Retro příběhy

Retro příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446186/bmid_retro-pribehy-Hne-446186.jpg 4 11 4

Známá autorka Blanka Kovaříková sbírá po leta nejen příběhy slavných osobností, ale také míst, předmětů a jevů, které neodmyslitelně patří k naší minulosti. V této knížce se zajímá o legendární hotely, restaurace, varieté a tančírny, zaniklé plovárny, manekýny padesátých a šedesátých let. Ptá se pamětníků, sběratelů a nadšenců na to, jak se dřív lyžovalo, jak se jezdilo na chmel, jak se trávila dovolená, jak se nakupovalo, co to byl Dětský dům, Liberecké výstavní trhy, kde byla vyhlášená lahůdkářství či uzenářství, jak se bydlelo na svobodárnách, v Ženských domovech i v panelácích, jak se létalo s ČSA i jak se jezdilo trabantem a velorexem, jak se otužovalo na Vltavě či topilo v kamnech.... celý text

Přidat komentář

Šebestová3
21.08.2023 5 z 5

Tohle bylo parádní. Ačkoli jsem "socíku" zažila pouze konec, úplně na mě dýchla nostalgie dětství.

dawson321
28.01.2021 3 z 5

Podle názvu knihy jsem čekal poněkud jiné čtení, nakonec se mi dostalo spíše faktografických popisů jednotlivých "fenoménů" minulého režimu doplněných o pohled autorky. Budiž. Oceňuji, jaký má autorka přehled a určitě si s knihou dala dost práce. Nicméně já jsem se narodil až po roce 1989, tudíž k této novodobé historii nemám takový vztah a nedokážu to tolik ocenit. Mojí mamce se kniha ovše dost líbila.


Martina1805
07.01.2021 2 z 5

Kniha je spíše pro obyvatele Prahy. Moc mě nezaujala ale asi proto, že Prahu moc neznám.

maryzka
02.08.2020 5 z 5

Opět báječná kniha této autorky, jen si říkám, že je škoda, že naše generace už zažila poslední vlnu slávy. Po roce 89 se člověk nestačil ani divit. Ještě jednu ironii. ,, Procestovala jsem známé památky po Evropě- no někde se mi líbilo, někde ne- tak si říkám, že prodává už místo a známý název. no ale u nás už známý značky a jména mizí.