Retrohraní

Retrohraní https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419369/bmid_retrohrani-YWF-419369.png 5 33 12

Sběratelka retroher Alice Kavková posbírala více než dvě stovky návodů na hry, které mnozí jako malí hráli, ale málokdo je předal dalším generacím. Třeba skákání gumy, přebírání provázku nebo tleskačky. V knize nejdete také povídání s dětskou psycholožkou a logopedkou o významu her a hraní pro vývoj dítěte a vše je doplněné kouzelnými ilustracemi Lukáše Fibricha. Retrohraní je zkrátka pokladnice her Husákových dětí.... celý text

Přidat komentář

milan.krimsky
01.08.2023 5 z 5

Docela jsem si zavzpomínal na dětství kdy se tyto hry hrály na vesnici i ve městech, ti mladší si pamatovat nebudou, i když u nás na vsi se hrají dál

simca9342
07.05.2023 5 z 5

"víkendovka"
Podle názvu hádáte správně.
Kniha - návody s hrami a jak je hrát - představuje více jak 200 her , které se dnes vůbec nehrají a za těch x let upadly v zapomnění. Nemluvím o zastaralých PC hrách a o tetrisu na TV se nemám v plánu rozepisovat. Myslím hry venku " na druhé straně domu" , kdy jeste existoval svět, ve kterém se člověk ústně domluvil s kamarádkou, protože neměl jinou možnost nebo byl venku až do tmy , protože nikdo neznal tablet nebo mobil.
Já si třeba nevybavuji céčka, které by byly běžné k dostání v obchodech, ale jednu dobu se před několika lety dostávaly jen dočasně jako bonus k nákupu. Ve třídě na prvním stupni jsme hráli Přijela tetička z Číny a jeden po druhém doplňovali a vymysleli, co asi mohla přivézt a v autobuse na výletě jsem s kamarádkou hrála hru s provázkem, kdy si na prsty natáhla provázek a dělala z něho různé tvary.
Kniha mimojiné obsahuje odkazy na videonávody.


Denny456
20.01.2022 5 z 5

No jo. Tohle se prostě povedlo. Autorka se občas odkazuje na Zapletala. Od něj mám ohledně her skoro všechno a myslím, že tahle kniha je fakt důstojnou a moderní pokračovatelkou. Už jsem začal něco dávat doma k lepšímu a těším se na jaro až budeme moct na delší dobu ven bez navlečení do bund. Takže díky moc.

Jarka_rybář
23.03.2021 5 z 5

Tahle kniha je kouzelná. Je to zjevení v době, kdy si lidé přestávají umět hrát. A že jsem ji četla zrovna teď, v téhle koronavirové době, to je štěstí... Tolik her, které si může člověk zahrát jen tak, bez složitých pomůcek. dokonce i sám... I když ve více je to lepší...
Kniha je poklad.

zazvorek
11.03.2021 5 z 5

Pro dobu jako je tahle, kdy děti můžou leda tak před barák, hřiště jsou zavřená a největší exotikou je vyrazit si za hranice obce, je tahle kniha naprostá bomba. Kromě představení her, které jsme si zažili na betonovém plácku mezi paneláky, je tu i jejich historie a nespočet variant u nás i ve světě. Nejen děti, všichni by si měli víc hrát!

janasim
06.08.2020 5 z 5

Současné děti mají na výběr z mnoha hraček a my rodiče často nedokážeme říct ne a kupujeme jim je, i přesto že o ně jejich majitelé přestanou mít brzy zájem. Je zajímavé, že my jako děti jsme toho tolik neměli a přesto jsme se oproti našim dětem nenudili. Tato kniha ke mně spadla z nebe, kupovala jsem ji jako dárek, ale pořídím si jí i pro sebe. Je v ní snad všechno, co mě jako dítě těšilo a na co už jsem zapomněla: skákání přes gumu, panák, školka s míčem, přebírání šňůrek, městečko Palermo, i ta zrádná flaška a jiné hry. Už se těším až je svojí dceru naučím.

muchomurka
29.06.2020 5 z 5

Narazila jsem na ni náhodou v knihovně. A je boží. Už nemusím urputně pátrat v paměti a obepisovat bývalé spolužáky a kamarády, jestli si nevzpomenou na tu hru, co jsme kdysi hrávali. Úplně mě vrátila do dětství.
Krásně je vše popsáno, vysvětleno, vypsána spousta variant dané hry (kolikrát jsem je ani neznala). Líbí se mi i grafické zpracování. Oceňuji i odkazy na videa. Tuhle knížku si rozhodně pořídím do knihovny a jsem si jistá, že prach na ni sedat nebude.

Lucissia
17.05.2020 5 z 5

Koupeno mým dětem za vysvědčení. A i když ji ještě nemáme přečtenou od A do Z, musím dát pět hvězd. S tímhle si musela autorka dát neskutečnou práci a já jí za to děkuju. Mě vrátila do dětství a děti si z ní taky už ledacos přebraly. No a ty ilustrace... Listujeme v ní rádi a to je asi za všechny slova. :-)

elenai
29.04.2020 4 z 5

Velmi pěkná kniha, která mě v době nouze (rozuměj nouzový stav) dost inspirovala. S některými hrami jsem se vrátila do svého dětství a bylo to velmi milé. Akorát jsem tedy asi poněkud nechápavější, ale některé návody jsem pobírala velice těžko. Ale jako rodič můžu knihu dalším rodičům jen doporučit.

Vesmich
16.02.2020 5 z 5

Autorka se hlásí do služby jako pokračovatelka Miloše Zapletala, a zejména v oblasti skákání gumy přináší hodně ucelený soubor všemožných variant. Hry jsou vypátrány i historicky - kde se vzaly a upraveny pro současnost. Kniha je graficky parádně zpracovaná, návody srozumitelné, ilustrace ilustrativní. Jsou zde i odkazy na tutorialy a fungují. Má jedinou drobnou hnidu, která mě ale celou dobu lezla na nervy a to je neustálé povzdychování na téma mobily :fuj, dřív na ulici : fajn. Bývalo by to stačilo jednou na začátku.

sadlo
20.01.2020

Knížka pro rodiče, děti, které jsou schopny číst návody, pro pedagogy, vychovatele, pro lidičky, kteří si chtějí hrát, pro generaci , která se narodila v šedesátých a sedmdesátých letech.
Vypusťme děti z paneláků, připravte jim chodníky a ulice, kde nejezdí auta, přidejte krabici kříd, pytlíky s kuličkami, svačiny , ať se nezdržují chozením domů se najíst.

Sharona73
14.01.2020 5 z 5

Super, jako ucitelka jsem uz neco z toho pouzila ve skole. Je skvele, ze tato kniha vznikla, ale prebiranou jsem podle grafu nepochopila a rovnez mi chybely klasicke vrhcaby s kostkami.

Štítky knihy

hry dětské hry deskové hry retro volný čas pohybové hry

Autorovy knížky

2019  96%Retrohraní

Kniha Retrohraní je v

Právě čtených2x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce41x
Chystám se číst48x
Chci si koupit47x