Nájezdníci ze severu

Nájezdníci ze severu https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55280/bmid_najezdnici-ze-severu-Auh-55280.jpg 4 34 10

Říše Mughalů série

1. díl >

Mocná říše Mughalů se ve Střední Asii zrodila v šestnáctém století. V sugestivní a strhující sérii románů, jejímž prvním dílem jsou Nájezdníci ze severu, Alex Rutherford zaznamená většinou málo známé životní osudy mughalských císařů i vzestup a pád jedné z nejmocnějších, nejokázalejších a nejúspěšnějších dynastií v dějinách lidstva. Roku 1494 se vládce hornaté Ferghány stává obětí nezvyklého neštěstí. Jeho jediný syn, dvanáctiletý Bábur, čelí zdánlivě nepřekonatelné výzvě. Mladík je totiž rozhodnut kráčet ve stopách svého velkého předka Tamerlána, jehož výboje změnily tvář země od Dillí až ke Středozemnímu moři, od bohaté Persie až k divočinám v Povolží. Jenomže Bábur je na převzetí trůnu nebezpečně mlád… Než Bábur dokáže získat na svou stranu dostatek vojenských velitelů, jeho odpůrci zosnují řadu spiknutí, jež ho mají připravit nejen o trůn, ale i o život. Když je pak mladý král doslova posedlý touhou po legendárně proslulém Samarkandu, jako dozrávající mladý muž posléze zjistí, že i nejsrdnatější a nejsmělejší vůdce může být vystaven zradě. Díky moudrým rádcům a s podporou chrabrých spolubojovníků se Báburovi podaří naplnit své osudové poslání: v Indii založí novou říši, avšak při každém kroku k tomuto cíli bude neustále ohrožen kmenovou řevnivostí, neukázněnými vojsky a bezohledně ctižádostivými nepřáteli.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Empire of the Moghul: Raiders From the North , 2009


více info...

Přidat komentář

ludek.n
21.01.2019 4 z 5

Historický epos manželů Prestonových, ukrývajících se pod pseudonymem Alexe Rutherforda, popisuje životní osudy Bábura, zakladatele mughalské říše v severozápadní Indii, bývalém Hindustánu na začátku 16. století. Jako každý správný epos jsou i Nájezdníci ze severu patřičně košatým a barvitým příběhem s řadou osudových zvratů, popisem obrovských bitev i zákulisních vladařských intrik, věrolomností a spiknutí. Dějová linka je mohutná jako řeka Ganga a valí se vstříc moři mocným proudem, do něhož na začátku vplujete a on vás provede všemi úskalími a zátočinami až k očekávanému vyvrcholení. Byť jsem měl v úvodu trochu problém sžít se s myšlenkovými pochody a činy dvanáctiletého dobyvatele, jak šel čas a hrdina stárnul, našli jsme společnou řeč a zvykli jsme si na sebe. Nemohu sice tvrdit, že bych si Bábura kdovíjak oblíbil nebo mu fandil, přesto uznávám hodnotu literární fikce, podloženou skutečnými historickými událostmi, jak nám ji autoři v jeho příběhu předkládají.

vincek1
12.04.2017 4 z 5

Pěkně a poutavě napsaný příběh z části země, která je pro mne doposud méně známá. Ačkoliv se jedná o poměrně silný svazek, nejsou zde žádné zbytečné pasáže. Čtenář je příběhem uchopen a těžko se od četby odtrhne. Doporučuji všem, kteří se chtějí něco zajímavého o tomto koutu světa dozvědět.


lampernaqui
21.09.2015 4 z 5

Skvělá knížka. Po hromadě historických románů ze světa Vikingů a Římanů nastala změna. Říše Mughalů. Přiznám se, že jsem se zpočátku bál, abych se vyznal v postavách a hlavně v jejich jménech. Ke zděšení mi stačil jmenný seznam hned na začátku románu. Ale kupodivu mi to autoři dávkovali postupně a neměl jsem s žádným hrdinou problém. Příběh zajímavý, prostředí nevšední a souboje originální. Hned se pouštím do dalšího dílu.

moonchild
02.05.2015 4 z 5

Knihu jsem si koupila jen kvůli obálce a názvu.V tramvaji jsem jí začla číst a nemohla přestat.Nakonec jsem byla ráda že jsem si jí koupila.Doporučuji všem

Richie1
16.01.2015 4 z 5

Jsem moc rád za tuto sérii. O říši Mongolů (Mughalů) ve střední Asii se toho tolik nenapsalo, a tak si rád přečtu historii vzestupu i pádu jedné z velkých říší, u jejichž zrodu stál možná největší dobyvatel v historii lidstva - Čingischán.
Mogulští císaři se považovali za potomky velkého Čingischána a také byli potomky Timura (Tamerlána), který jako jediný dokázal zlomit moc rychle se rozšiřující turecké říše. Osudy jeho vnuka Bábura jsou popsány v prvním díle pentalogie.
Kniha se čte dobře - jako román - a neuvěřitelné osudy hlavního hrdiny jsou vylíčeny s nevšední znalostí historie tohoto období. Zatímco v jiných částech Asie i Evropy postupně mizely jednotlivé části kdysi obrovské mongolské říše, Bábur pracoval na dobytí nových území a založení nové dynastie rozsáhlé mongolské enklávy v oblasti rozdělené Indie.

soukroma
23.12.2014 4 z 5

Čtivý příběh, na němž je pěkně vidět, že za ním stojí dva autoři, muž a žena, manželé. Syrové středověké asijské válečnické drama je výrazně zjemněno romantickým pohledem na hrdinu, jeho vztahy k rodině a přátelům. I když beru tento jemnocit s rezervou vzhledem k době a místu dění, v rámci popisu krutých událostí mi to sedlo.

astroweb
26.02.2014 3 z 5

Nebylo to špatné,ale jiné historické romány mě zaujaly více.

astroweb
26.02.2014 3 z 5

Nebylo to špatné,ale jiné historické romány mě zaujaly více.

kryspin66
13.01.2013 4 z 5

Zajímavá celkem historicky správná identita postav. Neustálé válčení, boj o moc, přátelství a zrada atd.

HiRes
22.10.2012 4 z 5

Reálné postavy (alespoň většina hlavních) ponořeny do románu o islámském císaři Báburovi, který založil vlatní dynastii Mughalů. Kdo přečte, chybu neudělá, dozvíte se jak těžké bylo vládnout, jak těžké udržet si trůn, jak pomíjivá je sláva a věrnost. Kniha má sice přes 400 stran, psáno relativně malým textem, docela nahuštěným, ale pokud se začtete, stačí Vám týden i méně. A proč jsem dal * dolů? Příběh je v knize zastoupený tak z 50 - 60 %, 20% tvoří popis bitev, zbytek je popis okolí a podobně. Pokud máte dobrou představivost budete za to rádi, protože si předstvíte krásy východu. Ale co mi opravdu vadilo, autor přeskakuje po časové přímce občas dál, než bych si přál, a zajímavé části příběhu zmíní na jednom řádku.

Štítky knihy

historické romány anglické romány

Autorovy další knížky

2010  83%Nájezdníci ze severu
2011  85%Bratrovražedná válka
2013  82%Vládce světa

Kniha Nájezdníci ze severu je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce64x
Chystám se číst31x
Chci si koupit4x