Římský popravčí

Římský popravčí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372600/bmid_rimsky-popravci-SO7-372600.jpg 4 84 15

Vespasián série

< 2. díl >

Jedinečný muž narozený na venkovské samotě s jedinečným osudem - zařadit se mezi největší římské císaře.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Rome's Executioner , 2012


více info...

Přidat komentář

renefer
15.11.2021 5 z 5

Tak tohle byl díl ve znamení Jamese Bonda, proniknout k nepříteli, zajmout svědka a dopravit jej k soudu. Jen s tím rozdílem, že soud byl zastoupený císařem, který mi popravdě naháněl husí kůži. A konečné restrikce byly taky dost brutální. Nevím, proč se mi ulevilo, když spisovatel v dodatku knihy přiznal, že Vespasián měl ve skutečnosti na starost stavbu silnic a ne popravy.

Lolila
18.03.2021 5 z 5

Ani druhý diel nesklamal. Vespasián je opäť vtiahnutý do politických intríg. Dej na začiatku je tak trochu pomalý, ale neskôr naberie spád a už to ide.... história, láska, zrada, neustále boje o moc, intrigy, ....veľmi dobrý historický román.


Yokolobuna
18.12.2020 4 z 5

Druhá kniha série o vzestupu Vespasiána se mi přibližně do poloviny líbila podstatně méně než ta první. Intriky mocných mi přišli už trochu překombinované a s odstupem dvou let (takřka na den, první díl jsem dočetl 19. 12. 2018) jsem měl trochu zmatek v postavách a jejich motivacích. Samotné události pak působily jako naředěná vata pro díl, který má sloužit hlavně jako výplň dlouhé série. Všechny tyto pocity se však v ten pravý čas naštěstí rozplynuly.

Římský popravčí je hlavně ve své druhé polovině již pořádně napínavým historickým románem se strhujícím koncem. A román je to místy řádně zvrácený až obscénní, nutno dodat. V jednu chvíli se Fabbri ve svém vyprávění utrhl ze řetězu natolik, že kniha začíná připomínat 120 dnů Sodomy a pokud nesnesete násilí na dětech ani ve psané podobě, raději se Římskému popravčímu vyhněte obloukem.

Nejen doslov mne znovu přesvědčil o tom, že autor se na své knihy pečlivě připravuje, byť pro klid duše se budu raději utěšovat tím, že největší zvrácenosti se nezakládají na reálném podkladu. Jako exkurz do zákonitostí mocného Římského impéria funguje Vespasián opět znamenitě.

Římský popravčí není jednoduchý na čtení, je plný složitých vztahů postav s pro našince cizokrajnými jmény, hlavní hrdinové vlastně celkem prevíti a některé události v knize zobrazené se musí normálnímu člověku nepříjemně číst. Druhá kniha s Vespasiánem tak rozhodně není pro každého, ale otrlejším a pozornějším čtenářům ji lze rozhodně doporučit.

Zakoupeno v roce 2018 za 69,- v e-shopu Levné knihy.

Zkráceně? V první polovině trochu úmorné čtení, nabírá hlavně v závěru pořádný spád a pečlivě zpracované římské reálie opět fungují skvěle. Fabbri kosí postavy po stovkách, a že to mnohdy není příjemná podívaná. Tohle vaší babičce raději nepůjčujte.

Hodnocení na DK v době přečtení: 84 %; Moje hodnocení: 75 % jako 59. hodnotící.

etranger
27.08.2019 1 z 5

Druhý díl série o Vespasiánovi má o něco méně neduhů než úvodní kniha, což lze připsat na vrub větší "vypsanosti" autora. Dialogy jsou méně prkenné, děj a jeho spád o něco svižnější, přesto však Řmský popravčí nedosahuje na víc než jen paperback z Levných knih (mmch. sedmdesát korun je stále ještě moc).

NemmamSlov
27.06.2019 5 z 5

Pokračovanie nesklamalo. Robert Fabbri dokázal udržať tempo aj v druhom pokračovaní, kde na čitateľa opäť chrlí kopu bojových momentov, zrady, lásky a politických problémov týkajúcich sa Rímskej ríše. Vespasián pokračuje v službách rímskej légie v Thrákii. Od Antonie dostane ďaľšiu neľahkú úlohu a to je únos známeho nepriateľa z Thráckej pevnosti. Najviac ma prekvapila časť s Tibériom, kde som bol doslova šokovaný. Za mňa plný počet hviezd.

lampernaqui
13.06.2019 4 z 5

Vespasiánův příběh pokračuje ve stejné kvalitě a zábavnosti i v druhém dílu. Tentokrát je hlavní hrdina již vojákem a plní úkoly. Návratu do Říma a politikaření se v žádném případě nevyhne. Tiberiův dvůr je na popis hodně zajímavý a poslední stránky knihy nabraly hodně drsný směr. Zatím se mi série stále líbí.

Ranuncul
28.12.2018 1 z 5

Tento díl se mi vůbec nelíbil.Musela jsem se nutit do čtení.

Bolomsson
11.01.2018 5 z 5

Opět kvalitní počteníčko, plné překvapivých dějových zvratů a událostí, kde hlavní otěže příběhu přebírají známé římské intriky v rukou mocných, kteří, jak už bývá zvykem, prahnou po moci a nebojí se pro své výsostné postavení a prospěch v Římě udělat cokoli.
Náš hlavní hrdina Vespasián, ač je stále pouhou figurkou či poslušným pěšákem ve službách mocné Antonie, tak se čím dál více sžívá se svou rolí, přizpůsobuje se rozkazům a plánům, do nichž je zasvěcen a začíná si uvědomovat, že Řím v rukou nevyzpytatelného a čím dál více zváceného Tiberia nemusí být tím nejhorším, s čím se v budoucnu může Vespasián na císařském dvoře setkat. Mé hodnocení 90%.

Christo
23.11.2017 4 z 5

To už nebylo trochu brutality, ale masakr. Kdyby se to nedrželo celkem dost historické linie, tak bych asi vyměkl a tohle už nedal :-)

Centurion
16.02.2017 4 z 5

Kniha vás vtáhne a nepustí. Souhlasím první díl by lepší, ale jsem vděčný za každý další díl.
Vřele doporučuji

kryspin66
22.09.2015 4 z 5

Tento díl už nedosahuje kvalit prvního, ale přesto vřele doporučuji.

fílipí
17.03.2015 4 z 5

Druhý díl byl opravdu horší ale i tak to bylo dobré čtení a těším se na další díly.

Farisss
17.01.2015 5 z 5

Stejně jako u prvního dílu:
Velmi povedená kniha, zatím za vlády císaře Tiberia. Kdyby to šlo, dal bych hodnocení "jen" 4.5, protože za absolutní TOP knihy z tohoto období považuji knihy Roberta Gravese Já Claudius + Claudius bůh a jeho žena Messalina.

orinka3
09.10.2014 4 z 5

První díl se mi zdál přehlednější, líp se mi četl. V tomto mi poněkud vadily potoky krve a ukrutností, ale asi byla taková i doba a dnes to samozřejmě vnímám jinak. Četbu mi dost znesnadňoval děj plný intrik, často jsem se musela vracet, abych si ujasnila příbuzenské vztahy hlavních postav. Nevím, jestli je to jenom můj dojem, ale kniha se mi zdá až překombinovaná, akce je zde na úkor psychologického vykreslení hrdinů knihy, proto dávám o hvězdičku méně.

klokan.1905
16.09.2014 5 z 5

Tak ani v druhém díle mě Robert Fabbri nezklamal, bylo to skvělé!!! Už teď se těším na další díly o Vespasiánovi... Upřímně, žít v této době bych tedy nechtěl... ;-)