Říjnový seznam

Říjnový seznam https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251360/mid_rijnovy-seznam-251360.jpg 4 806 271

Domníváte se, že už vás Deaver nemůže ničím překvapit? Může. Touto knihou. Začátek tohoto neobyčejného krimirománu najdeme vlastně na jeho konci. Alespoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu. Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam... Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The October List , 2013


více info...

Přidat komentář

kob
23.12.2023 4 z 5

Chvíli trvalo, než si hlava zvykla na ten zpětný chod, ale pak super - obzvláště velmi překvapivý závěr.

SirJohny81
06.07.2023 5 z 5

Každý zvrat s novou kapitolou jsem si neskutečně užíval. Pěkný nápad a výborně vystavěné...


Luigi1
13.01.2023 4 z 5

Pozvolný rozjezd do takovýho fofru že se tají dech

petulik330
28.11.2022

No nevím, ale tato kniha mně zklamala, což se u tohoto autora stalo poprvé. Začala jsem ji číst několikrát, ale vždy po několika stránkách jsem ji odložila na " později " a už se k ní nevrátila.

Ella_85
19.10.2022 2 z 5

Ja se snazila sebevic a neslo to. Me pri nakupu tehdy zaujalo, ze je knizka psana od konce a to me pak pri cteni hrozne rozcilovalo. Tema dobry. Zkusila jsem to od „konce“ ale ne. Tohle neni muj salek kavy.
Bud pujde knizka z domu, a nebo to zkusim za par let znovu, kdyz uz ji mam v knihovne od roku 2017!!! Co by ne

EliskaD
03.10.2022 4 z 5

Jsem trochu rebel. Knihu jsem četla odzadu, tedy chronologicky. Nezamýšlela jsem to, ale po přečtení prvních asi 4 kapitol, kdy jsem měla ve všem guláš a obrácené pořadí mi velmi nevyhovovalo (konec jedné kapitoly má své chronologické pokračování na začátku předcházející kapitoly), jsem stála před rozhodnutím, zda knihu odložím, nebo to vezmu z opačné strany. A udělala jsem dobře. Sice jsem přišla o hlavní pointu, přesto jsem si čtení náramně užila a netrpělivě čekala zase na začátek, protože jsem si z prvního čtení nepamatovala jeden důležitý detail.

E.A.Lydius
13.08.2022 2 z 5

Nejprve jsem si myslela, že to bude výborné a výjimečné počtení. Myšlenka, že kniha začíná poslední kapitolou je bezesporu geniálně originální a prvních několik stránek se četlo poměrně svižně. (Pokud si dobře pamatuji, styl psaní byl strohý a úsečný, je třeba si na něj zvyknout. Myslím, že se ke knize i tématu hodil, ale čtenáři, kteří si potrpí na rozsáhlé květnaté věty, mohou být nepotěšení.) Nicméně konec mě zklamal. Připadal mi překombinovaný, některé zmíňky o charakteru postav si protiřečily, zkrátka jsem měla pocit, že autor nebyl ke čtenářům férový, tím pádem rozřešení bylo příliš překvapivé a nedávalo smysl, když se člověk zpětně zamyslel nad tím, co se dočetl v předchozích kapitolách. Zkazilo to celý dojem z knihy.

CharlesWard
05.03.2022

Na styl knihy je potřeba si chvíli zvykat. Potom se už jen vezete na vlně. Po přečtení mě napadlo, co by se stalo, kdyby tímto stylem začal Déčko psát například romány o LR, případně Robert Jordan sérii Kolo Času :D :D :D

Jara.v
25.02.2022 5 z 5

Moje první kniha od autora a to díky čtenářské výzvě. Nejdřív jsem si říkala, že to nedám, že tu knihu začnu číst odzadu. Nakonec jsem jsem to ale četla tak, jak to bylo napsané. Byla to prostě pecka. Je potřeba to číst důkladně a pamatovat si, co bylo v předešlých kapitolách, ale to rozuzlení to jsem nečekala. Mistrně propracovaný plán napsaný odzadu. Myslíte si, že už vás nic nepřekvapí, ale všechno je vlastně úplně jinak.

jan7113
20.02.2022 4 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se srovnal s celkovým pojetím knihy. Hlavně mi nešlo do hlavy, jak se může děj završit už jen pohledem dále do minulosti. O to větší překvapení přišlo v posledních dvou kapitolách. Snad neprozradím příliš, když řeknu, že všechno je jinak. Hodní, zlí, oběti, zločinci - nic nemusí být takové, jak se zdá.

charlizee
19.11.2021 3 z 5

Říjnový seznam jsem našla díky Čtenářské výzvě, když jsem hledala čtení pro splnění 3. tématu.
Vhodnější kniha s retrospektivně vystavěnou kompozicí snad neexistuje.
Abyste pochopili: Celý příběh je vyprávěn od konce po začátek. Funguje to tak, že postupujete od poslední, 36. kapitoly, až ke kapitole první, která je tím pádem zařazena až na samý závěr. Bylo pekelně náročné si na ten postup zvyknout, zprvu jsem se musela vracet, abych si určité spojitosti vyjasnila a několikrát jsem měla nutkání se na to vykašlat a začít číst odzadu ve standardní časové posloupnosti.
Ještěže jsem to neudělala!
Protože ačkoliv se v příběhu vracíme do minulosti, tak jinak funguje jako klasická kriminálka a ke všem zásadním odhalením dojde na závěr (nebo na začátek?:D).
Detektivka je po formální stránce opravdu velmi, velmi originální a tak, jak mě nejdřív nebavila (a vyloženě mi vadily některé pasáže vypůjčené z červené knihovny), v druhé polovině se to výrazně zlepšilo, děj dostal spád a byl i zručněji napsaný. Dočetla jsem to zkrátka s dobrým pocitem.
Když se pak ale nad tou výstavbou zamyslíte, zjistíte, že je příběh schématu obrácené časovosti zcela podřízen a vykoukne na vás obrovská skládačka, u níž se obávám, že při opakovaném skládání (rozuměj čtení) by vykoukly všechny ty přílišné dokonalosti a nepravděpodobné dialogy.
P.S.: Obdivuju redaktora knihy, musela to být nesmírně obtížná práce. V české verzi poklonu skláním skvělé Karin Lednické.

miša63
09.08.2021 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla, napínavé čtení, s překvapením ve vývoji

Marsí5
04.08.2021 5 z 5

No, teda! :-D
To bylo úplně boží :-D
Deaver se opět ukázal jako mistr manipulace. Tentokrát se mi podařilo drobnou část příběhu rozluštit, ale zdaleka to nestačilo na celou mozaiku :-D
Zvláštně psané, přesto nechybělo napětí a nečekané rozuzlení ;-)
Rozhodně povinné dílo pro každého fanouška ;-)

Katulinka69
22.06.2021 5 z 5

Tak to bylo super. Za mě nejlepší od autora. Úplně něco jiného. Bála jsem se toho,ale bylo to úžasné.
Hlavně ten konec-zacatek??

bekule
03.06.2021 4 z 5

Je to určitě zajímavý nápad vyprávět příběh důsledně pozpátku, a ještě k tomu detektivku! Očekávala jsem že poslední kapitolou bude retrospektiva porušena, ale ona je opravdu až do úplného konce striktně retrospektivní a i přesto je konec nečekaným překvapením. Mistrovský Deaverův kousek, ovšem pro mě osobně byla první část pouze na tři hvězdičky, místy jsem se i nudila. Deaverovsky napínavý konec si zaslouží půl hvězdičky navíc a další půlka za tu dokonale dokonalou retrospektivu až do krajnosti.

rickiwolf
12.05.2021 3 z 5

Bylo to dost nepřehledné uspořádání celkem zajímavého příběhu.

Amolein
02.04.2021 4 z 5

Zajímavý literární počin. Krimiromán psaný od konce. Ne, že by se v literatuře retrospektiva nevyskytovala, ale zde je opravdu důsledná, včetně přesného časování.

Krimi je to vcelku průměrné. Hlavní sila knihy je v onom převráceném způsobu vyprávění, který vás nutí neustále přehodnocovat fakta, protože na začátku jste situaci viděli pouze jedním pohledem. Potom si situaci přečtete pohledem dalším a teprve potom se dozvíte o motivaci postav a celá scéna najednou dostává zcela nový význam.

Tohle neustálé přehodnocování situace mi připomnělo práci detektiva, který vyslýchá jednotlivé svědky události a každý mu přednese příběh po svém, a teprve později si detektiv může doplnit motivy jednotlivých aktérů.

Nebo ještě lépe to odráží naše každodenní uvažování. Také nejdříve zažijeme nějakou situaci, něco se nám přihodí a my hned o tom "víme své". Jenže teprve později se dozvídáme co předcházelo, proč se tak člověk zachoval, co měl vlastně v úmyslu? A najednou nám věci dávají zase jiný smysl.

Právě tohle mě na knize bavilo nejvíce. Ano, slabá místa kniha má. Hlavně v první polovině vám některé části mohou připadat nezajímavé, protože autor nemůže vyzradit mnoho informací a vy se tak můžete lehce ztratit. Ale věřte mi, že na konci do sebe bude vše pěkně zapadat. Naopak se budete chtít k předchozím pasážím znovu vrátit, abyste se na ně mohli podívat znova, ale už v nové perspektivě, s informacemi, které o celém příběhu máte.

TerezaaBaarova
25.03.2021 3 z 5

Docela dlouho jsem se trápila, ztrácela a nic nedávalo smysl... zvrat... najednou si všechno sedlo, jak zadek na hrnec.
Zas tak zlé to nebylo a musím přiznat, že jsem ještě nic pozpátku nečetla. Zvláštní nápad, ale odvařená z toho určitě nejsem.

makyla
22.03.2021 4 z 5

Zhruba do poloviny knihy jsem se musela nutit. Do té poloviny je to ta 3*. Ovšem ta poslední třetina tomu jednu hvězdu přidala.
Nápad napsat knihu pozpátku je zajímavý a setkala jsem se s ním poprvé. Takže ze začátku trošku zmatky, ale pak se člověk začne orientovat. Podaří se Gabriele zachránit dceru? Podaří se jí najít Říjnový seznam a sehnat peníze? Vezměte si knihu a dozvíte se. Určitě doporučuji a možná se k ní ještě někdy vrátím.
PS: Po dočtení jsem si znovu přečetla první kapitolu, abych věděla, jak to vlastně skončilo. :D

AmyLee992
10.03.2021 5 z 5

Jeffery opět nezklamal. Jsem zaujatá, protože tohohle autora naprosto zbožňuju, ale i tak - doporučuji všemi dvaceti!