Římské aféry I.

Římské aféry I. https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70060/bmid_rimske-afery-1-gTe-70060.jpg 3 33 6

Současná italská detektivka našla své vynikající představitele v autorech úspěšného televizního seriálu. Massimo Felisatti a Fabio Pittorru, doktoři filozofie, Ferrařané, žijí nyní v Římě a pracují jako scénáristé pro film a televizi. Jsou autory detektivních příběhů, které zachycují atmosféru Říma právě tak zdařile, jako zachycuje Simenon atmosféru Paříže. Příběhy mají silnou kritickou notu a aktuálnost, ukazují dnešní společenskou džungli Říma s veškerými protiklady jak sociálními, tak politickými. Jejich detektivními hrdiny jsou členové římské kriminální policie, poctivý a inteligentní dr. Carraro a malý dr. Solmi, originální Neapolitán, který má neobyčejně bystrý detektivní čich. Oba vyšli z prostých poměrů a těžce nesou dohled nadřízených, kteří se snaží různé přestupky ututlat, je-li jejich původce z bohaté vrstvy. První novela, která popisuje pátrání kriminalistů při vyšetřování vraždy třináctileté dívky, dcery bohatého lékaře a univerzitního profesora, je vzata z prostředí nejvyšší římské společnosti, druhá, v níž je vyšetřována vražda televizního pracovníka, odhaluje skandální poměry z prostředí televize a pop-music, kde zpěváci jsou předmětem manipulace a šlágry nejvýnosnějším obchodem. Předností této knihy je kromě velmi dobré literární úrovně a zajímavé fabule s poutavou zápletkou vystižení sociálního zázemí zločinu, které umožňuje monopolně kapitalistická společnost v Itálii, kde kriminalita v posledních letech rychle vzrůstá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Novely

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Violenza a Roma , 1973


více info...

Přidat komentář

SweetCake
18.09.2023 3 z 5

Oddechové čtení. Oba příběhy jsou zajímavé a děj plyne rychle.

Lastodont
04.05.2023 4 z 5

Oba příběhy se četly hezky, byť nastavovaly zrcadlo současné italské společnosti. První příběh se mi zdál zajímavější.


Ladis777
11.04.2023 3 z 5

Druhý díl jsem přečetl dřív, nevím, který bych hodnotil jako lepší a který jako horší, ale možná se mi tenhle jeví o něco lepší. Zase je jeden text přeložený hůř, jeden lépe, k tomu v knize zůstaly jazykové chyby (až směšné). Čtenář získává obraz římské společnosti sedmdesátých let s mnoha problémy sociálními - zneužívání moci, bující mafie, posilující levicové tlaky ve společnosti, prostituce, předčasné dospívání. K tomu mi zase naskakovaly myšlenky, jak se to tady v době normalizace muselo hodit jako "zrcadlo" prohnilému kapitalismu, i když i to je možná silnější ve dvojce.
Solmi je tu trochu upozaděn oproti dvojce, spíš je prostor dán Carrarovi. Ale čte se to dobře a jako oddechovka to jde.

KnihovniceVěra
29.07.2019 3 z 5

Oddechové retro detektivky ze 70. let dvacátého století, kdy počítač zabíral celé místnosti a mobily neexistovaly. Tomu odpovídá poklidné tempo a srozumitelnost děje.

Koka
25.11.2014 5 z 5

Snad více než o způsob provedení a vyšetřování kriminálních činů šlo v obou příbězích o to poukázat na prohnilost italské společnosti, politické vlivy, korupci, šílenou "autocenzuru" policistů před nadřízenými a stálý pocit subordinace nemajetných před majetnými a mocnými. V druhém příběhu jsou výstižně popsané praktiky v šoubyznysu, které se ani po 50 letech nezměnily. Zajímavé, napínavé, přínosné čtení.

Rafa-P
16.08.2012

Zajímavé příběhy. Detektivky z italského prostředí mají něco do sebe.