Tajné recepty restaurace Kamogawa

Tajné recepty restaurace Kamogawa
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546061/bmid_tajne-recepty-restaurace-kamogawa.jpg 4 29 29

V tiché uličce v Kjótu, starém hlavním městě Japonska, stojí zvláštní restaurace. Nemá ani menu, ani vývěsní štít, ale i přesto hrstce štamgastů na vzácné japonské keramice servíruje rozličná jídla japonská, čínská i západní. Ovšem skvělé jídlo, jaké jinde nenajdete, není jediný důvod, proč do Restaurace Kamogawa, provozované Nagarem Kamogawou a jeho dcerou Koiši, lidé chodí. Funguje totiž také jako detektivní kancelář. Kamogawovi jsou detektivové, kteří svým zákazníkům, kteří k nim dorážejí na základě jediné řádky v časopisu, hledají recepty dávno ztracené v hloubi minulosti. Skrze schopnosti dedukce objevují chutě plné vzpomínek, šťastných i nešťastných, a tím svým zákazníkům dovolují ještě naposledy pocítit zašlé časy. Protože možná právě v té chuti minulosti se skrývá recept na jejich šťastnou budoucnost. Vítejte v restauraci Kamogawa je první kniha ze série bestsellerů japonského spisovatele Hisašiho Kašiwaie, která čtenářům ukazuje nejen krásu starého Japonska, ale také to, jakou moc může mít dobré jídlo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast

Kamogawa šokudó, 2013

intelektuálka
15.03.2025 4 z 5

Příjemné čtení s dobrým nápadem a seznámení s japonskou kuchyní ....

V dnešní době může být kniha inspirací pro gurmány, protože spousta těchto pochutin je již v naší zemi k sehnání ....

Ale musím poctivě říci, že i když tyto dobroty zkouším chystat, ty moje se opravdu originálům nepodobají ....

Pan Nagare, Koiši i kočka Ospalka se stanou vašimi kamarády ....

Gibis
09.03.2025 4.5 z 5

Taková milá, laskavá jednohubka pro milovníky japonské literatury. Při čtení jsem se nejen dobře bavila, ale také se mi sbíhaly sliny na všechny ty dobroty, které Nagare připravoval pro své zákazníky. Sice jsem po většinu času moc netušila, co si pod jednotlivými přísadami představit, ale i tak znělo všechno moc lákavě :) Teprve později jsem zjistila, že na konci knihy jsou ke všem ingrediencím vysvětlivky.
Mírně mě sice zklamal konec, protože jsem čekala, že se příběhy třeba nějak propojí, nebo se ještě dočkáme podrobnějšího vyprávění o životě Nagareho a Koiši, ale i tak jsem si čtení užila.

Petra-Nela
03.03.2025 4 z 5

Knížka se mě moc libila, hlavně ty jidla, ty bych chtěla vyzkoušet.

Inuusattis
28.02.2025 4.5 z 5

Japonská literatura je prostě úžasná. To, co se tváří jako kuchařka, vlastně kuchařka není. Spojení japonského románu s mojí oblíbenou kuchyní bylo přesně to, co jsem hledala.
Celkový vzhled obálky krásně vystihuje o čem kniha je – vidíte zde kočičku Ospalku, o které se v knize také dočtete, a misku rámenu. Celkový design působí jemně a pro oko lákavě.

Říká se, že láska prochází žaludkem, a tahle kniha i všechny příběhy v ní obsažené jsou toho důkazem.
Rozhodně není dobré číst tohle krásné dílo, aniž byste měli po ruce aspoň něco dobrého na zakousnutí, protože v průběhu čtení na vás jistě přijde chuť.

Každý příběh ve mně vyvolával vlnu nostalgie a vzpomínání na jídla, se kterými mám spojené konkrétní osoby, místa či události. Asi každý z nás by rád navštívil místo, kde by si mohl dát znovu jídlo, které pro něj připravil někdo blízký – i když už tu třeba není.
Já osobně bych moc ráda navštívila restauraci/detektivní kancelář, která by mi připravila jídlo z dětství, jaké mi vařila má úžasná babička. A přesně jak vypráví příběh – i tohle jídlo má spoustu různých podob, ale já bych si ho chtěla dát přesně takové, jak ho připravovala ona.

Jediné, co mě trošku mrzí, je, že na konci knihy jsem se nedočkala nějakého závěru nebo celkového shrnutí jednotlivých příběhů. To však na originalitě určitě neubírá.

Při čtení jsem doslova hltala každé slovo a těšila se na výsledný spokojený výraz každého ze zákazníků. Kniha se čte tak příjemně, že jen otáčíte stránky, až najednou jste na konci a říkáte si: To už je konec?
Celková originalita a nevšednost téhle knihy mě mile překvapila, a znovu opakuji, že jsem nesmírně ráda, že nejde čistě jen o kuchařku – protože tahle kniha má pro mě mnohem hlubší hodnotu.
Jako člověk, který doma vaří pouze asijskou kuchyni, a převážně tu japonskou, jsem zde měla možnost se inspirovat a zkusit zase něco jiného, nového.

Za skvěle zpracované dílo a opravdu originální námět hodnotím 90 %.

kopeceli
15.02.2025 5 z 5

Začnu zvenku - kniha má krásnou obálku, jemné barvy, navozuje pocit pohody. A přesně taková je kniha i uvnitř. Čtenář si užívá krásné chvíle pohody. Každé pátrání je zajímavé, na konci vyplyne v úžasné jídlo, a přinese ponaučení nebo dojemné vzpomínky.
No, líbila se mi moc, co vám budu povídat...

Varjohukka
15.02.2025 5 z 5

Tohle bylo takové hřejivé čtení plné rozličných chutí.
Příběh čtenáře zavede do restaurace Kamogawa, kterou (nejste-li štamgast) lze nalézt pouze pokud vám přeje osud. Když se zadaří, majitel a kuchař v jedné osobě, pan Nagare Kamogawa pro nového zákazníka vybere jídlo. Poté ho nebo ji zavede do detektivní kanceláře, kde už čeká jeho dcera Koiši, která s daným člověkem probere detaily toho, jaký recept hledá, jaké jídlo chce znovu ochutnat. Většinou jde o jídla z dětství nebo mladí, prostě ze starších vzpomínek. Koiši tyto informace pak předá svému otci, který má (většinou) dva týdny na to, aby se do té které dávné chuti co nejvíce trefil. Občas je to oříšek.
V této knize se nachází šest příběhů s šesti různými jídly. Některé příběhy a vzpomínky jsou opravdu dojemné. Možná ukápne i nějaká ta slzička.
Varování: Nečtěte hladoví!

Teddy2023
29.01.2025 4 z 5

Ještě jednou přidávám do hodnocení:

Přečteno v angličtině :)
Jak mě potěšilo, když jsem zjistila, že se dočkáme i českého překladu.
Tací, kteří mají rádi krátké příběhy a jídlo, si dílo od Hisashi Kashiwaie zamilují.

Jeho kniha se skládá z šesti kapitol (pojmenované po japonských specialitách) a v každé z nich můžeme očekávat literárního hrdinu s velmi zvláštním přáním: ochutnat pokrm z dětství či dávné minulosti.
Spolu s tímhle přáním se pojí nejrůznější vzpomínky, které zůstaly zapomenuty.

Příběh sledujeme z pohledu majitele speciální restaurace :)

Autorovy knížky

Hisaši Kašiwai