Říše popela

Říše popela https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465863/bmid_rise-popela-E02-465863.jpeg 4 194 41

Draconis Memoria série

< 3. díl

Závěrečný díl epické fantasy trilogie Draconis Memoria Kovolodní obchodní syndikát stovky let poháněla krev draggů — a chránili ho Krvožehnaní, hrstka lidí, kteří dokázali krev pít, a v důsledku toho disponovali nadlidskými, ale také děsivými schopnostmi. Nyní však hrozí, že právě to, co korporátní svět sytilo, způsobí jeho zkázu. Povstal Bílý dragg nepředstavitelné síly a teď stojí v čele armády draggů a Zkažených, které si podrobil. Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore operují v různých končinách světa, avšak nyní se spojili v touze Bílého dragga a jeho armádu porazit. V této válce čelí lidstvo smrtelnému ohrožení, ale s pomocí starobylého vědění, revolučních technologií a neočekávaných spojenců má dosud naději. Záchrana světa si však bude žádat oběti.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Empire of Ashes , 2018


více info...

Přidat komentář

Garzhvog
01.04.2024 2 z 5

Moje druhá dokončena trilogie od autora po které se obávám dalších knížek. Zatím stejně jako u Písně Krve začnete obstojným (u Písně Krve velice dobrým) prvním dílem který přinese spoustu nových a nebo alespoň málo používaných nápadů. Má dobré tempo i zápletku. Pak přichází druhý díl obohacený o další postavy, děj spomalí a babráte se na jednom mistě nebo v minulosti. Pak přichází třetí díl kde se celou knížku zabýváte převážně přesunem armád (ktere jsou vlastneuž i v 2. díle) a počítáte mrtvoly aby se příběh utnul před koncem když se konečně rozjede. Poslouchal jsem jako audioknihu a nemohl jsem se dokopat k poslouchání. Hlavně pak jména míst a věcí a jejich překlad je peklo a poslouchat pořád dokola slova bušidlo a vrčidlo je utrpení. Celkově je to ale docela dobrá série.

borufka
15.03.2024 5 z 5

Po výborné jedničce, a slušné dvojce (musela jsem si zvyknout na větší roztříštění děje linkou Siruse) jsem byla hodně napjatá, v posledních letech jsem si zvykla, že konce ság bývají trochu zklamáním... Bylo to dobré, všechno šlo dle plánu, nebo alespoň dle plánu B, všichni byli ve správný čas na správném místě, bitevní akce, srdceryvné loučení (tedy srdceryvné pro mě, pro černé draky mám slabost od HoMM II), trocha smíření, trochu deus ex machina (opravdu velmi náhodné setkání Claye s Sirusem, které je přitom naprosto klíčové pro konečné řešení???), jemný osten možných budoucích problémů... je tam toho hodně a některé důležité momenty proletí takovým fofrem, že než vám dojde, o čem to je, je konec knížky. Zklamaná jsem rozhodně nebyla, celá trilogie je velmi pestrá, ale s blížícím se koncem mi přišlo, že autor má časový limit, do kterého musí skončit, a jak se někde na jednom konci zakecá, musí to na druhém dohánět. Ale ani to mi nebrání dát plný kotel. Užila jsem si to.


Jackjelly
08.02.2024 5 z 5

Tak mám konečně za sebou celou trilogii. Místy se mi zdálo, že poněkud ztrácí tempo, ale závěrečná kniha vše napravila. Vlastně celá trilogie má vše, co by si fanoušek mohl přát. Zajímavé nápady, napínavý příběh a přiměřeně vykreslenou psychologii hlavních postav. Kombinace steampunku s dragy a jejich krví, měnící schopnosti vybraných lidských jedinců, je originální (alespoň pro mne).
Popis závěrečné bitvy mi ze strany bělokožcovy armády připomněl russké vojenské "umění" ve stylu "nas mnogo". Nezáleží na počtu mrtvých, máme živých dostatečné zásoby. Shodou okolností jsem totiž v obdobnou dobu četl zajímavý a neveselý článek na Foreign Affairs (https://www.foreignaffairs.com/ukraine/ukraine-losing-drone-war-eric-schmidt) , kde používání této strategie ruskou armádou popisují v rámci aktuální války ruské hordy na Ukrajině.
Za mě prostě velmi kvalitní fantazy a nezbývá než souhlasit s tonysojka a doufat, že si ji filmaři všimnou.

evilunicorn
15.11.2023 4 z 5

I přes naprosto skvostnou finální bitvu, které autor věnoval 70 stránek, si myslím, že je tohle nejslabší díl trilogie..Na druhý díl to nemá,je to příliš protahované a úplný závěr je tak trochu rozpačitý.. V každém případě jsem ale s touto sérií strávil měsíc a rozhodně toho nelituji.

Claudius
23.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Po rozpačitém prvním dílu a divném druhém dílu tu máme divně rozpačitý díl třetí.
O světě jako takovém jsme se toho moc nedozvěděli (zlatý Skorazin a Korvus ve druhém díle), neboť tento je v plamenech. Jediný důvod, proč se nám "kladné" síly drží v boji proti Bělokožci, je, že chrlí převratné technologické novinky, které doteď zřejmě nikdo nebyl schopen v mírových a korporátních laboratořích vytvořit, ale v nouzových bojových podmínkách náhle stačí jen dovezený šrot a genialita prof. Lethridge. No dobře.
Celá linie s Mechanikem/Všeumělem těžce nedotažená, stejně jako utnutý příběh Macaria. Už tak nic moc knihu sráží nedobrý překlad ("all stop" vysloveno kapitánem lodi není "všichni zastavit", ale spíše "vše zastavit" nebo "zcela zastavit").
Ryanova tvorba se, alespoň v mých očích, bohužel postupně zhoršuje. Snad se vykoupí Čepelí krkavce.

toni-az
18.03.2023 4 z 5

Po prakticky zbytečném druhém dílu konečně něco smysluplného. Děj se sunul, spojenectví se navazovala, všechny postavy zde dokonce něco dělaly. Za mě nejlepší díl série. Není to špatná série, ale na můj vkus to bylo zbytečně roztahané, vešlo by se to pohodlně do dvou kratších dílů nebo jedné větší knížky.

lenka1942
18.01.2023 4 z 5

Ukončenie série nebolo zlé.
Kniha ako taká má veľmi bavila až na samotný koniec ktorý mi prišiel nedotiahnutý a neúplný. Prakticky tento diel plynulo nadväzuje na predošlý ako po stránke príbehu tak po stránke kvality. Nové odhalenia z histórie sveta má neuveriteľne bavili. Postavy sa charakteristickí ďalej posúvali. Takže super.
Ale na druhú stranu snahy o revolúciu mi prišli frustrujúce. Chápem že to bol asi autorský zámer ale ... Navyše táto dejová linka podľa mňa už od druhého dielu dosť ubližovala tempu a miestami som sa kvôli nej aj trochu nudila.
Samotný koniec mi však prišlo ako absolútne zlyhanie. Nielenže bolo extrémne urýchlený kde ešte tri kapitoly pred koncom som mala pocit že sme v strede príbehu a zrazu bum a koniec. Niektoré načrtnuté dejové linky boli nie zrovna zahodené do koša ale vyriešené neuspokojilo až ako by auto nevedel ako ich vyriešiť. proste to celé pôsobil ako by mal autor v hlave celý príbeh ale nedokázal vymyslieť ako ho ukončiť čo je veľká škoda.

Čo sa týka celkového hodnotenia tak aj napriek tomu že prvý diel ma nebavil a koniec mi prišiel neuspokojivý hodnotím sériu veľmi kladne. A pokiaľ máte radi Punk alebo len túžite po zmene od klasických Fantasy smelo do toho.

Carolxc
28.12.2022 4 z 5

Kniha se mi četla dobře. Styl psaní autora mi vyhovuje a těším se na jeho sérii Stín krkavce, ze které jsem četla zatím první díl a ten byl rozhodně lepší, než tato jeho série. I tak jsem si Draconis Memoria užila, až na pár částí.

A to části ze Sirusem. Ale i on měl ve svém příběhu místo a byl pro závěr důležitý. Nečetla jsem jeho části s takovým nadšením a občas se musela do čtení nutit. I tak jsem doufala, že to dopadne s ním trochu jinak.

Hillemore, který mě v prvním díle nebavil a od druhého dílu jsem si k němu našla cestu společně s Lizanne jsou dobré postavy a čtení jejich linek mě bavilo.

Kdo mě v knize bavil a táhnul mi celý příběh, byl Clay. Bavila mě jeho povaha, jeho příběh a vývoj vztahu vůči draggům. Sice jsem v jedné části nepochopila jedno určité rozhodnutí a nečekala jsem takový vývoj, nebo spíš jsem doufala, že na stranu lidí se ještě někdo přidá - nechci spoilerovat. A někde jsem četla, že jeho výprava neměla žádný význam, ale podle mě měla. I tato výprava ve finále měla dopad a to na celý svět a systém v něm.

V samotném konci jsem se dočkala toho, v co jsem po celou dobu série doufala ️.
Bylo tam i pár úmrtí, kterých mi bylo líto a minimálně jedna postava se dočkala konce, kterého jsem nechtěla.

Chápu, že tahle série nebude pro každého a že Stín krkavce je lepší, ale jistě se najdou lidi, co ocení tento svět a především draky.

SUC185
12.12.2022 3 z 5

Zhodnotím zde celou sérii Draconis Memoria.
Po dočtení Krkavce jsem se těšil na další sérii od autora. Původně jsem čekal, že budou jen 2 díly, což bylo i jednu dobu avizováno, ale nakonec vznikla trilogie (bohužel).
Prostředí, ve které se odehrává je vlastně století páry a dost mi připomínalo Vernovky (zavzpomínal jsem si na ně, když vycházely v Mateřídoušce, když jsem byl na základní škole) a s kombinací draků, kteří jsou jednak průmyslově využíváni, ale žijí divoce ve volné přírodě, mě doslova nadchlo (kladné body).
Děj ze začátku byl zajímavý a ani tolik nevadila jeho rozsáhlost a natahování. Postupem času, ale děj klesal a to celkem dost. Bohužel to je škoda. No a konec série? Stejně jako u Krkavce takový ne moc kvalitativně hoden.
Pokud by zůstalo u plánových dvou dílů, tak by to bylo super dílo, které by za Krkavcem moc nezaostávalo. Velká škoda potencionálu, který tato série měla.

nai.ivka
09.10.2022 4 z 5

Pořádné konce asi pan spisovatel neumí. I tak ale váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami. Trilogii dávám do poličky mezi knihy, ke kterým se čas od času s chutí vracím.

romison
30.06.2022 2 z 5

Nuda velka nuda pro me, u Ryana me vzdy bavi polovina jeho prvni knihy v trilogii a pak to jde postupne z kopce a zacina me to nudit. Mozna kdyby nepsal o zachrane sveta, ale jen o zlodejickovi, agentce a namornikovi, tak by to bylo zabavnejsi. Ale na konci mi bylo jedno, co se stane a jak to dopadne, jen jsem to doposlouchal, abych vedel, jak to skonci. Sestupna tendence trilogie.

AlexandraBane
14.05.2022 5 z 5

Tenhle díl jsem si fakt užila. Na rozdíl od předchozího dílu mě bavily snad všechny linky.

Naprosto úžasné a propracované fantasy

Mabie
22.04.2022 3 z 5

Slušná fantasy trilogie, tentokrát až po okraj plná hromad mrtvol - lidí, “zkažených” i draggů. Oproti předchozím dílům považuji tento za nejslabší, velké množství postav bylo trochu nepřehledné, množství bitev trochu přes míru a řada věcí nebyla vůbec vysvětlena. Jak napsali již někteří přede mnou, je tu řada ale …a i já mám pár výtek:
- chybělo mi více o Lutharonovi a Sirusovi, jejichž postavy byly klíčové
- naprosto zmatená jsem z role černokožců v závěru příběhu. Byli využiti jen na skok a pak šup domů. To má být co?!
- v rozporu s tak rozsáhlým, epickým příběhem je “odfláknutý” závěr. Je překvapivý, ale ten superzlý Bílý dragg je vyřešen jak žádost na byt během pár stránek.
Takže jsem trochu zklamaná, potenciál příběhu považuji za nevyužitý. Škoda.
I tak se mi ale sága jako celek líbila.

cziss
12.04.2022 4 z 5

V posledním díle zapadnou všechny díly do velkolepé skládačky tohoto světa. Líbilo se mi, že se ukázalo, že měl autor příběh promyšlený do detailu a do konce nebylo jisté, jak to celé dopadne. Rozhodně se jedná o kvalitní fantasy trilogii, která fanouška žánru na dlouhou dobu zabaví. Co se týče kritiky, tak osobně bych ubral na množství bitev. Také neustále přeskakování mezi postavami činí četbu relativně náročnou na pozornost. Poslední výtku bych měl k překladu - nerozumím tomu, proč nejsou přeložené / přepočtené imperiální jednotky do metrických.

picetka
01.04.2022 4 z 5

Napjatě jsem začala číst hned po dokončení druhého dílu. Trochu mě rozčilovaly detailní popisy boje. Kluci asi ocení více :-D Ale napětí a zvědavost mě hnala dál. Jsem ráda, že jsem to nezahodila a dočetla to :-) stálo to za to

Neitiri
18.03.2022 3 z 5

(SPOILER) SPOILER

Kniha, spolu s celou sérií, byla samozřejmě skvělá. Moje srdce si zaručeně získal kapitán Hilemore, Clay, Sirus a Sigoral, svět byl zajímavě vymyšlěný a děj splětitý.
Ale ačkoliv se mi tato série velmi líbila, měla bych pár výhrad. Jednou z nich jsou některé drobnosti v příběhu, které se mi zdají být doteď neobjasněné a nedovysvětlené, třeba jak to nakonec bylo s těmi křištály, proč proměňují lidi ve Zkažené, proč vůbec existují Krvožehnaní a spousta dalších věcí co se příběhu týče... Pokud by někdo věděl a já jen něco přehlédla, ozvěte se mi.
Co dál? Tento díl byl samozřejmě, stejně jako ostatní, nadupaný dějem, skvělá věc, ovšem řekla bych, že sem tam byl až takříkajíc "předupaný" - stále je to totiž o tom, jak je Lizanne skvělá a v podstatě nezničitelná, tam toho rozstřílí, tamto zničí, tam udělá obrat, vyletí do vzduchu, udělá dvojitý obrat; nebo o tom, že zaútočí ten a ten -kožec a nakonec ho nějak zničí - a když je těchto věcí na jednotku času moc, už na čtenáře pomalu nedělají takový dojem. Někdy je zkrátka potřeba udělat nějakou oddechovější kapitolu. Ale nedá se nic dělat, autor má svuj styl.
Ovšem co mě nehorázně vytočilo, byl konec této série. Autor si totiž tři knihy chystal půdu pro epický závěr se super zlým Bílým draggem, tudíž byste čekali, že když to bylo epické doposud, závěr musí být něco. Jenže nebyl. Bílý dragg byl nakonec během pár stránek trochu potrhán v souboji a nakonec roztrhán svým vlastním vojskem a to je celé. Poštvat proti němu vlatsní vojsko byl dobrý nápad, ale provedení nepřesvědčilo. A následně už se o Bělokožci nemluvilo. Nemluvilo se dokonce ani o Lutharonovi, který v tom sehrál klíčovou roli. Nemluvilo se o Sirusovi, který byl celé dvě knihy zotročený a nakonec umřel, dalo by se říct, jako hrdina, bez něhož by vítězství nebylo možné. Abych pravdu řekla, tak se nemluvilo vlastně o nikom. Všechny postavy, které vás doprovázely poutí naskrz knihami, nedostaly žádné pořádné poslední slovo. Jen mlhavě se dozvíte, co se s nimi asi stane. A to je vše. A na konec dopis, nemáte zač.
Konec mě proto dost zklamal, postavy jsem měla ráda, chtěla jsem se o nich dozvědět víc, zasloužily si to. Lutharon by si zasloužil aspoň tři slova. Takhle se zdálo, že autor už to prostě chtěl nějak ukončit, tak rychle něco splácal a ukončil to. Oběcně se zdá, že děj vělké části knihy byl ke konci vlastně úplně k ničemu. V mnoha ohledech zde nacházím nevyužitý potenciál, neuškodila by trocha dokreslení postav, sem tam více emocí.
Celkem dávám tři hvězdičky, jednu celou jsem srazila za odbytý konec.

Mimochodem mě pobavilo, že nezanedbatelná část knihy byla věnována sestavení armády Černých draggů, kteří by se tedy postavili nepříteli... A pak je pošlou zpátky domů po jedné bitvě s Modrokožci. Autor: "Sorry, moje chyba, změna plánu, rozmyslel jsem si to, mám vymyšlený lepší konec."

Eridani
25.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Prečítaná celá séria a kde začať. Po novej Ryanovke som sa celkom bála siahnuť nakoľko Stín krkavce som skončila čítať pri druhej knihe.Takže som sa bála, že rovnako to bude aj pri tejto sérii. Našťastie sa nič také nekonalo, napriek tomu je tu však pár ale. Najprv k pozitívam celej série.
Prvá kniha bola zo všetkých troch pre mňa najlepšia. Aj napriek tomu, že som mala problém zo začiatku sa zorientovať v svete, tak som si rýchlo obľúbila všetky tri hlavné postavy. Čo sa mi veľmi páčilo bolo to mierne steampunkové prostredie, vložené do sveta drakov. Všetko bolo vyvážené a zapadalo to do seba. Príbehová línia bola dobrá, ničím nejak prevratná, ale to vôbec nepovažujem za problém. Biely drak ako hlavná záporná postava sa mi veľmi páčila.

Teraz však k tým pár ale, a dôvodov prečo druhá a tretia kniha odo mňa nedostanú 5 hviezdičiek.
Nesmrteľnosť a dokonalosť postáv: týka sa to hlavne Lizanne a z časti aj Claya....Proste pri druhej a tretej knihe, prestali zaberať cliffhangery na konci kapitol a jednoducho som vedela, že autor ich nenechá zomrieť a z každého problému sa dostanú. Jednoducho zmizol strach o postavy. Lizanne v niektorých častiach vyznela priam ako superžena so schopnosťami všetkých marvelovských a neviem akých komiksovských postáv dokopy. Proste dokonalá a nesmrteľná....tým pádom pre mňa istým spôsobom nudná.
Niektoré nelogickosti: pre mňa sa až nepochopiteľne ľahko vzdávali resp. boli porážané všetky mestá, ktoré drak napadol. Nejak mi nešlo do hlavy, že by sa niekto nedokázal brániť rovnakým spôsobom ako to napr. urobila Lizanne všade kam prišla (áno zas tá dokonalá Lizanne). Krv drakov bola pre mňa ďalšia vec, celé jej používanie bolo fajn a páčilo sa mi. Lenže tí, čo neboli krvožehnaní by pri kontakte s krvou mali mať ťažké popáleniny, zranenia atď. a tu nejak sa draci zabíjali vo veľkom na lodiach a nikomu nič sa nestalo. Tu pokojne to autor mohol vyriešiť radšej tak, že kontakt nevadí, ale nemôžu ju napr. konzumovať.
Záver: ten ma trochu sklamal, tak nejak bolo rýchlo po všetkom. Podľa môjho názoru mohol autor pokojne vynechať väčšinu deja, ktorá sa odohrávala v podzemnom meste, presunúť, časť deja z trojky do dvojky a trojke tým pádom poskytnúť viac priestoru na epický záver. Tu sa práve počas záverečnej bitke, mohlo naplno využiť to, že vďaka Siriusovi sme videli do oboch bojujúcich táborov. Pokojne sa mohlo na rovnakú časť deja viac nazerať z oboch strán. Utkvela mi v hlave hlavne scéna, kde Sirius prerazí obranu podkopaním a vyhodením do vzduchu obranného valu. A absolútne nevieme ako na to druhá strana zareagovala nič...A samozrejme dej po bitke, mohol byť viac rozpísaný. Je možné, že autor si tu necháva priestor možno na nejakú ďalšiu sériu z tohto sveta.

Aj napriek všetkým ale, sa mi celá séria páčila a to práve kvôli tomu, že oproti Stínu krkavce sa autor dosť posunul a knihy sa ľahko čítali a dej ma dokázal udržať až do konca. Nebude to séria, po ktorej by som v blízkej dobe mala chuť znova siahnuť, ale pokojne by som si veľmi rada prečítala nejaké nové príbehy Claya alebo Hilemora.

Poeta.kno
21.01.2022 4 z 5

Závěrečný díl jsem četl nejdéle, ale obsahově byl z těch třech nejlepší. Podzemní svět byl trochu zmatečný, ale jinak povedený závěr trilogie.

cca
03.11.2021 5 z 5

Nesporně mě poslední díl bavil nejvíce a vzhledem k tomu, že mě velmi potěšilo, že trilogie má vzestupnou tendenci (na rozdíl od Stínu krkavce), tak dávám 5*. Určitě to ale není bez výhrad. Za nejlepší linku považuji Sirusovu a také Hilemore byl skvělý, už jen proto dávám o hvězdu navíc než předchozímu dílu. Naproti tomu děj okolo Lizanne jsem si bohužel nedokázala moc oblíbit ani tentokrát. Dále je tu skutečnost, že se zde vyskytuje opravdu dost postav z různých koutů světa, některé ale vlastně nejsou v příběhu téměř k ničemu. Obecně autor knihu zahrnuje zbytečnými složitostmi (ať už právě v postavách, politice, chaosu z příliš mnoha míst kde se děj odehrává....). Obvykle se mi takový "důkladný vhled do neznámého světa" naopak líbí, ovšem připadá mi, že tady to bylo jaksi na úkor epičnosti příběhu. Každopádně jsem se ale velmi bavila, děj rychle ubíhal a závěr mi přišel uspokojivý.

Hellboy12
17.09.2021 5 z 5

Tak tretí diel za mnou... Lizanne a Hilemore super linky,aj určitá časť s Clay-om ale to stou Kriz,škoda že je to proste nevyužitý potenciál,myslím že mohla byť viac zapojená do deja. Ale aj tak super,v poslednej časti bolo menej steam punku a viac fantasy,tak ako to mám rád :D

Štítky knihy

draci steampunk fantasy

Autorovy další knížky

Anthony Ryan
skotská, 1970
2014  92%Píseň krve
2018  77%Oheň probuzení
2016  78%Královna ohně
2015  89%Pán věže
2020  86%Volání vlka

Kniha Říše popela je v

Právě čtených10x
Přečtených281x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených12x
Knihotéce234x
Chystám se číst131x
Chci si koupit58x
dalších seznamech1x