Říše slunce

Říše slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93265/rise-slunce-93265.jpg 4 19 1

Historický dobrodružný román, jehož děj se odvíjí v druhé polovině 16. století. Hlavní postavou je šlechtický revolucionář Moric August Beňovský, rodák z Vrbové u Piešťan, který z vyhnanství na Kamčatce prchá na Madagaskar, kde se snaží založit říši blahobytu a spokojenosti - Říši Slunce. 2. vydání (1.vydání v Albatrosu).... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Gosudarstvo solnca , 1928


více info...

Přidat komentář

Adapa
25.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Knížka vychází z reálných událostí kolem Mórice Beňovského. Všechny tyto události sledujeme očima Ljoňky, který je synem ruského vypovězence na Kamčatku a domorodé Kamčadalky. Ljoňka se nadchne Beňovským, který je jeho učitelem a vzorem. Pomáhá při povstání a úprku z Kamčatky. Beňovský naslibuje uprchlým Rusům, že odplují do Říše slunce, která je u Indie a je to nedokonalejší stát na světě.
Až když jsou na Kurilských ostrovech, přizná se Beňovský, že si vše vymyslel a žádná taková říše neexistuje. Ljoňka tomu odmítá uvěřit, protože viděl knížku ve francouzštině o této bájné zemi. Začne se kvůli tomu učit francouzsky, aby se dozvěděl pravdu. Uprchlíci zatím plují do Japonska, pak na Formosu a kolem Afriky do Francie. Ve Francii se nikomu z nich nelíbí a Beňovský přichází s plánem vytvořit kolonii, která by se stala později vysněnou Říší slunce. S částí svých ruských uprchlíků a francouzskými kolonisty se vydávají kolonizovat Madagaskar. Během střetů s domorodci si Beňovský získává jejich úctu, podaří se mu sjednotit jednotlivé kmeny a vystoupí proti Francouzům a nechá se prohlásit králem Madagaskaru, vyhlašuje jeho nezávislost.
Beňovský odplouvá do Francie, Rusové roky marně čekají na jeho návrat. Vysněná říše končí v troskách a když se po mnoha letech Beňovský vrací, aby pokračoval v budování nezávislého státu, je zabit francouzskými expedičními silami, které nechtějí přijít o svou kolonii.
Četlo se to dobře, roky rychle utíkaly, občas se tam objevilo několik historických nepřesností. Ale přečtení nelituju. Je to psáno pro mládež, v dětství mi ta knížka utekla, ale i teď jsem si to rád přečetl.