Rez & záře hvězd

Rez & záře hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426989/bmid_rez-a-zare-hvezd-j9X-426989.jpg 4 315 91

Camden, New Jersey, 1948. Když jedenáctiletá Sally Hornerová ukradne z místního supermarketu notes, netuší, že ji sleduje dvaapadesátiletý Frank Salle. Salle je čerstvě propuštěný z vězení a nyní se chystá k útoku. Před obchodem ji napadne a přesvědčí ji, že je agent FBI a může ji okamžitě zatknout – pokud neudělá, co jí řekne. Tento děsivý román se vydává po stopách následujících dvou let, během kterých Frank duševně i tělesně týrá Sally cestou na západ do San José, a navždy tak změní její život, stejně jako životy její rodiny, přátel a těch, které potkají cestou. V této strhující knize, založené na skutečném příběhu oběti Sally Hornerové a jejího únosce, který šokoval Ameriku a inspiroval Vladimira Nabokova k napsání kontroverzní a legendární Lolity, dává oceněná spisovatelka T. Greenwoodová slovo samotné Sally.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Rust & Stardust , 2018


více info...

Přidat komentář

betysek4
04.02.2024 4 z 5

Velmi těžké čtení, kniha se mi sice nelíbila, ale byla velmi dobrá :). Zanechala ve mně myšlenku, jak moc je malé dítě důvěřivé a dá se lehce manipulovat. Je až hrozivé, že se jedná o inspiraci reálným příběhem unesené dívky. Konec knížky mě však zastihl naprosto nepřipravenou a musela jsem ho dlouho rozdýchávat.

Jonny
22.12.2023 3 z 5

Příběh jak z tuctového románu. Těžko se věří, že to není fikce.


maličkán
29.11.2023 5 z 5

Čtivě napsaný román, na který dlouho nezapomenu. Krátké kapitolky střídající náhledy různých osob Vás nutí číst dál a dál. Hrozné je, že je to příběh podle skutečné události a že se takováto zvěrstva doopravdy dějí. Naivní Sally jsem si hned oblíbila a přála jsem jí, aby se dostala domů. Reakci matky po návratu jsem moc dobře nechápala, asi už byla psychicky na dně. Nečekala jsem takový závěr.

michaela.22
19.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha, neskutečně silný příběh. Místy jsem čtení musela přerušit, abych děj zpracovala (citlivé téma), ale zvědavost mě neustále nutila číst dál a dál. Určitě doporučuji.

lenkaabooks
07.08.2023 4 z 5

Příběh podle skutečné události. Jedenáctiletá Sally je pomocí lsti a lží odvedená z domova. Dva roky je psychicky a fyzicky týrána, včetně sexuálního násilí, dvaapadesátiletým Frankem. Kapitoly jsou krátké a střídají se v nich emoce a myšlenky matky, sestry, švagra. Je to silné čtení a nezáleží na tom, kolik si autorka přibarvila, podstata události je stejně děsivá.

ERIK 2
05.07.2023 5 z 5

Tento příběh je dechberoucí, napínavý a skutečně reálný. I kdyby si byla autorka tento příběh vymyslela, může se stát kdykoliv a kdekoliv. Příběh jedenáctileté Florence Hornerové "Sally" unesené padesátiletým automechanikem Frankel Lasallem Vám nedá spát. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí z roku 1948.
Dporučuji.

Lucciella_L
18.06.2023

Neuvěřitelně silné čtení. Už jsem toho přečetla hodně, ale poprvé se mi stalo, že jsem to "nedala". Tuhle knížku jsem musela prokládat jinou, protože mě ten příběh hrozně vzal a nemohla jsem se smířit s tím, co se děje. Děkuju, že v knize nebyly některé věci až moc do detailů. Přesto to bylo velice silné čtení, ale není to pro každého.... v rozpacích ale doporučuji.

eva3992
30.04.2023 4 z 5

Příběh inspirovaný skutečnou události, kdy je v roce 1948 unesena, tehdy jedenáctiletá, Sally Horneová. Frank La Salle, dvaapadesátiletý, čerstvě propuštěný vězeň, si ji vyhlídne a pomocí lží a lstí odvede od rodiny. Sledujeme tak dlouhé dva roky, kdy byla Sally psychicky i fyzicky týraná a její únos změnil život všem lidem v jejím okolí.

Tuto knihu už mám doma nějaký ten pátek a stále jsem se jí vyhýbala. Už vím proč. Pro mě, jako matku, to bylo opravdu smutné a kruté čtení. Příběh jsem si musela dávkovat. Nejen hrůzy, které si musela prožít Sally, ale i pocity její matky, byly nepředstavitelné.
Navíc tím, že je to podle skutečného příběhu, je to ještě daleko horší, uvědomit si, že to tak bylo (autorka na konci knihy popisuje co se skutečně stalo a co si musela trochu upravit). Vyhledávala jsem si fotografie Sally a Franka a tím jsem si je při čtení mohla ještě lépe představit.

U této knihy jsem měla vysoká očekávání a v těchto případech se stává, že se spíš dostaví zklamání. I tentokrát tomu tak bylo, ale jen málo. Měla jsem problém s tím, že na thriller je příběh trošku pomalejší. Díky tomu, že z anotace víme, jak to celé dopadne, tak jsem postrádala napětí. Často se tu řešily jen pocity a myšlenky typu co by, kdyby. Myslím si však, že kdybych ke knize přistupovala bez očekávání, byla bych nadšená.

Jako celek určitě zajímavá kniha a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

kramlinka88
17.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Co říct k této knize? Četla se skvěle, téma šílené, to co musela dva roky zažívat Sally, to si nikdo neumí představit :-( Trošku mě štvala postava Elle.....a taky to fungování systému....hlavně ta církevní škola, nikdo jí nepomohl :-( A ten konec mě úplně rozsekal, jako by nestačilo, čím si prošla :-( Bylo mi celé rodiny hrozně líto..... strašně smutný a silný příběh :-(

Petulka50
03.04.2023 4 z 5

Kniha se četla moc dobře, přečteno za 5 dnů, chvilkama mi přisla zbytečně dlouhá, ale dočetla jsem ji. Ale jinak osud Sally hrozný.

Pablo7
13.03.2023 4 z 5

Kniha je napsána velmi zručně a čtivě. Nechal jsem se nalákat, že je to dle skutečné události, která inspirovala Lolitu. Tak úplně to není pravda. Příběh je dramatický a děsivý samotným obsahem. Unesená holčička má několikrát příležitost utéct nebo ji málem najdou. Říkal jsem si jakou má hroznou smůlu. Nicméně v doslovu se člověk doví, že řada situací byla vymyšlena autorkou zřejmě z důvodu větší napínavosti. To mi přijde až trochu laciné.

_Brunetka_
04.02.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tahle kniha pro mě byla opravdu silným zážitkem, troufám si říct přímo nezapomenutelným, který ve mně bude ještě dlouho rezonovat. Autorka píše velmi čtivým a poutavým stylem, který mě uchvátil a k příběhu mě přikoval tak, až mě snad v jistých chvílích vzhledem k tématu dusil. Žádné nudné chvíle tu zkrátka nenajdete. Charaktery postav byly opravdu geniální. Sally jsem fandila celou dobu, bylo vážně bolestné sledovat postupnou proměnu z dívky, kterou byla na začátku. Frank je pro mě příkladem monstra a zla, které ze společnosti v jakékoliv době prostě nebudeme schopni vymýtit. Moc se mi líbili členové rodiny Sally a další lidi, které na své cestě potkala. Bonusovým bodem je pro mě také to, že se jedná o příběh založený na skutečných událostech, i když to zároveň znamená, že vás o to víc položí. Autorce se podařilo ze mě dostat velkou dávku hlavně špatných emocí – beznaděj, vztek, smutek, frustraci,…-, ale těmi někdy probleskly i jisté jiskřičky naděje a víry, které za těmito děsivými příběhy vždy stojí. Témata zde obsažená jsou vskutku důležitá a bolestná – zneužívání dětí, pedofilie, ztráta dítěte/blízké osoby, chaos v očích dítěte, které se neorientuje ještě ve správném a špatném na světě. To nejzásadnější, co bychom si odsud měli ale odnést, je to, že bychom měli být pozorní a mít otevřené oči v případě lidí, které potkáváme, protože nevíme, v jakém životě jsou uvězněni se strachem říct si o pomoc. Poznámka autorky s pár dalšími informacemi byla super, konec neradostný. Knížku můžu doporučit úplně všem, protože statečnost ukrytá v životě Sally Hornerové si opravdu nezaslouží být pouhou doplňující informací, poznámkou za okrajem.

Aivlis
19.01.2023 4 z 5

Aj keď vždy viem, čo sa dá čakať od knihy, kde dochádza k zneužívaniu/týraniu detí, aj tak dostávam plný palebný zásah. Stokrát sa pýtam prečo??? Prečo zrovna toto dieťa musí trpieť? Toľkokrát som chcela knihu odložiť, pretože som vedela, že Sally sa sama nezachráni a bude jej ten gauner ubližovať. Ale musela som to dokončiť. Tešila som sa, keď sa Ruth podarilo Sally vydrapiť zo spárov toho hnusáka. A záver? Nebol to žiadny hollywoodsky hepouš.... ale život nie je vždy fér. Stále vo mne rezonuje, že by si Sally zaslúžila viac, zažiť aj pekné chvíle.

Šárka88
16.01.2023 5 z 5

Budu kopírovat komentář od sophie45.
Tahle knížka ve vás zanechá spousty rozpaků. Od první stránky se nedá odložit a však jsem četla po malých dávkách, jinak se to nedá. Nechápu proč jsem tak otálela s jejím přečtením. Když čtete o Sally, tak si říkáte, kdy už konečně se podaří a nebude nic horšího, co dalšího hrozného potká. Bohužel potkalo a celou dobu se sní vláčel hořký osud. Jedna věc a změnilo ji to život, až do samého konce. Doporučuji, knížka stojí za přečtení. Je mi z toho smutno, první knížka ve mne nechala takovéhle rozpaky.

sophi45
06.01.2023 5 z 5

Tak tohle mě fakt zasáhlo… Pokaždé když jsem si říkala, že už nemůže přijít něco horšího, něco horšího přišlo. Prostě nemám slov… Myslím, že tuhle knihu prostě nejde přečíst bez toho, aby vám ukápla slza.

denniys
07.12.2022 5 z 5

Tuhle knihu nedokážu pořádně okomentovat.. hluboce mě zasáhla, znechutila, ranila a stokrát rozbrečela... tolik smůly a neštěstí na jeden kraťounký dětský živůtek??!!! Nemůžu uvěřit, že tohle se prostě stalo..

ViktorieMars
21.11.2022 3 z 5

Docela dobrá kniha, je napínavá nebo spíše poutavá od začátku do konce a především o skutečném případu. Opravdu se hodí přečíst. Občas mi v ní chyběly některé detaily, které by ji udělaly zajímavější.

wanilka
04.11.2022 5 z 5

Naprostá paráda... kratší kapitoly, takže nebyla šance, aby se děj táhl, poutavě napsané.

Littlemonday
01.10.2022 4 z 5

Rez a záře hvězd - T. Greenwood

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Anotace:

Camden, New Jersey, 1948. Když jedenáctiletá Sally Hornerová ukradne z místního supermarketu notes, netuší, že ji sleduje dvaapadesátiletý Frank Salle. Salle je čerstvě propuštěný z vězení a nyní se chystá k útoku. Před obchodem ji napadne a přesvědčí ji, že je agent FBI a může ji okamžitě zatknout – pokud neudělá, co jí řekne.
Tento děsivý román se vydává po stopách následujících dvou let, během kterých Frank duševně i tělesně týrá Sally cestou na západ do San José, a navždy tak změní její život, stejně jako životy její rodiny, přátel a těch, které potkají cestou.
V této strhující knize, založené na skutečném příběhu oběti Sally Hornerové a jejího únosce, který šokoval Ameriku a inspiroval Vladimira Nabokova k napsání kontroverzní a legendární Lolity, dává oceněná spisovatelka T. Greenwoodová slovo samotné Sally.

Recenze:

Příběh unesené dívky, malé holčičky, která si prošla peklem plným lží a obtěžováním nechutného zločince Franka.
Lolitu od Nabokova jsem četla a skoro se stydím, že jsem vůbec netušila, že byla inspirována skutečností.
Autorka Rzi a záře hvězd napsala román, kde se neodráží jen pravda, trochu děj upravila a vyplnila mezery, ale základ zůstal a na konci knihy skvěle vylíčila, co je skutečnost a co ne.
Příběh byl velmi čtivý, celou dobu vás nutí držet Sally palce.
Konec mě dostal do kolen, byl pro mě naprosto nečekaný. Určitě doporučuji přečíst!

4/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě budete sledovat také na IG: little.monday ️️️

kramver
14.09.2022 3 z 5

Autorka se pustila do oživení příběhu, který se skutečně stal, mnohými otřásl a Nabokova nejspíš inspiroval. Jedná se z části o fikci, kdy postavy, které postupně zaplňují linii příběhu jsou převážně smyšlené. Situace, se nejspíš nestaly přesně takhle, ale je to jedno. Na stránkách knihy Rez a záře hvězd ožívá bolest a strach malé naivní holčičky a to, čím si prošla si stejně nikdo z nás nedokáže tak úplně představit. Příběh mě zaujal, literární fikce o malinko méně. Je to kniha, která se čte pro svůj styl lehce, ale s těžkým srdcem. Někdo se narodí s přetěžkým osudem, kterému se nelze vyhnout. Nebo možná jedno vede k dalšímu. Vždy je to ale smutné.