Říkali mu Pistolník - Bohuslav Burian (1919-1960), vězeň, kněz a převaděč

Říkali mu Pistolník - Bohuslav Burian (1919-1960), vězeň, kněz a převaděč https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421357/bmid_rikali-mu-pistolnik-bohuslav-burian-kzP-421357.jpeg 5 4 2

29. dubna 1960 se v mírovské věznici uzavírá neuvěřitelný životní příběh statečného a odvážného kněze Bohuslava Buriana. Muže, který několikrát unikl smrti, celý život vzdoroval nenávisti a ukazoval všem cestu ke svobodě i k Bohu. Chtěl se stát misionářem, ale doba mu nepřála. Prošel několika koncentračními tábory. V Osvětimi se jen těsně vyhnul plynové komoře, v kamenolomu v Golleschau unikl o vlásek zastřelení a utekl z pochodu smrti. Po nástupu komunistů v r. 1948 se postavil proti omezování svobody a na Zelném trhu v Brně přečetl zakázaný pastyřský list. Byl vězněn a po propuštění emigroval. Pomáhal uprchlíkům v Innsbrucku a sám převáděl pronásledované přes hranice. Po zatčení v ruské zóně v Rakousku byl vydán do Československa, krutě mučen a odsouzen na 20 let. Zažil jáchymovské peklo, po útěku z leopoldovské pevnosti byl ztýrán a následkem naprostého vyčerpání zemřel. I přes své utrpení vždy zářil vtipem a s neuvěřitelnou energií se věnoval lidem na okraji společnosti.... celý text

Přidat komentář

urla
28.12.2022 5 z 5

Kniha mě naprosto nadchla. Uvědomil jsem si při ní tu zločinnost komunistického režimu. Burian byl sympatický, otevřený, nebojácný, snažil se každému pomoci. Nejhorší na mnoha komunistických bachařích a vyšetřovatelích je, že to byli lidi, kteří měli doma děti, manželku, ale ve své práci to byli stejní zločinci jako gestapáci v koncentrácích. Co udělal Burian? Nic špatného, bohužel on vlastně nic proti režimu nedělal. Naprosto nezaslouženě odsouzen za NIC. Pomáhal jen utíkat lidem z československého komunistického ráje, tedy jednoho velkého vězení. Zase se ukázala jedna poučka. Koho nenáviděli nacisté, toho nenáviděli i komunisté. Koncentrák za nacistů přežil, koncentrák za komunistů bohužel ne. Přišla mi u něj myšlenka, že to byl jen slušný člověk. Kdo totiž zlu neodporuje, sám ho podporuje. Burian nemlčel, když ostatní mlčeli. Myslím, že je to další adept na svatořečení.

Matematicka
14.07.2020 5 z 5

Životopis kněze, vězněného nacisty i komunisty, asi úplně nenaplnil očekávání, která jsem od něj měla po přečtení podtitulu „vězeň, kněz a převaděč“. Bohuslav Burian totiž od totalitních režimů nacismu a komunismu netrpěl bez svého vlastního přičinění a zcela nezaslouženě (jak to bylo například u faráře Josefa Toufara, který aktivně proti komunismu nic velkého nepodnikl), ale tyto režimy ho trestaly za jeho vlastní aktivitu – vždy velice odvážnou, někdy až zbrklou – a trest pak také dopadl na další lidi, kteří mu v jeho činnosti pomáhali. V tomto pohledu umožňuje osud kněze Bohuslava Buriana různé interpretace a myslím si, že to bude i důvodem, proč asi nikdy nebude oficiálně svatořečen, přestože zemřel v komunistickém vězení.
Kniha Františka Koloucha nejednoznačnosti v životních osudech Bohuslava Buriana nezastírá a snaží se nám představit jeho životní příběh co možná nejpravdivěji.
Jako mladý kněz – kaplan ve Slavonicích zorganizoval eucharistickou pouť k poutnímu místu za městem – ke kostelu Božího Těla, při které mimo jiné řekl:

„Potom si dobře zapamatuj, milý křesťane, že jsi tím pravým vyznavačem, když dovedeš Boha vyznat a k němu se neochvějně hlásit, i když ti to přinese příkoří a posměch. „Jako mne pronásledovali, tak budou pronásledovat i vás. Po tom pozná svět, že jste moji učedníci.“ A to je tvé největší vyznamenání.“

Životopis kněze, který ve svém životě mnoho vytrpěl a mnoho lidí muselo také trpět kvůli němu a jeho činnosti, stojí podle mého názoru za přečtení a promýšlení – právě že nejde o žádný učebnicový příklad „hrdiny bez bázně a hany“.


Štítky knihy

náboženská perzekuce političtí vězni totalitní režimy sebeobětování oběti komunismu mučení oběti nacismu

Autorovy další knížky

František Kolouch
česká, 1969
2016  88%Oběť případu Babice: Jan Bula 1920 - 1952
2019  90%Říkali mu Pistolník - Bohuslav Burian (1919-1960), vězeň, kněz a převaděč
2013  98%Milion duší
2012  70%Dějiny Nové Vsi pod Pleší
2018  92%Umlčený biskup

Kniha Říkali mu Pistolník - Bohuslav Burian (1919-1960), vězeň, kněz a převaděč je v

Právě čtených2x
Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst8x
Chci si koupit9x