl úplně jiný a určitě dam šanci i dalším knihám od Sandersona.
Jinak to nebyla úplně kniha která by mě nutila číst každý volný okamžik dne, ale na druhou stranu, když už jsem ji otevřela, nemohla jsem se utrhnout. Takže za mě krasné 4,5 hvězdy.
Jsem zvědavá na pokračování. :)

Radovan_R
Radovan_R
08.10.2020 4 z 5

Velmi dobrá kniha, četl jsem jedním dechem. Některé věci mohly být vysvětleny hlouběji, třeba kde se vzali divocí křídaci a proč vlastně útočí na lidi, ale to není až tak podstatné. Víc mi vadil podivný závěr, ale budiž. Žánr je trochu nezařaditelný - něco mezi detektivkou, příručkou geometrie a fantasy, každopádně námět je neotřelý a za sebe můžu jen doporučit.
Ještě si lámu hlavu, proč se kniha jmenuje Ritmatik, když pojednává o neritmatikovi, ale to jen tak na okraj. Kdyby se ritmatika trochu domyslela, asi by z toho mohla vzniknout zajímavá počítačová hra.

Anasa
Anasa
28.08.2020 4 z 5

Báječně jsem si u Ritmatika odpočinula. Děj mne většinou plynně unášel, i když se našla chvilka, kdy mi přišel moc popisný. Taky jsem si musela zakázat přemýšlet o tom, kde se vzali první kříďáci. Co mne ale mrzí, je zakončení. V doslovu sám autor přiznává, že konec k pokračování vybízí, přesto je Sanderson přímo neslibuje, takže mi to nepřijde úplně domyšlené.

Shaxx
Shaxx
01.11.2019 5 z 5

Já nechápu, jak to ten Sanderson dělá, fakt ne :D Opět pět hvězdiček. U každé jeho knihy mám neurčitý nostalgický pocit, nějakou zasunutou vzpomínku/asociaci, vždy mi děj něco připomíná. Tady jsem si vzpomněla na knihu Mistr papírových kouzel a seriál The Magicians. Nevím proč, ale atmosférou mi to sedělo.
Nápad originální (jak jinak), zpracování super a prostě chci další díl...

Turlogh
Turlogh
02.12.2018 5 z 5

Tak tohle je zase jednou od Brandona absolutní pecka! Této knížce se dle mého vyrovnají pouze knihy z cyklu Bouřná záře. Originální, nápadité, napínavé, neotřelé, čtivé! A tak bych mohl pokračovat... Nevím ani proč, ale tak nějak mi to připomnělo skvělého Harry Pottera a spol. Zase jednou po nějaké době, knížka co se přečte jedním dechem. Celá věda ritmatiků je velice zajímavá, obrázky obran i rozličných kříďáků dodávají příběhu neobvyklý šmrnc, no prostě, kdo si tuto knížku nepřečte, udělá kardinální chybu, to vám garantuji! Howgh.

Naias
Naias
03.10.2018 4 z 5

Ritmatik sa mi čítal skvelo, ani sa mi nechcelo odtrhnúť. Námet bol veľmi zaujímavý a navyše pôvodný – dvojrozmerné kriedové bytosti, zákony, podľa ktorých mágia funguje, výborne spracované a svet pekne vykreslený. Zato dej bol žiaľ sčasti podľa šablóny. Hlavní hrdinovia sa otrepane najprv neznášali, aby sa neskôr stali spojencami a priateľmi. A záver bol rovnako nenápaditý. No celkovo bol príbeh strhujúci a hlavne s originálnou témou.

Hymnus
Hymnus
24.07.2018 3 z 5

Chvilkama mě tato kniha skoro až nudila, ale konec se rozjel, že jsem nemohl přestat.... Přesto, tato kniha je dle mého názoru, to nejslabší, co jsem od Sandersena četl (tzn. vše, co je přeloženo :)).

Hilda_
Hilda_
14.04.2018 5 z 5

Před Ritmatikem jsem četla Elantris a zatím první dva vydané díly Archivu bouřné záře. Archiv bouřné záře je pro mě zatím nepřekonatelný. Ritmatik je podle mě srovnatelný s Elantris. Byl ještě o něco jednodušší na pochopení a tím pádem i vhodnější pro mladší čtenáře, což ale nemusí být mínusem. Stejně jako ostatní Sandersonovo světy mě i tento zcela pohltil a byla by škoda ho ještě více nerozvinout. Doufám, že Sandersonova spisovatelská kariéra bude hodně dlouhá a plodná. Třeba se nám do rukou ještě něco ze Spojených Ostrovů dostane.

Joel mi byl celkem sympatický, ještě o něco více se mi líbila Melody. Věřím, že mnoha lidem by mohla jít na nervy, ale mě ne. Srdce mi poskočilo radostí kdykoliv Melody dramaticky vzdychala či vyslovila "tragický" a "úděsný". :D

Oblíbený citát:
„Tak tohle byl ten tvůj velkej plán, jo? Udělat hysterickej výstup?“ (Joel)
„Hysterickej výstup je šlechetná a časem prověřená strategie,“ odpověděla vesele. „Zvlášť když má člověk dobrý plíce a před sebou nabručenýho starýho vikáře...“ (Melody)

Alee
Alee
23.03.2018 4 z 5

Je to čtivé, svižné, nápadité čtení pro mladší čtenáře. Celistvost příběhu trochu trpí tím, že je to první díl původně zamýšlené série a proto je první polovina spíše seznamovací, na druhou stranu druhá polovina je v podstatě detektivka se steampunkovými a fantasy prvky. Ze všech Sandersonových knih se mi líbila asi nejméně, ale to vůbec neznamená, že je to špatná kniha. Jen bych byla ráda, aby čtenáři na tohoto autora nezanevřeli, když budou číst Ritmatika jako první jeho knihu.

Aires
Aires
22.01.2018 4 z 5

Jednodušší, čtivá a napínavá kniha :) Je to ideální čtivo pro mladší čtenáře, ale i starší se rádi ponoří do světa ritmatiků a divokých křídáků :)

Knihomlok2015
Knihomlok2015
01.01.2018 3 z 5

Od jisté doby mám na Sandersona tak nějak jinej metr než na všechny ostatní "pisálky" světa.
A i když vzhledem k ostatním je tahle knížka ještě pořád hodně dobrá (Joel je opravdu milovánihodná postava a já doufám, že se to ještě rozjede) - tak nějak dokazuje, že i takovem spisovatelskej bůh jako Sanderson je taky někdy jenom člověk. (anebo prostě jen milují otec, syn ??? - protože darovat někomu nikdysenevzdávající hlavní postavu jedné knihy, je alespoň pro mě opravdu obrovsky láskyplné gesto, říkající víc, než se zdá)
Takže příště naviděnou.

Deaner
Deaner
31.12.2017 3 z 5

Od této knihy jsem toho moc neočekával a taky moc nedostal. Děj je jednoduchý ale ke konci knihy tam k pár zvratům dojde. Takže kdo si chce počíst fantasy s nádechem detektivky tak jen do toho. Pro mě průměrná kniha.

SedllY
SedllY
29.10.2017 5 z 5

Na poměry B.Sandersona jednodušší kniha, avšak velmi čtivá se super nápadem. Pár zvratů mě i dost překvapilo. Časem snad přibydou další díly. Všechny nás určitě zajímá, co bude s Joelem a Melody dál. :)

Charlota007
Charlota007
29.10.2017 5 z 5

Velmi čtivá kniha s originálním dějem.
Fantasy prvky okořeněné detektivní zápletkou, která je na konci vyřešena!

Flipper
Flipper
08.10.2017 4 z 5

Ak by sa dalo o skvelej Sandersonovej poviedke Císařova duše povedať, že je modelovaná v 3D o Ritmatikovi by sa dalo tvrdiť, že je kreslený v 2D.
Ritmatik pôsobí ako fajn teenage fantasy oddychovka, písaná dospelým štýlom, pre publikum od 16 do 100. Z môjho pohľadu možno vyčítať iba zbytočne násilne zasadenie do steam-punkového sveta. Toto prostredie dej nijako neovplyvňuje a podobne podmanivo by pôsobil aj svet staroveku, či stredoveku (v duchu som si ho tam predstavoval). Ak by Sanderson nebol milovník pokračovaní na plný úväzok, mal by všetky predpoklady minimálne sa vyrovnať Menu vetra od Rothfussa.