Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce

Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419552/mid_respekt-vsechno-co-kluci-potrebuji--bb3-419552.jpg 5 17 6

Kluci o sobě často pochybují – o svém těle i o tom, jestli obstojí, když dojde na vztahy a intimitu. Často přitom tyto pochyby schovávají pod masku tvrďáka. Respekt je ojedinělá příručka o sexu, která se čtenářem mluví naprosto otevřeně a nenuceně jako kámoš. Což se hodí, když dojde na otázky o intimní hygieně, velikosti penisu nebo tělních tekutinách. Zároveň ukazuje, jak se chovat k ostatním, aby se s námi cítili příjemně a v bezpečí. „Základem dobrého sexu i lásky je respekt,” říká autor na začátku knihy, která by měla kluky podpořit v době, kdy se společnost mění a kdy muži hledají nové cesty, jak být muži. Probere s nimi také pohlavní identitu, sexuální orientaci, ideál krásy nebo sexuální zdraví. Věříme, že i ženám a holkám přinese poučení a rodičům kompas, s jehož pomocí snáze proplují pubertou svých dětí.... celý text

Literatura naučná Erotika Pro děti a mládež
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Respect – Everything A Guy Needs to Know About Sex, Love, and Consent , 2010


více info...

Přidat komentář

Nosorozec_91
08.11.2021 4 z 5

Je to moc fajn knížka pro cílovku, rozhoně vhodná do moderní doby. Opravdu se tam klade důraz na poznávání sebe sama, svého těla, komunikaci a konsent. Ale je to spíš takové milé povídání, aby mladí lide neměli pocit, že jsou kvůli něčemu divní (což je ale zpočátku sexuákního života opravdu hodně důležité, takže chápu). Ty praktické části mi přijdou zbytečně krátké a některé věci by rozhodně bylo dobré rozvést více, aby to bylo opravdu kompletní. Ale jako nějaká první “příručka”, proč ne.

Disk
29.10.2021 5 z 5

Potvrzuji, že je tato kniha naprosto skvělá. Obrovsky mě těší, že se autor snaží vyhýbat veškeré heteronormativitě a vždy předpokládá, že kluk může mít vztahy jak s holkou, tak s klukem. Pryč je koncept, že kluk je automaticky heterosexuál a homosexualitě věnujete jednu drobnou kapitolu. A hlavně je to kniha o vzájemném respektu a vždy dobrovolném souhlasu (neboli konsentu). Hodně otevřené a právě proto strašně dobré čtení. Není to knížka jenom pro pubertální kluky, je pro všechny, protože osvětu potřebuje každý z nás. Fakt to svým děckám kupte. Divím se, že ta kniha úplně zapadla. Neprávem.

Mimochodem dobrou reklamou pro knihu je skutečnost, že Martin Severýn některé věty převedl ze švédského kontextu do toho českého. Takže v kapitole o homofobii je výrok české poslankyně Karly Maříkové.


madlenka3189
21.08.2021 4 z 5

Škoda, že taková kniha neexistovala, když jsem byla dítě já, určitě bych se dozvěděla spoustu nového. Takže děti knihu určitě ocení a zodpoví jim spoustu otázek. Doporučuji i pro rodiče, aby věděli jaké informace dětem předávat, :)

klarenzi
07.09.2020 4 z 5

Jsem moc ráda, že dnešní mladí lidé mají k dispozici knihy jako tahle. Jako máma a sociální pracovník s mládeží jsem si ji také s nadšením přečetla. Moc se za ni přimlouvám, pořiďte jim ji. Je spousta věcí, na které se dospělého nezeptají. Tady je najdou, mladým jazyk a bez zbytečných okecávaček. Co si budem, sexuální výchova na školách (pokud je), není úplně výhra. Proto je super, že máme odborníky, kteří to vezmou za ně. Lidsky, s nadhledem a bez tabu.
@knihodura

Mae
31.05.2020 5 z 5

Jedna z knih, kvůli kterým si skoro přeju, abych měla děti, jen abych jim mohla koupit takovou knížku. Zároveň bych si přála poděkovat autorovi. Doufám, že se dostane k co nejvíce chlapcům, protože takto by měla vypadat výchova ve 21. století. Autor zde nepodává pouze základní fakta o lidském těle jako jiné příručky pro mladé lidi na prahu puberty, ale bojuje v ní proti toxické maskulinitě, podporuje ve vytváření zdravého self-image a hovoří například o transgenderu, různých sexuálních orientacích nebo feminismu, a to vše velmi otevřeně a upřímně. Některé věci bych doplnila nebo více rozvedla, ale i přesto je to opravdu podařená a důležitá kniha a přála bych si, aby se něco podobného objevilo i se zacílením na dívky (ačkoli i pro ně by byl Respekt přínosný).

vakkets
19.02.2020 5 z 5

Super knížka. Chytře zpracovaná, moderní, určitě dobře srozumitelná pro cílovou skupinu. Bavily mě vsuvky v podobě větiček z nějakých průzkumů a vědeckých prací, hezky to dokreslovalo probírané téma.

Autorovy knížky

Inti Chavez Perez
švédská, 1984
2019  91%Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce

Kniha Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce31x
Chystám se číst36x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x