Říkali mu D'Artagnan

Říkali mu D'Artagnan https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59448/bmid_rikali-mu-d-artagnan-i7b-59448.jpg 4 3 1

Douglas MacArthur byl člověk s mimořádnou vojenskou představivostí a velitelskou způsobilostí, jehož životní dráha měla hluboký vliv na americké dějiny. Kniha zahrnuje všechny MacArthurovy velkolepé úspěchy, a přitom se nevyhýbá žádné sporné otázce jeho kariéry. Spojovací odstavce jsou sestaveny z MacArthurových vlastních slov a zajišťují souvislost historického vyprávění. Text doplňuje sedm náčrtků a více než padesát fotografií. Generál vypráví o armádní tradici, v níž vyrůstal, o době, kdy byl kadetem akademie ve West Pointu, o hrdinských taženích Duhové divize v první světové válce, působení ve funkci superintendenta West Pointu a náčelníka štábu pozemních sil i o nepříjemné úloze, která mu byla svěřena při potlačení účastníků veteránského bonusového pochodu.... celý text

Přidat komentář

1amu
27.02.2020 4 z 5

Douglas MacArthur (*26.1. 1880 +5.4. 1964 ) byl pětihvězdičkový generál armády Spojených států amerických. Za druhé světové války byl velitelem spojeneckých vojsk bojujících v Pacifiku.
Spolu s admirálem Nimitzem se výraznou měrou podílel na osvobozování Tichomoří. Používal taktiku tzv. žabích skoků, kdy obcházel místa s vysokou koncentrací japonských sil a ničil zásobovací centra v týlu nepřítele. V prosinci 1944 byl jmenován 5 hvězdičkovým generálem.
V roce 1944 se vrátil na Filipíny jako vítěz, vylodil se na ostrově Leyte, odkud musel tři roky předtím odplout. V Tokijském zálivu 2. září 1945 převzal na vlajkové lodi USS Missouri s admirálem Nimitzem japonskou kapitulaci. Po válce se stal generálem OSN na korejském poloostrově.

Válčící strany by si vždy před bojem měly připomenout slova tohoto neobyčejného člověka:

Válku nevyhraješ tím, že zemřeš za svou vlast, válku vyhraješ tím, že přinutíš tvého hloupého nepřítele zemřít za svoji vlast.