Šípy zběsilosti

Šípy zběsilosti https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94854/bmid_sipy-zbesilosti-xou-94854.jpg 4 74 12

Římané série

< 2. díl >

Krvavé bitvy s nelítostnými nepřáteli Šípy zběsilosti jsou po Ranách na cti druhým historickým románem Anthonyho Richese, ve kterém sledujeme osudy mladého Římana Marka Valeria Aquily. Marcus - nyní pod falešným jménem Corvus - hájí ve vzdálené Británii zájmy římské říše, ale v nelítostných bojích ho tam ohrožují nejen zuřiví domorodí povstalci, ale i stvůry císaře Commoda. Jen hotový zázrak může Marka a hrstku jeho ochránců spasit před potupnou smrtí… Autor spojuje hlubokou znalost římské bojové techniky s navýsost poutavým románovým dějem.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Arrows of Fury , 2010


více info...

Přidat komentář

PavelT
23.11.2023 4 z 5

Celkově asi lepší než první díl. Ten popis bojů u řeky už však byl docela zdlouhavý a repetitivní. Když je už podvacáté detailně a přitom vlastně pořád skoro stejně popisováno, jakým způsobem Marcus kolem sebe seká mečem, tak je to celkem únavné.

Jiruka Kareru
30.10.2023 5 z 5

Čtivé, napínavé, poutavé.


Boby17
19.07.2020 4 z 5

Druhý příběh centuriona Corva byl opět čtivý a do poslední chvíle napínavý. Syrští lučištníci se plně osvědčili a neoblíbený prefekt sousední kohorty poznal, že na každó sviňu se vaří voda. Dávám 4 hvězdy.

vincek1
12.02.2020 4 z 5

Knihu jsem přečetl a asi se mi usadí na nějakou dobu v hlavě. Popis života a hlavně strastí tehdejších bojovníků je to co v těchto románech dokáží trochu "naředit" potoky krve v příběhu obsažené. Také jsem kvitoval mapku, která názorně ukazuje cestu bojovníků i když občas jsem v ní nenašel popisovanou lokalitu. Asi se nevešla. Již několikrát jsem napsal, že bych si rád přečetl knihu z té doby, ale psanou "z druhé strany", ústy tzv "barbarů". Uvidím, možná na něco narazím. Jen poznámka na okraj, před nějakou dobou jsem četl podobný příběh, ale nechci prozrazovat o co jde, aby případní čtenáři nebyli předem informováni o ději. Jen prozradím, že šlo o hlavního hrdinu a jeho problém. V knize se vyskytl obrat, téměř tenisový, zasáhl protivníka bekhendem. V takovéto knize jsem toto označení boje četl poprvé. Možná je autor, nebo překladatel fanda tenisu a přenesl to do knihy. Ještě jeden obrat a nečetl jsem ho poprvé, "Stáhnu ho z kůže". Nevím jak kdo, ale představa, že někoho stáhne z kůže, dle mého znamená, že dotyčný ležel na kůži a byl stažen. Nevím, ale dle mého by byl lepší obrat "Stáhnu z něho kůži", kdo někdy chystal k obědu králíka, ví o čem je řeč. To jen na odlehčení a možná upřesnění. Knihu doporučuji a těším se na další část série, ale před tím zase něco z našich luhů a hájů.

coxx
30.07.2017 2 z 5

Musim souhlasit s predchozim komentarem od "Ritchie1". Druhy dil je monotonni pokračování prvniho.
Opravdu by me zajimalo kdo zkazil celkem solidni tema - jestli autor nebo prekladatel. Bohuzel moje znalost angličtiny neni dostatecna abych to v originale posoudil. Postavy se v kazde druhe vete ohani vulgarnimi vyrazi ktere do te situace moc nepatri nebo jsou prehnane. Tragicke je ze se to kombinuje i ve vetach jako "...sejdeme se na vino a dame pokec..." "... co se tak ksichtis jestli toho nenechas tak te vymenim. Ne nevymenuj me prece vis jak na tobe visim." To je rozhovor postavy zapskleho a tvrdeho orlonosice s centurionem. Mozna jsem jen zbytecne kriticky ale neslo to napsat / prelozit realneji? Stridaji se tady pasaze kdy litaji streva vzduchem a po ukonceni bitvy jsou rozhovory viz vyse... Celkove to pusobi strasne hraně a nerealisticky. Skoda dalsi dil uz vynecham

Richie1
16.01.2015 2 z 5

Autor pokračuje ve vyprávění příhod římského profesionálního vojáka Marka Valeria Aquily v Británii - nejzažším výběžku římské říše. Nic podstatného se od prvního dílu nezměnilo - mnoho pokusů o vykreslení bojových scén, většinou ale až trapně naivních (neustálé podřezávání krků, usekávání hlav, stříkání gejzírů krve, vypadávání vnitřností z břich apod.), přehnaně vulgární mluva vojáků, toporné dialogy, nepřesvědčivé vykreslení starověké Británie.
S bídou 50%.

Harold
02.12.2014 1 z 5

Kohorta Tungrů nestačí, objevují se Chamáťané, skvělí lučištníci. Valerius Aquila řečený Corvus pokračuje ve svém ukrývání před vrahy a přitom dál ničí části barbarských bojovníků.
Oproti Sidebottomovi a Scarroowi je to dost slabé. Prakticky se opakuje to samé, co první knize, jen je pozornost věnována spíše lučištníkům.
Hrdina Marcus Valerius Aquila se sám postaví mnoha barbarům, je to skvělý bojovník - chvílemi jsem měl pocit, že čtu komiks....Kolik, že jich sám porazil? Cože snoubenka? hurá happyend...
Dialogy, pokřiky v boji, ...hrozné

braunerova
06.09.2014 2 z 5

Kohorta Tungrů se rozšíří o Chamáťany. Markus se spřátelí s jejich vůdcem Kádirem a ten se mu odmění - 6 šípy zabije 6 britských nepřátel. Barbaři nemají šanci, Chamáťané je postřílí: "Lučištníci! Salvami ostřelovat protější břeh! .. Zastavit salvy! Mířit na jednotlivce!". Marcus to zase umí s mečem: "Útok byl tak rychlý, že se ve Vlčkových očích měnil v témeř nerozlišitelnou mlhovinu bleskurychlých pohybů. Zoufalou obranu chlapa s kopím vykryl Marcus spathou a současně mu gladius vrazil do žeber. Téměř reflexivně pak spathou odvrátil další bodný útok mečem zleva tak, že nechal jeho ostří sklouznout stranou." Kam se na tuhle partu hrabou 4 mušketýři.

smnpka
29.05.2014 3 z 5

Kniha je je rozhodně čtivá. Občas jsem se ztrácel v postavách, bylo jich asi na mně moc. Jinak příběh je dobrý, někomu se to může zdát pořád stejné, málo originální oproti prvnímu dílu.

kryspin66
15.02.2014 4 z 5

Tento druhý díl tetralogie už není takový jako první, ale je též poutavý. Doporučuji.

Stanley81
12.08.2013 5 z 5

Anthony Riches napsal lepší a čtivější díl a pro mě se zařadil mezi ostatní autory nyní píšící o podobné době a podobných osudech římských legionářů.

čef
30.08.2012 5 z 5

Kniha se mi jako fandovi historických románů docela líbila. Přesto si myslím, že kvalit obodobných románů Cornwella nebo Scarowa ze stejného segmentu neodosahuje.

Štítky knihy

doba římská starověký Řím 2. století

Autorovy další knížky

Anthony Riches
britská, 1961
2013  78%Rány na cti
2011  80%Šípy zběsilosti
2018  66%Zrada
2012  82%Pevnost barbarů
2017  79%Krvavý oltář

Kniha Šípy zběsilosti je v

Přečtených112x
Doporučených8x
Knihotéce88x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x